Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο;

Ακόμα και αν κάποιος δεν καταναλώνει γαλακτοκομικά, μπορεί να λάβει επαρκείς δόσεις από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Βέβαια, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ασβέστιο μπορεί να είναι ωφέλιμη σε μερικές περιπτώσεις.

Οφέλη & ιδιότητες ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι γνωστό ως το κύριο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Όμως, έχει πολλές περισσότερες ιδιότητες για το σώμα μας.

Είναι απαραίτητο για την κίνηση των μυών, για τη σωστή λειτουργία του νευρολογικού συστήματος και για την προστασία του καρδιακού συστήματος.

Έτσι, λήψη επαρκών δόσεων ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Ημερήσια συνιστώμενη δόση

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι μεταξύ 1000 και 1300 mg.

Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 1000 mg ασβεστίου την ημέρα.

Τα παιδιά μεγαλύτερα από 13 χρονών και οι έφηβοι πρέπει να λαμβάνουν 1300 mg ασβεστίου την ημέρα, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των κοκάλων τους.

Τέλος, οι γυναίκες μεγαλύτερες από 50 χρονών και οι άνδρες μεγαλύτεροι από 70 πρέπει να λαμβάνουν 1200 mg ασβεστίου την ημέρα.

Πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο;

Σίγουρα, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε ασβέστιο.

Ακόμα και όσοι ακολουθούν μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή, οι vegan, ή όσοι νηστεύουν μπορούν να λαμβάνουν επαρκείς δόσεις ασβεστίου από τη διατροφή. Υπάρχουν πραγματικά πολλές φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Βέβαια, όσοι αποκλείουν από τη διατροφή τους το γάλα, το τυρί και τα λοιπά γαλακτοκομικά θα πρέπει να φροντίζουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, που θα περιλαμβάνει πολλές φυτικές πηγές ασβεστίου.

Σε αυτή την περίπτωση, θα βοηθούσε και η κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με ασβέστιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ασβέστιο θα ήταν επίσης ωφέλιμη. Αθλητές, γυναίκες άνω των 50, άνδρες άνω των 70, χορτοφάγοι, αλλά και όσοι νηστεύουν ίσως επωφεληθούν από έξτρα δόσεις ασβεστίου από συμπληρώματα διατροφής.

Μάλιστα, ακόμα και αν καταναλώνετε τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, δε σημαίνει ότι λαμβάνετε και επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. Υπολογίζεται ότι το 39% του πληθυσμού που ακολουθεί τη σύγχρονη διατροφή Δυτικού τύπου λαμβάνει ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου.[1]

Επιπλέον, το 30% των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά την εμμηνόπαυση πάσχει από οστεοπόρωση!

Εκτός από το ασβέστιο, η βιταμίνη Κ2 και η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Μάλιστα, οι δυο αυτές βιταμίνες δε βρίσκονται σε πληθώρα τροφών. Οπότε είναι δύσκολο να λάβουμε επαρκείς ποσότητες από τις τροφές. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν σκευάσματα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, που περιέχουν βιταμίνη Κ2 μαζί με βιταμίνη D.

Μάλιστα, οι βιταμίνες C και D ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο;

Δε θα πρέπει να λαμβάνουμε μεγάλες δοσολογίες ασβεστίου από συμπληρώματα. Ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλες δοσολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Μάλιστα, η ανώτατη ασφαλής δόση ασβεστίου από συμπληρώματα διατροφής είναι τα 2500 mg για τους ενήλικες και 2000 mg για τους ανθρώπους πάνω από 50 έτη.[2]

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Τόσο για τη διάρκεια λήψης του, όσο και για την καταλληλότερη δοσολογία για εσάς.

Προηγούμενο

Οφέλη & ιδιότητες ασβεστίου για το σώμα μας!

Πώς να αυξήσω την απορρόφηση του ασβεστίου;

Επόμενο