Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί με πολύ ασβέστιο;

Η παρμεζάνα έχει το περισσότερο ασβέστιο. Μια μερίδα παρμεζάνα παρέχει το 20%, ενώ μια μερίδα φέτα το 6% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε την ημέρα! Όμως, τα τυριά κότατζ και ρικότα είναι πιο υγιεινά.

Ποιο είναι το τυρί με το περισσότερο ασβέστιο;

Το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου είναι η παρμεζάνα.

Η παρμεζάνα έχει 1180 mg ασβεστίου στα 100γρ. Μια μόλις μερίδα παρμεζάνα μας παρέχει το 20% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας ασβεστίου.

Συνίσταται να λαμβάνουμε 1000-1200 mg ασβεστίου την ημέρα από τη διατροφή μας. Αυτή την ποσότητα ασβεστίου μπορούμε πολύ εύκολα να τη λάβουμε από μια ισορροπημένη διατροφή. Δε χρειάζεται να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο!

Ποια άλλα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο;

Η παρμεζάνα είναι το τυρί με το περισσότερο ασβέστιο. Όμως τα τυριά προνολόνε, ένταμ, τσένταρ, γκούντα και μοτσαρέλλα είναι επίσης, άριστες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Μια μερίδα από αυτά τα τυριά παρέχει 12-13% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε την ημέρα!

ασβέστιο
(mg ανά 100γρ)
ασβέστιο
(mg ανά μερίδα)
% ΗΣΔ
παρμεζάνα1,18020020%
προβολόνε75612813%
ένταμ73112412%
τσένταρ70712012%
γκούντα70011912%
μοτσαρέλλα69311812%
φέτα371636%
ricotta224384%
brie184313%
κατσικίσιο τυρί140242%
κότατζ103182%
τυρί κρέμα97162%
Ασβέστιο σε γνωστά τυριά.[1]

Να τρώω τυρί για να πάρω ασβέστιο;

Σίγουρα το τυρί αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου. Όμως καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.

Θερμίδες

Καταρχάς, όλα τα τυριά έχουν πολλές θερμίδες. Ένα κομμάτι παρμεζάνα έχει 67 θερμίδες, ενώ το προβολόνε έχει 60 θερμίδες. Βέβαια, λόγω της γεύσης τους, πολλοί από εμάς καταναλώνουμε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες. Άρα και παχαίνουμε!

Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι τα τυριά σε μεγάλες ποσότητες δεν κάνουν καλό στην υγεία μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα αλλά και σε νάτριο!

Κορεσμένα λιπαρά οξέα

Μια διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει την επικίνδυνη LDL χοληστερίνη και άρα την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού. Συνίσταται να καταναλώνουμε μέχρι 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων την ημέρα σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων.[2]

Τα περισσότερα τυριά έχουν πολλά λιπαρά. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα. Μια μερίδα έχει 2-3,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί μέχρι και στο 26% της ανώτατης επιτρεπομένης δόσης!

Νάτριο

Επιπλέον, πολλά τυριά δεν είναι υγιεινές τροφές διότι περιέχουν πολύ νάτριο. Μια διατροφή με πολύ νάτριο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση νατρίου στα 1500 mg την ημέρα. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον για όσους καταναλώνουν την τυπική σύγχρονη διατροφή. Το φαστ φουντ και οι συσκευασμένες τροφές συνήθως έχουν τεράστιες ποσότητες νατρίου.

Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση παρμεζάνας, παρ’ότι είναι το πλουσιότερο τυρί σε ασβέστιο. Μόλις μια μερίδα έχει 200 mg ασβεστίου. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 13% της ανώτατης επιτρεπόμενης συνιστώμενης δόσης!

Σχεδόν όλα τα τυριά έχουν πολύ ασβέστιο. Τα περισσότερα έχουν 4-13% της ανώτατης συνιστώμενης δόσης ανά μερίδα!

Οπότε, καλό είναι να τρώμε μόνο μικρές ποσότητες, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Να τρώω φέτα για ασβέστιο;

Η φέτα δεν είναι ιδανική τροφή για την πρόσληψη ασβεστίου.

Καταρχάς, η φέτα και το κατσικίσιο τυρί έχουν αρκετά μικρότερες ποσότητες ασβεστίου σε σχέση με άλλα τυριά. Μια μερίδα φέτα έχει μόλις 63 mg ασβεστίου. Ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 6% των Ημερήσιων Συνιστώμενων Αναγκών μας.

Μάλιστα, ένα κομμάτι (17 γρ) φέτα έχει 1,9 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά! Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 15% της ανώτατης επιτρεπόμενης δόσης.

Επιπλέον, η φέτα έχει και πολύ αλάτι (νάτριο). Μια τυπική μερίδα έχει 175 mg νατρίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% της ανώτατης επιτρεπόμενης δόσης.

Τέλος, ένα κομματάκι φέτα έχει 46 θερμίδες. Άρα, η φέτα παχαίνει αν τρώμε μεγάλες ποσότητες.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί;

Το πιο υγιεινό τυρί είναι το τυρί κότατζ (cottage) και το τυρί ρικότα (ricotta). Αυτά τα δυο τυριά έχουν τις λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά και νάτριο.

Βέβαια, αυτά τα δυο τυριά έχουν και τις μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και πρωτεΐνης στα 100γρ. Παρέχουν μόλις 1-4% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε την ημέρα ανά μερίδα.

Ποιες άλλες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;

Το γάλα και η γιαούρτη είναι άριστες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Το βούτυρο όχι. Μάλιστα, αποτελούν και τις βασικότερες πηγές ασβεστίου για πολλούς.

Όμως, δε θα πρέπει να βασιζόμαστε στα γαλακτοκομικά για ασβέστιο. Υπάρχουν πολλές φυτικές τροφές με πολύ ασβέστιο. Βέβαια, επειδή οι φυτικές τροφές έχουν μικρότερη βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου από τις ζωικές τροφές, θα πρέπει να συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές για να βελτιώσουμε την απορρόφηση του.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από τις τροφές. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Προηγούμενο

Πώς να φάω το τυρί κότατζ για αδυνάτισμα;

Ποιο είναι το πλουσιότερο τυρί σε πρωτεΐνη;

Επόμενο