Κεφίρ: Οφέλη για την υγεία & το αδυνάτισμα!

Το κεφίρ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και το αδυνάτισμα, διότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά, που ενισχύουν την πολύτιμη λειτουργία της εντερικής χλωρίδας.

Τι είναι;

Το κεφίρ είναι απλά γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

Έχουν προστεθεί κόκκοι κεφίρ, συνήθως σε αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Αυτοί οι κόκκοι είναι αποικίες ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος.

Τα ωφέλημα αυτά βακτήρια προκαλούν ζύμωση στα σάκχαρα (πχ λακτόζη) του γάλακτος, μετατρέποντας το απλό γάλα σε κεφίρ.

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη χλωρίδα του εντέρου.

Μάλιστα, το κεφίρ έχει πολύ ισχυρότερη προβιοτική δράση σε σχέση με το γιαούρτι. Μπορεί να έχει δεκάδες στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Το γιαούρτι έχει ελάχιστα.

Οφέλη για την υγεία

Το κεφίρ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας διότι έχει τεράστια διατροφική αξία, αλλά και διότι ενισχύει την καλή λειτουργία του μικροβιώματος.

Η χλωρίδα του εντέρου ή μικροβίωμα είναι το σύνολο των βακτηρίων που βρίσκονται στο λεπτό και παχύ έντερο. Τα δισεκατομμύρια αυτά βακτήρια ζυγίζουν περίπου δύο κιλά σε έναν ενήλικα![1]

Μια υγιής εντερική χλωρίδα είναι απαραίτητη για καλή υγεία:[2]

  • βοηθάει στην απορρόφηση των βιταμινών των τροφών και στην πέψη
  • ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
  • εμπλέκεται στη σύνθεση βασικών ορμονών
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • βοηθάει στην αντιμετώπιση κάποιων αλλεργιών
  • ελέγχει το ζάχαρο του αίματος
  • βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
  • έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • προστατεύει από φλεγμονές

Οφέλη για αδυνάτισμα

Το κεφίρ είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορούμε να πίνουμε καθημερινά, σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα.

Οφέλη κεφίρ για υγεία & αδυνάτισμα

Έχει λίγες θερμίδες

Καταρχάς, το κεφίρ έχει σχετικά λίγες θερμίδες. Τα περισσότερα κεφίρ του εμπορίου με χαμηλά λιπαρά έχουν περίπου 43 θερμίδες στα 100γρ.

Οπότε, ένα ποτήρι κεφίρ 1% έχει περίπου 105 θερμίδες.

Βέβαια, θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Κεφίρ από γάλα πλήρων λιπαρών έχει αρκετά περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, τα κεφίρ με γεύση φράουλα ή άλλες γεύσεις έχουν επίσης πολλές θερμίδες, διότι έχουν έξτρα ζάχαρη.

Μπορείτε να το πίνετε κεφίρ με φράουλα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση άλλων γλυκών και τροφών με ζάχαρη. Η πολλή ζάχαρη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας.

Μας χορταίνει

Επιπλέον, το κεφίρ βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι μας χορταίνει. Το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει τον κορεσμό![3]

Μάλιστα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν ισορροπημένη μικροχλωρίδα και θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους την πλουσιότερη κοινή τροφή σε προβιοτικά, που δεν είναι άλλη από το κεφίρ!

Φώσφορος

Επιπρόσθετα, το κεφίρ μας χορταίνει διότι είναι εξαιρετική διατροφική πηγή φωσφόρου. Ένα ποτήρι παρέχει το 37% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΗΣΔ). Ο φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

Βιταμίνη Α

Το κεφίρ αποτελεί επίσης άριστη πηγή βιταμίνης Α. Ένα μόλις ποτήρι των 240 mL μας παρέχει το 46% της ΗΣΔ! Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στον καλό μεταβολισμό.

Επίσης, ρυθμίζει και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Η διατήρηση τους σε φυσιολογικές τιμές είναι βασική προϋπόθεση για να μη νιώθουμε έντονη πείνα.

Προστατεύει την πολύτιμη μυική μάζα

Ακόμα, το κεφίρ είναι εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή για αδυνάτισμα, διότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ένα ποτήρι κεφίρ έχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη έχει πολλά οφέλη στο αδυνάτισμα.

Καταρχάς, η πρωτεΐνη προστατεύει την πολύτιμη μυική μάζα. Όταν χάνουμε βάρος, δε χάνουμε μόνο λίπος. Δυστυχώς, χάνουμε και μυική μάζα. Είναι βασικό να περιορίσουμε την απώλεια αυτή όσο περισσότερο γίνεται.

Περισσότερη μυική μάζα σημαίνει πιο ωραίο σώμα, αλλά και καλύτερος μεταβολισμός. Οι μυς καίνε τεράστια ποσά ενέργειας.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι προκαλεί κορεσμό.

Τέλος, το 20-30% των θερμίδων της καίγονται κατά τη διαδικασία της πέψης!

Επιπρόσθετα, το κεφίρ είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο βοηθάει στην αύξηση της μυικής μάζας. Μια μερίδα περιέχει το 16% της ΗΣΔ.

