Χαλκός: ιδιότητες, δοσολογία & οφέλη για την υγεία!

Ο χαλκός έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας, που πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις καθημερινά. Σπάνια χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, καθώς υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε χαλκό.

Οφέλη χαλκού για την υγεία μας

Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να το συνθέσουμε. Πρέπει να το λάβουμε από τη διατροφή μας ή από συμπληρώματα διατροφής.

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγεία μας διότι παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία πολλών ενζύμων.

Επίσης, ο χαλκός εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, στο αδυνάτισμα. στη συγκέντρωση μετάλλων στα κόκαλα και στη σύνθεση του συνδετικού ιστού.[1,2,3]

Άλλωστε, τα 2/3 του χαλκού στο σώμα μας βρίσκονται στα κόκαλα και στους μυς.

Ακόμα ο χαλκός βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, στην παραγωγή μελατονίνης, στην επούλωση των πληγών και στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ο χαλκός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο χαλκός υπάρχει στο ένζυμο του υπεροξειδίου της δισμουτάσης, το οποίο έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Έχει βρεθεί, ότι έχει δράση κατά του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των νευροεκφυλιστικών νόσων, ακόμα και κατά μερικών τύπων καρκίνου![4]

Άλλα οφέλη του χαλκού για την υγεία μας είναι, ότι εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, αλλά και στη σύνθεση πολλών ορμονών.

Τέλος, ο χαλκός παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, της γλυκόζης και της χοληστερίνης!

Ημερήσια συνιστώμενη δόση χαλκού

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση χαλκού είναι 0,9 mg. Τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες.

Μόνο οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις χαλκού των 1,3 mg την ημέρα.

Οι έφηβοι και τα παιδιά έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε χαλκό, σε σχέση με τους ενήλικες.

Ανώτατη επιτρεπόμενη δόση χαλκού

Η ανώτατη επιτρεπόμενη δόση χαλκού έχει οριστεί στα 10 mg την ημέρα.

Μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και ακολουθούν ειδική αγωγή, έπειτα από εισήγηση του γιατρού τους, επιτρέπεται να λαμβάνουν μεγαλύτερες δοσολογίες.

Τα περισσότερα συμπληρώματα χαλκού του εμπορίου έχουν δόσεις μεταξύ 2-5 mg. Οπότε θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή. Βέβαια, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής.

Οι περιπτώσεις παρενεργειών, από μεγάλες δόσεις χαλκού, από συμπληρώματα διατροφής είναι σπάνιες. Παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί κυρίως από την κατανάλωση νερού, το οποίο διοχετεύεται με χάλκινες σωληνώσεις. Ο χαλκός των σωληνώσεων μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.

Έτσι, η ανώτατη συγκέντρωση χαλκού στο νερό δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1,3 mg ανά λίτρο.

Παρενέργειες από μεγάλες δόσεις χαλκού μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιά, κράμπες, ναυτία, διάρροια και εμετός.

Ακόμα, λήψη τεράστιων δόσεων χαλκού για χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο σώμα, αλλά και παχυσαρκία.[5]

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής με χαλκό;

Υπάρχουν αρκετές τροφές πλούσιες σε χαλκό. Έτσι, οι υγιείς άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πιθανότατα δε χρειάζεται να λάβουν συμπληρώματα διατροφές με χαλκό.

Υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε 1,1-1,4 mg χαλκού από τη διατροφή μας.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως χρειαζόμαστε επιπλέον χαλκό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν οστεοπόρωση ίσως έχουν χαμηλά επίπεδα χαλκού. Όπως και μαγνησίου!

Ακόμα, αν λαμβάνετε μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου από συμπληρώματα διατροφής, για καιρό, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα χαλκού. Ο ψευδάργυρος μειώνει την απορροφησιμότητα του χαλκού.

Δείτε ποια δόση ψευδαργύρου είναι ωφέλιμη για την υγεία και ποιες δοσολογίες προκαλούν παρενέργειες σε αυτό το άρθρο μας.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, προτού αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας ή ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Σίγουρα, μπορούμε να λάβουμε επαρκείς δόσεις χαλκού από τη διατροφή μας. Πολλές τροφές είναι πλούσιες σε χαλκό.

Καταρχάς, η πλουσιότερη τροφή σε χαλκό είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Έχει 14,6 mg ανά 100γρ!

Όμως, οι φυτικές τροφές είναι αυτές που μας παρέχουν καθημερινά μεγάλες δόσεις χαλκού. Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα μανιτάρια, η σοκολάτα, η πατάτα και το ψωμί είναι τροφές με εξαιρετικά μεγάλες δόσεις χαλκού.

Δείτε όλες τις τροφές πλούσιες σε χαλκό εδώ.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε μαγγάνιο!

Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Επόμενο