Πότε βοηθάει στο αδυνάτισμα ο χυμός ανανά;

Ένα ποτήρι χυμού ανανά στο πρωινό ή πριν/μετά τη γυμναστική βοηθάει στο αδυνάτισμα, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ανακουφίζει από πόνους αρθρώσεων. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη C και είναι η μοναδική τροφή που περιέχει την ισχυρή αντιφλεγμονώδη ουσία βρωμελαΐνη.

Διατροφική αξία χυμού ανανά

Ο ανανάς είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Μπορούμε να πίνουμε ένα ποτήρια την ημέρα. Ένα ποτήρι χυμού ανανά έχει μόλις 130 θερμίδες. Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αλλά και να θωρακίσει την υγεία μας.

1 ποτήρι
(250γρ)
% ΗΣΔ
θερμίδες130
πρωτεΐνη (γρ)0,9
σάκχαρα (γρ)25
ασβέστιο (mg)323%
σίδηρος (mg)0,774%
μαγνήσιο (mg)307%
φώσφορος (mg)203%
κάλιο (mg)3229%
ψευδάργυρος (mg)0,272%
χαλκός (mg)0,1719%
βιταμίνη C (mg)109121%
θειαμίνη (mg)0,1412%
ριβοφλαβίνη (mg)0,054%
νιασίνη (mg)0,53%
βιταμίνη B6 (mg)0,2519%
φολικό οξύ (mcg)4511%
Διατροφική αξία χυμού ανανά.[1]

Καταρχάς, ο χυμός ανανά είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι θα μας δώσει περισσότερη βιταμίνη C, απ’όση χρειαζόμαστε την ημέρα!

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για καλή υγεία. Εμπλέκεται σε αμέτρητες λειτουργίες του σώματος μας. Για παράδειγμα, βοηθάει στην καύση λίπους, στον καλύτερο βραδινό ύπνο, προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, ο χυμός ανανά αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, χαλκού, θειαμίνης, βιταμίνης Β6 και φολικού οξέως. Βασικές ουσίες για αδυνάτισμα και καλή υγεία.

Ακόμα, ο ηλεκτρολύτες που περιέχει, σε συνδυασμό με το πολύ νερό, κάνουν τον ανανά ιδανική τροφή για ενυδάτωση.

Τέλος, ο ανανάς είναι η μοναδική τροφή που περιέχει βρωμελαΐνη. Αυτό το ένζυμο μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει τη χώνεψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χυμός ανανά στο πρωινό για αδυνάτισμα & καλή υγεία

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιούμε χυμό ανανά είναι το πρωί.

Ο χυμός ανανά είναι πλούσιος σε σάκχαρα. Ένα ποτήρι περιέχει περίπου 25γρ σάκχαρα. Καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές με σάκχαρα στο πρωινό. Το σώμα μας θα τα αποθηκεύσει ως γλυκογόνο στους μύες και θα τα “κάψει” για ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Αντίθετα, αν καταναλώνουμε ζάχαρη το βράδυ, ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος. Οπότε και παχαίνουμε.[2]

Επίσης, είναι καλό να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές θα μας προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από το οξειδωτικό στρες που δημιουργεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ηλιακή ακτινοβολία.

Οπότε είναι καλύτερο να λαμβάνουμε τη βιταμίνη C στο πρωινό, ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα ποτήρι χυμού ανανά το πρωί είναι ο ευκολότερος τρόπος να λάβουμε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, λαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών, πίνοντας ένα ποτήρι χυμό ανανά, παρά τρώγοντας μερικά κομμάτια ανανά.[3]

Συνδυασμοί τροφών στο πρωινό

Βέβαια, ένα ποτήρι ανανά για πρωινό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να το συνδυάσετε και με άλλες τροφές.

Καταρχάς, μπορείτε να συνδυάσετε χυμό ανανά με χυμό καρότου. Το καρότο αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Α. Ένα μόλις ποτήρι θα μας δώσει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α, από την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Επίσης, η βιταμίνη Α προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Όμως, ο συνδυασμός βιταμινών Α και C έχει ισχυρότερη δράση.[4]

Τέλος, θα πρέπει να καταναλώνουμε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες στο πρωινό. Οι τροφές με πρωτεΐνη και ίνες είναι οι πιο χορταστικές. Μας κρατάνε χορτάτους για ώρα. Για παράδειγμα, μια κούπα βρώμη με λίγους ξηρούς καρπούς είναι ιδανική για πρωινό!

Γιατί πρέπει να πίνουμε χυμό ανανά πριν τη γυμναστική;

Επιπλέον, μια καλή στιγμή της ημέρας, για να πιούμε χυμό ανανά είναι πριν ή μετά τη γυμναστική.

Αν πιούμε χυμό ανανά πριν την άσκηση, τα σάκχαρα του θα μας δώσουν ενέργεια.

Επίσης, τα σάκχαρα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, μετά από έντονη άσκηση.

Επιπλέον, η βρωμελαΐνη του ανανά θα ανακουφίσει από φλεγμονές των αρθρώσεων, λόγω άσκησης. Για παράδειγμα, βοηθάει σε πόνους στους ώμους και στα γόνατα, που είναι συχνοί στους αθλητές.

Ο χυμός ανανά το βράδυ παχαίνει!

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να πιούμε χυμό ανανά είναι το βράδυ. Τα σάκχαρα του ανανά μπορεί να μας παχύνουν. Όχι, μόνο λόγω των θερμίδων που περιέχουν, αλλά και επειδή μπορεί να επηρεάσουν τη σύνθεση συγκεκριμένων ορμονών, όπως είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να τρώτε βραδινό τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Πόσο μπορώ να πιω, χωρίς να παχύνω;

Χάνουμε βάρος όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα.

Έτσι, θα πρέπει να υπολογίζουμε και τις θερμίδες από το χυμό ανανά. Καλό είναι να περιοριστούμε στο ένα ποτήρι την ημέρα, καθώς έχει περίπου 130 θερμίδες!

Βέβαια, αν έχετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή αθλείστε μπορείτε να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από ολόκληρο το φρούτο. Καθώς αποτελείται κατά 86% από νερό, θα χορτάσουμε προτού καταναλώσουμε πολλές θερμίδες. Μάλιστα, ο ανανάς είναι ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα.

Προηγούμενο

Είναι τα πορτοκάλια & η πορτοκαλάδα πλούσια σε σίδηρο;

Ο χαλκός βοηθάει στο αδυνάτισμα & στην καύση λίπους!

Επόμενο