Βοηθάει στην καύση του λίπους

Επίσης, το κεφίρ μας βοηθάει να διατηρούμε μια λεπτή μέση, διότι είναι εξαιρετικά πλούσια τροφή σε παντοθενικό οξύ. Αυτή η βιταμίνη του συμπλέγματος Β μας προστατεύει από τη συσσώρευση του λίπους και αυξάνει τις καύσεις. Μια μερίδα κεφίρ παρέχει το 19% της ΗΣΔ.

Ακόμα, το κεφίρ βοηθάει στην ενυδάτωση, καθώς εκτός από νερό, παρέχει και ηλεκτρολύτες, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Ένα καλά ενυδατωμένο σώμα είναι απαραίτητα προϋπόθεση, ώστε να καίγεται πολύ λίπος.

Πόσο κεφίρ να πίνω την ημέρα;

Ένα ποτήρι κεφίρ την ημέρα είναι αρκετό. Μπορεί να βοηθήσει τόσο στο αδυνάτισμα, όσο και στην καλή υγεία.

Εκτός αν είστε αθλητής ή κάνετε έντονη σωματική άσκηση, καλό είναι να περιοριστείτε στο ένα ποτήρι κεφίρ την ημέρα, αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Επιπλέον, το κεφίρ έχει κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ακόμα και το κεφίρ με μειωμένα λιπαρά έχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Ένα μόλις ποτήρι κεφίρ 1% περιέχει το 12% της ανώτατης επιτρεπόμενης δόσης, σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων.

Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει την “κακή” LDL χοληστερόλη.[4]

Έχει παρενέργειες το κεφίρ;

Ακόμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κεφίρ, από ανθρώπους που δεν έχουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως φούσκωμα και αέρια.

Βέβαια, παρενέργειες από τη λήψη μεγάλων δόσεων προβιοτικών παρατηρούνται κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής. Όχι, από τροφές, όπως το κεφίρ.

Αν νιώθετε φούσκωμα ή άλλες παρενέργειες όταν πίνετε κεφίρ, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Πάντα μπορείτε να την αυξήσετε σταδιακά.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Μπορώ να πίνω κεφίρ αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη; Όχι.

Η λακτόζη χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Οπότε το κεφίρ περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα.

Επίσης, το κεφίρ περιέχει ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει τη λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Το κεφίρ μπορεί να περιέχει κατά 20-30% λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το γάλα.[5]

Μερικά προϊόντα κεφίρ ισχυρίζονται ότι έχουν ακόμα μικρότερες ποσότητες λακτόζης.

Βέβαια, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πίνουν μόνο “κεφίρ νερού”. Αυτό είναι ένα άλλο είδος κεφίρ στο οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί γάλα. Ως μέσο ζύμωσης είναι μελάσα ή χυμός φρούτων.

Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να καταναλώνουν τροφές στις οποίες αναγράφεται η απουσία της.

Πότε δεν πρέπει να πίνουμε κεφίρ;

Τέλος, όσοι ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή, έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, ή έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους προτού αλλάξουν τη διατροφή τους ή ξεκινήσουν να πίνουν κεφίρ.

Πώς να πιω το κεφίρ για αδυνάτισμα;

Η χρήση αντιβιοτικών και η μη κατανάλωση τροφών με εδώδιμες ίνες είναι οι δυο βασικότεροι λόγοι που το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε ανισορροπία.

Η σταδιακή κατανάλωση κεφίρ και τροφών με ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της εντερικής χλωρίδας σε λίγους μόνο μήνες! Έτσι, θωρακίζουμε την υγεία μας και χάνουμε εύκολα κιλά!

Ακόμα και για γρήγορο αδυνάτισμα, καλό είναι να καταναλώνετε κεφίρ μαζί με τροφές με ίνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πρόσθετε κεφίρ στη βρώμη, στο μούσλι, στην γκρανόλα, ή ακόμα και στα smoothies σας.

Ο συνδυασμός της πρωτεΐνης του κεφίρ με τις ίνες των δημητριακών προκαλεί μεγάλο κορεσμό. Νιώθουμε χορτάτοι για ώρες, χωρίς να φουσκώνουμε!

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιω κεφίρ;

Μια από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας για να καταναλώσουμε κεφίρ είναι το πρωινό ή το δεκατιανό. Ειδικά αν το συνδυάσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.

Καθώς δεν πεινάμε, δεν τσιμπολογάμε. Έτσι, αποφεύγουμε την κατανάλωση πολλών άσκοπων θερμίδων.

Ακόμα, μπορούμε να πιούμε κεφίρ μετά την άσκηση ή λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε!

Τέλος, μπορούμε να πιούμε κεφίρ φράουλα, αν θέλουμε κάτι γλυκό, μετά από ένα γεύμα. Καθώς έχει έξτρα ζάχαρη, έχει γλυκιά γεύση. Είναι το υγιεινότερο επιδόρπιο!

Προηγούμενο

ΝΑΙ, μπορώ να φάω pancakes στο αδυνάτισμα, αν…

Κινόα: Μια από τις καλύτερες τροφές για Αδυνάτισμα!

Επόμενο