Πόση ζάχαρη έχει η σοκολάτα;

Η μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο έχει τη λιγότερη ζάχαρη. Ένα κομμάτι των 28γρ έχει μόλις 7γρ ζάχαρης! Άλλες σοκολάτες έχουν μέχρι και 2,5 φορές περισσότερη ζάχαρη!

Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε με ασφάλεια;

Η πολλή ζάχαρη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος.

Οι θερμίδες που προέρχονται από την έξτρα ζάχαρη δε θα πρέπει να είναι περισσότερες από το 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε. Αυτή η δόση, σε μια τυπική διατροφή των 2000 θερμίδων, αντιστοιχεί σε μόλις 25γρ ζάχαρης την ημέρα!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώνουμε τόσο λίγη ζάχαρη. Ειδικά αν ακολουθούμε τη σύγχρονη Δυτικού τύπου διατροφή.

Η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Όχι, μόνο στα γλυκά. Σχεδόν κάθε τυποποιημένο προϊόν περιέχει κάποια μορφή ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας.

Η μαύρη σοκολάτα έχει τη λιγότερη ζάχαρη

Η σοκολάτα αποτελεί μια γλυκιά ενοχή για πολλούς. Όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα έχει εξαιρετική διατροφική αξία. Οι σπόροι του κακάο θεωρούνται superfood. Οπότε, μικρές ποσότητες σοκολάτας μας κάνουν καλό.

Αρκεί, βέβαια, η σοκολάτα να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο. Για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της σοκολάτας, θα πρέπει να επιλέγουμε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη του 70%.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει.

Για παράδειγμα, μια μικρή μερίδα (28γρ) μαύρης σοκολάτας με 45% περιεκτικότητα σε κακάο έχει περίπου 14 γρ ζάχαρης.

Αντίστοιχα, μια σοκολάτα με 60% κακάο έχει περίπου 10γρ ζάχαρης, ενώ μια σοκολάτα με 70% κακάο έχει μόλις 7γρ ζάχαρης.

Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο έχει τη μισή ποσότητα ζάχαρης, σε σχέση με τη μαύρη σοκολάτα με 45% κακάο!

Βέβαια, αποφύγετε να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα αργά το βράδυ. Έχει καφεΐνη.

Πόση ζάχαρη έχουν οι περισσότερες σοκολάτες;

Όπως είναι αναμενόμενο, οι λοιπές σοκολάτες (γάλακτος, λευκή) έχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Μια μικρή μερίδα των 28γρ έχει περίπου 17γρ ζάχαρης! Δηλαδή έχουν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερη ζάχαρη, απ’ότι η μαύρη σοκολάτα!

Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε τέτοιες σοκολάτες ή άλλα γλυκά με γεύση σοκολάτας. Έχουν φτωχή διατροφική αξία, αφού έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σπόρους κακάο. Αντίθετα, έχουν πολλή ζάχαρη.

Μάλιστα, οι σοκολάτες γάλακτος ή οι λευκές σοκολάτες έχουν τόση πολλή ζάχαρη, που με λίγα μόνο κομμάτια, ξεπερνάμε την ανώτατη ημερήσια συνιστώμενη δόση ζάχαρης!

Ποια σοκολάτα δεν έχει καθόλου ζάχαρη;

Καταρχάς, αν σας αρέσει η πικρή γεύση της σοκολάτας, καλό είναι να προτιμάτε σοκολάτες με το μεγαλύτερο ποσοστό κακάο. Όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα, τόσο πιο θρεπτική είναι, αλλά και τόσο λιγότερη ζάχαρη έχει.

Αν όμως απολαμβάνετε τη γλυκιά γεύση της σοκολάτας γάλακτος, αλλά θέλετε να αποφύγετε την έξτρα ζάχαρη, μπορείτε να διαλέξετε κάποια σοκολάτα με στέβια. Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό. Μάλιστα, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Το βασικότερο: δεν έχει θερμίδες! Οπότε, η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Πόσο επικίνδυνη είναι η ζάχαρη τελικά;

Το μέλι έχει μοναδικά οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας!

Επόμενο