Ψευδάργυρος & παρενέργειες από μεγάλες δόσεις!

Δε θα πρέπει να υπερβαίνουμε την ανώτατη επιτρεπτή δόση ψευδαργύρου των 40 mg την ημέρα, χωρίς να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε παρενέργειες, αν υπερβαίνουμε αυτή τη δόση για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Ψευδάργυρος & οφέλη για την υγεία

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Καταρχάς, είναι απαραίτητος σε πάνω από 100 ένζυμα!

Επίσης, είναι το 2ο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας, μετά το σίδηρο. Υπολογίζεται ότι έχουμε 2-3γρ ψευδαργύρου στο σώμα μας.

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι συχνή. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου.[1]

Όσοι πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τη λήψη συμπληρωμάτων!

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για καλό μεταβολισμό. Επίσης, παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στη γεύση και στην όσφρηση, στο ανοσοποιητικό, στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στην επούλωση των πληγών, καθώς και στην προστασία των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος.

Ψευδάργυρος & “αυτοφαγία”

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία της “αυτοφαγίας” (ή autophagy). Κατά τη διαδικασία αυτή, ο οργανισμός μας αποδομεί τα προβληματικά ή καταστραμμένα κύτταρα και εν συνεχεία ανακυκλώνει τα συστατικά τους.

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φαίνεται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, μάχεται αποτελεσματικά ιούς και βακτήρια, καθώς και προστατεύει από ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.[2]

Τέλος, η “αυτοφαγία” αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο αντιμετώπισης μερικών ειδών καρκίνου! Το επιστήμονας Yoshinori Ohsumi πήρε το νόμπελ ιατρικής το 2016, για τις ανακαλύψεις του, πάνω στην “αυτοφαγία”![3]

Ο πιο εύκολος τρόπος να βάλουμε το σώμα μας σε αυτή τη διαδικασία είναι να τρώμε για 8 ώρες την ημέρα και να είμαστε νηστικοί για τις υπόλοιπες 16. Επίσης, μπορούμε να την επιτύχουμε, αν τρώμε κανονικά για 5 μέρες την εβδομάδα, αλλά καταναλώνουμε περιορισμένες θερμίδες για 2 μέρες. Όπως άλλωστε προστάζει η νηστεία της Τετάρτης-Παρασκευής της Ορθόδοξης παράδοσης. Αυτά τα μοτίβα διατροφής είναι γνωστά ως 16:8 και 5:2, αντίστοιχα.

Ποία η συνιστώμενη ημερήσια δόση;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 11 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες.

Οι άνδρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψευδάργυρο διότι χάνουν τεράστιες ποσότητες κατά την εκσπερμάτωση.

Επίσης, ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στη λίμπιντο και στη σύνθεση αναβολικών ορμονών από το σώμα, όπως είναι η τεστοστερόνη.

Ποία είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση την ημέρα;

Η μέγιστη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 40 mg. Αυξημένες δόσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν παρενέργειες για την υγεία μας.[4,5]

Μόνο σε όσους το έχει συστήσει ο γιατρός τους θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες δόσεις.

Παρενέργειες από μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου από συμπληρώματα διατροφής!

Καταρχάς, οι μεγάλες δόσεις ψευδάργυρου μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα διουρητικά.

Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι ναυτία, εμετός, ανορεξία, διάρροια, πονοκέφαλος και μειωμένο ανοσοποιητικό.

Ακόμα, σύμφωνα με μια έρευνα, μεγάλες δόσεις των 60 mg την ημέρα μείωσαν τα επίπεδα του χαλκού, σε μόλις 10 εβδομάδες. Μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου μειώνουν την απορροφησιμότητα του χαλκού.

Υπάρχουν παρενέργειες από μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου από τροφές;

Η μόνη τροφή που έχει εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου είναι τα στρείδια. Μια μερίδα στρείδια έχει περίπου 74 mg ψευδαργύρου. Αυτή η δόση αποτελεί το 670% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης και είναι σχεδόν διπλάσια από την ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δόση.

Βέβαια, αν φάτε στρείδια μια φορά δε θα έχετε κάποια παρενέργεια από τη μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου. Μόνο η συχνή κατανάλωση τους ίσως προκαλέσει παρενέργειες.

Προηγούμενο

Μαϊντανός: διατροφική αξία, ιδιότητες & αδυνάτισμα!

Στοματικό διάλυμα: οφέλη & παρενέργειες!

Επόμενο