Παχαίνουν οι σταφίδες ή είναι κατάλληλες για αδυνάτισμα;

Οι σταφίδες είναι ένα υγιεινό σνακ που αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για αδυνάτισμα. Όμως, περιέχουν και πολλές θερμίδες. Άρα μπορούν να μας παχύνουν. Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά δε θα πρέπει να τρώνε περισσότερο από μια χούφτα σταφίδες την ημέρα.

Πόσες θερμίδες έχουν οι σταφίδες;

Οι σταφίδες έχουν πολλές θερμίδες, οπότε δε θα πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. 100γρ σταφίδας έχουν 300 θερμίδες! Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι μια χούφτα σταφίδες την ημέρα. Μια χούφτα έχει περίπου 130 θερμίδες.

Οι σταφίδες παχαίνουν λόγω της ζάχαρης

Σίγουρα, οι σταφίδες μπορούν να παχύνουν, αν τρώμε μεγάλες ποσότητες. Κυρίως, λόγω της ζάχαρης που έχουν. 100γρ σταφίδας έχουν 65γρ ζάχαρης, εκ των οποίων τα 31γρ είναι γλυκόζη και τα 34γρ είναι φρουκτόζη. Έτσι, οι σταφίδες έχουν και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.[1] Είναι 66!

Γενικά, οι τροφές με ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν είναι κατάλληλες για αδυνάτισμα. Αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, την έκκριση ινσουλίνης, αλλά και την πείνα. Έτσι, μας “αναγκάζουν” να τρώμε περισσότερες θερμίδες και άρα να παχαίνουμε.[2]

Αντίθετα, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε θα πρέπει να τρώμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (μικρότερο του 55), καθώς και τροφές με πολλές φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνη. Αυτές οι τροφές μας χορταίνουν. Οπότε και τρώμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Φάτε σταφίδες με άλλες τροφές για να μην παχύνετε

Αν και οι σταφίδες περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καλό είναι να μην τις καταναλώνουμε μόνες τους, αλλά μαζί με άλλες τροφές. Λόγω τις μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν και άρα τη μεγάλη επίδραση τους στην έκκριση ινσουλίνης.

Έτσι καλύτερα να συνδυάζετε τις σταφίδες με άλλες τροφές, οι οποίες θα πρέπει να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη.

Άριστο παράδειγμα είναι η βρώμη. Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες στη βρώμη σας. Η βρώμη αποτελείται κυρίως από άμυλο, πρωτεΐνη, αλλά και φυτικές ίνες. Σίγουρα, η βρώμη είναι άριστο πρωινό για αδυνάτισμα.

Επίσης, οι σταφίδες ταιριάζουν εξαιρετικά σε σαλάτες, αλλά και σε ψωμί ολικής άλεσης. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες μειώνουν το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο του φαγητού.

Οι σταφίδες στο πρωινό δεν παχαίνουν

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε σταφίδες είναι στο πρωινό. Τότε, το σώμα μας μετατρέπει αποτελεσματικά τη ζάχαρη των τροφών σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αποθηκεύεται στους μυς. Αποτελεί την αποθήκη ενέργειας των μυών για άμεση χρήση. Δηλαδή, θα τη χρησιμοποιήσουν οι μυς μέσα στην ημέρα.

Όμως, όσο περνάει η μέρα, το σώμα μας αποθηκεύει όλο και λιγότερη ζάχαρη, ως γλυκόζη. Αντίθετα, αποθηκεύει τη ζάχαρη, ως σωματικό λίπος! Το λίπος είναι οι μεγάλες αποθήκες ενέργειας του σώματος μας για μελλοντική χρήση.

Έτσι, οι σταφίδες με βρώμη για πρωινό δεν παχαίνουν. Αντίθετα, θα σας γεμίσουν ενέργεια για όλη την ημέρα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη βρώμη και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, ή φιστίκια Αιγίνης για περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αλλά και υγιεινά λίπη. Οι ξηροί καρποί είναι κατάλληλοι για αδυνάτισμα, παρά τις πολλές τους θερμίδες!

