Τροφές με Χαλκό για Αδυνάτισμα & καλή Υγεία

Οι τροφές με χαλκό βοηθούν στο αδυνάτισμα! Ο χαλκός παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό και ειδικά στην καύση του λίπους για ενέργεια!

Συνιστώμενη Δόση

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για το χαλκό είναι 0,9 mg για τους ανήλικες. Οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις των 1,3 mg.

Ανώτατη επιτρεπόμενη δόση

Η ανώτατη επιτρεπόμενη δόση χαλκού έχει οριστεί στα 10 mg την ημέρα.

Μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και ακολουθούν ειδική αγωγή, έπειτα από εισήγηση του γιατρού τους, επιτρέπεται να λαμβάνουν μεγαλύτερες δοσολογίες.

Τα περισσότερα συμπληρώματα χαλκού του εμπορίου έχουν δόσεις μεταξύ 2-5 mg. Οπότε θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή. Βέβαια, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής.

Οι περιπτώσεις παρενεργειών, από μεγάλες δόσεις χαλκού, από συμπληρώματα διατροφής είναι σπάνιες. Παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί κυρίως από την κατανάλωση νερού, το οποίο διοχετεύεται με χάλκινες σωληνώσεις. Ο χαλκός των σωληνώσεων μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.

Έτσι, η ανώτατη συγκέντρωση χαλκού στο νερό δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1,3 mg ανά λίτρο.

Παρενέργειες από μεγάλες δόσεις χαλκού μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιά, κράμπες, ναυτία, διάρροια και εμετός. Ακόμα, λήψη τεράστιων δόσεων χαλκού για χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο σώμα, αλλά και παχυσαρκία.[1]

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;

Υπάρχουν αρκετές τροφές πλούσιες σε χαλκό. Έτσι, οι υγιείς άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πιθανότατα δε χρειάζεται να λάβουν συμπληρώματα διατροφές με χαλκό. Υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε 1,1-1,4 mg χαλκού από τη διατροφή μας.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως χρειαζόμαστε επιπλέον χαλκό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν οστεοπόρωση ίσως έχουν χαμηλά επίπεδα χαλκού.

Ακόμα, αν λαμβάνετε μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου από συμπληρώματα διατροφής, για καιρό, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα χαλκού. Ο ψευδάργυρος μειώνει την απορροφησιμότητα του χαλκού.

Πώς ο χαλκός βοηθάει στο Αδυνάτισμα;

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Εμπλέκεται στη λειτουργία πολλών ενζύμων, στην ενδυνάμωση των κοκάλων, στην παραγωγή ενέργειας, στη σύνθεση συνδετικού ιστού, στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα, χάνουμε λίπος, αλλά και μυική μάζα. Ιδανικά όμως, θέλουμε να χάσουμε μόνο λίπος. Η μυική μάζα είναι αυτή που διατηρεί τις καύσεις του σώματος σε υψηλά επίπεδα και βέβαια προσφέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο χαλκός βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι εμπλέκεται στην καύση του λίπους! Μια βασική του λειτουργία είναι να αποδεσμεύει το λίπος από τα λιποκύτταρα, ώστε να καίγεται για ενέργεια. Μας βοηθάει λοιπόν να κάψουμε περισσότερο λίπος κατά το αδυνάτισμα.[2,3]

Επιπρόσθετα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν έλλειψη χαλκού. Αυτό κάνει τον απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη.[4]

Τέλος, ο χαλκός βοηθάει στον καλύτερο βραδινό ύπνο. Είναι βασικό να κοιμόμαστε καλά το βράδυ. Κακής ποιότητας ή ανεπαρκής βραδινός ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε περισσότερο λίπος, χωρίς να ξαναπαχύνετε, είναι το καθημερινό περπάτημα. Είναι η καλύτερη άσκηση για απώλεια βάρους, χωρίς καταπονήσεις στο σώμα!

Οφέλη Χαλκού στην Υγεία

Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να το συνθέσουμε. Πρέπει να το λάβουμε από τη διατροφή μας ή από συμπληρώματα διατροφής.

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγεία μας διότι παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία πολλών ενζύμων. Εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, στο αδυνάτισμα. στη συγκέντρωση μετάλλων στα κόκαλα και στη σύνθεση του συνδετικού ιστού. Τα 2/3 του χαλκού στο σώμα μας βρίσκονται στα κόκαλα και στους μυς.[5,6]

Ακόμα ο χαλκός βοηθάει στην παραγωγή μελατονίνης, στην επούλωση των πληγών και στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ο χαλκός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο χαλκός υπάρχει στο ένζυμο του υπεροξειδίου της δισμουτάσης, το οποίο έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Έχει βρεθεί, ότι έχει δράση κατά του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των νευροεκφυλιστικών νόσων, ακόμα και κατά μερικών τύπων καρκίνου![7]

Άλλα οφέλη του χαλκού για την υγεία μας είναι, ότι εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, αλλά και στη σύνθεση πολλών ορμονών.

Τέλος, ο χαλκός παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, της γλυκόζης και της χοληστερίνης!

Τροφές πλούσιες σε Χαλκό

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε χαλκό. Καταρχάς, η πλουσιότερη τροφή σε χαλκό είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Έχει 14,6 mg χαλκού στα 100 γρ. Όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση συκωτιού, διότι περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Ακολουθεί η σπιρουλίνα. Αυτή η πράσινη σκόνη είναι ουσιαστικά ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό. Αποτελεί ένα πραγματικό superfood. Μόλις 1 κουταλιά σπιρουλίνα μας παρέχει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης χαλκού!

Η μαύρη σοκολάτα (70-85%) είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Έχει 1,77 mg χαλκού στα 100γρ.

Επιπλέον, από τις πλουσιότερες τροφές σε χαλκό είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι. Το σουσάμι έχει 4,1 mg χαλκού στα 100γρ, ενώ το κάσιους έχει 2,2 mg. Ακολουθούν οι ηλιόσποροι με 1,8 mg, τα καρύδια Βραζιλίας με 1,74 mg, τα καρύδια με 1,6 mg, οι κολοκυθόσποροι με 1,3 mg, τα φιστίκια Αιγίνης με 1,3 mg, τα αμύγδαλα με 1 mg και πολλά ακόμα.

Ακόμα και το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε χαλκό με 0,58 mg ανά 100γρ.

Βέβαια, οι πατάτες με 0,42 mg και το ψωμί με 0.15-0,23 mg ανά 100γρ αποτελούν τις κύριες πηγές χαλκού στη σύγχρονη διατροφή. Τα μανιτάρια και τα όσπρια είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε χαλκό.

Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλουν στην ημερήσια λήψη χαλκού, αλλά έχουν μέτριες ποσότητες χαλκού.

Προηγούμενο

Πότε βοηθάει στο αδυνάτισμα ο χυμός ανανά;

Διατροφική αξία σκόρδου.

Επόμενο