Επίσης, η βρώμη και οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να παράξει περισσότερη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης και του αδυνατίσματος!

Φάτε σταφίδες πριν ή μετά τη γυμναστική για αδυνάτισμα

Επίσης, μπορούμε να καταναλώσουμε σταφίδες πριν ή και μετά τη γυμναστική. Οι μυς μας χρειάζονται ζάχαρη για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. 100γρ σταφίδας έχουν 65γρ ζάχαρης, εκ των οποίων περίπου το 47% είναι γλυκόζη και το 53% φρουκτόζη.

Η γλυκόζη αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας. Οι μυς τη χρησιμοποιούν εύκολα ως καύσιμο. Οπότε, αν φάμε σταφίδες πριν από μια προπόνηση, θα έχουμε αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

Αντίθετα, η φρουκτόζη πρέπει πρώτα να μεταβολισθεί από το συκώτι, ώστε να είναι διαθέσιμη στους μυς. Δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμη, όπως η γλυκόζη, δηλαδή. Αυτό δεν είναι κακό. Η φρουκτόζη θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στους μυς προς το τέλος μιας προπόνησης. Έτσι, οι σταφίδες μας γεμίζουν ενέργεια, καθ’όλη τη διάρκεια της προπόνησης!

Τέλος, οι σταφίδες είναι άριστη τροφή και για μετά την άσκηση. Τότε οι μυς έχουν καταναλώσει όλο το γλυκογόνο τους. Οπότε και θα πρέπει να φάμε τροφές με ζάχαρη για να το αναπληρώσουμε. Τότε το σώμα μας χρειάζεται ζάχαρη για γρηγορότερη αποκατάσταση.

Σταφίδες αντί για ζάχαρη για αδυνάτισμα

Επιπλέον, οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, αν αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. 100γρ ζάχαρης έχουν 380 θερμίδες και καθόλου βιταμίνες. Αντίθετα, 100γρ σταφίδες έχουν 300 θερμίδες, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Καλό είναι να προτιμάμε τα φρούτα, αν θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό. Έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ακόμα και η στέβια, που διαφημίζεται ως ένα φυσικό προϊόν, δεν έχει καθόλου βιταμίνες, αφού έχει υποστεί μεγάλη χημική επεξεργασία.

Οι σταφίδες δίνουν ενέργεια και καίνε θερμίδες

Οι σταφίδες δεν είναι μόνο ζάχαρη. Έχουν πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι σταφίδες είναι καλή πηγή σιδήρου! 100γρ περιέχουν περίπου 2,59 mg σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς.

Επίσης, οι σταφίδες είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, που βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά και στην παροχή ενέργειας στους μυς. Ειδικά σε απαιτητικές ασκήσεις μικρής διάρκειας.

Όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, είναι πιο δραστήριοι. Οπότε καίνε περισσότερες θερμίδες. Άρα χάνουν κιλά πιο εύκολα.

Το κάλιο βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ακόμα, οι σταφίδες είναι εξαιρετική πηγή καλίου. 100γρ σταφίδας έχουν 745 mg καλίου! Οι άντρες χρειάζονται 3400 mg καλίου την ημέρα και οι γυναίκες 2600 mg.

Η διατροφή πλούσια σε κάλιο αδυνατίζει! Το κάλιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Οι τροφές με κάλιο βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Οι σταφίδες αδυνατίζουν διότι έχουν βόριο!

Τέλος, οι σταφίδες βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι είναι άριστη διατροφική πηγή boron. Το boron είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για το σώμα μας και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας.

Ένα από αυτά είναι ότι βοηθάει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού και στη σύνθεση αναβολικών ορμονών από το σώμα μας, όπως είναι η τεστοστερόνη!

Προηγούμενο

Στέβια ή ζάχαρη για το παιδί μου;

Παχαίνει το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κάνει για αδυνάτισμα;

Επόμενο