Πόσες θερμίδες καίω αν κάνω 10.000 βήματα την ημέρα;

Το περπάτημα αδυνατίζει! 10.000 βήματα την ημέρα καίνε ακόμα και περισσότερες από 400 θερμίδες! Ειδικά το περπάτημα σε ανηφόρα ή με γρήγορο ρυθμό θα κάψει λίπος και θα μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά εύκολα!

Πόσες θερμίδες θα κάψουμε αν κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα;

Οι θερμίδες που καίμε με το περπάτημα είναι δύσκολο να υπολογιστούν, διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Η ηλικία, το ύψος, το βάρος, η μυική μάζα, η αεροβική μας ικανότητα, η κλίση του εδάφους, ακόμα και αν περπατάμε σε άσφαλτο, χώμα ή άμμο είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμίδες που καίμε!

Ακόμα και τα σύγχρονα smart ρολόγια, που μετρούν βήματα, δεν μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια τις θερμίδες που καίμε με το περπάτημα. Σύμφωνα με μια έρευνα του Stanford, ακόμα και τα πιο αξιόπιστα ρολόγια έχουν περίπου 30% απόκλιση στις θερμίδες που δείχνουν ότι κάψαμε. Μερικά είχαν αποκλίσεις ακόμα και 93%.[1]

Αντίθετα, τα smart ρολόγια μετράνε ικανοποιητικά τους παλμούς μας.

Οπότε, πώς μπορούμε να ξέρουμε πόσες θερμίδες καίμε όταν περπατάμε; Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το μάθουμε!

Ως γενικό κανόνα, μπορείτε να υπολογίζετε ότι καίτε 30-40 θερμίδες τα 1.000 βήματα.[2] 30 θερμίδες αν είστε κοντά στα 60 κιλά, 40 θερμίδες αν είστε κοντά στα 90 κιλά. Οπότε, καίμε περίπου 300-400 θερμίδες κάνοντας 10.000 βήματα!

Επίσης, δείτε πόσες θερμίδες σας λέει ότι κάψατε το smart ρολόι σας. Υπολογίστε 30% λιγότερες και θα πλησιάσετε αρκετά στις θερμίδες που κάψατε στην πραγματικότητα. Βέβαια, είναι απαραίτητο να έχετε εισάγει σωστές πληροφορίες για το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας σας.

Επίσης, μπορείτε να μετράτε τις θερμίδες που καίτε σε μια ώρα. Κάποιος με βάρος 60 κιλά καίει περίπου 300 θερμίδες την ώρα με έντονο περπάτημα (6,4 χλμ/ώρα), ενώ κάποιος με 90 κιλά καίει περισσότερες από 450 θερμίδες την ώρα με τον ίδιο ρυθμό.

Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες ενώ περπατάω;

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να βρίσκεστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίτε. Αν δε θέλετε να τρώτε λιγότερο, μπορείτε να αυξήσετε τις καύσεις που κάνετε μέσα στην ημέρα, με τη γυμναστική. Το περπάτημα είναι εξαιρετική επιλογή, ακόμα και για ανθρώπους που δε γυμνάζονται.

Αν έχετε περιορισμένο χρόνο και θέλετε να κάψετε όσες περισσότερες θερμίδες μπορείτε με το περπάτημα, τότε μπορείτε να αυξήσετε την ένταση. Όταν περπατάτε πιο γρήγορα, καίτε περισσότερες θερμίδες.[3]

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ανηφορικές διαδρομές. Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα, σε σχέση με όταν περπατάμε σε ευθεία.

Έτσι, όταν κάνετε διάδρομο στο γυμναστήριο αυξήστε την κλίση! Μην κρατιέστε από το διάδρομο. Η ελεύθερη κίνηση των χεριών οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Ακόμα, μπορείτε να περπατήσετε στην άμμο στην παραλία. Το περπάτημα στην άμμο είναι εξαιρετικά απαιτητικό, με αποτέλεσμα να καίμε πολλές επιπλέον θερμίδες.

Μπορούμε να αδυνατίσουμε αν περπατάμε κάθε μέρα;

Αν περπατάμε κάθε μέρα 10.000 βήματα, χωρίς να αλλάξουμε τη διατροφή μας, θα χάσουμε 1 κιλό σωματικού βάρους σε λιγότερο από 3 εβδομάδες. Το θερμιδικό ισοδύναμο ενός κιλού σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θερμίδες.

Αν επιπλέον μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, θα χάσουμε βάρος ακόμα πιο γρήγορα!

Σίγουρα, το περπάτημα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για γρήγορο αδυνάτισμα. Βέβαια, θα πρέπει να περπατάμε καθημερινά ή έστω αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Όμως, αν κάνουμε 10.000 βήματα 1-2 φορές την εβδομάδα δε θα δούμε σημαντική διαφορά στη ζυγαριά μας. Μόνο το καθημερινό περπάτημα βοηθάει πραγματικά στο αδυνάτισμα. Ακόμα και αν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε πάντα 10.000 βήματα.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνω την ημέρα για να αδυνατίσω;

Όσα περισσότερα βήματα κάνουμε την ημέρα, τόσο πιο πολλά κιλά θα χάσουμε, αλλά θα ενισχύσουμε και την καρδιά μας!

Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε την ημέρα. Η Ένωση Καρδιολόγων της Αυστραλίας, όπως και το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας προτείνουν 10.000 βήματα την ημέρα, ενώ άλλες ενώσεις προτείνουν από 8.500 μέχρι και περισσότερα από 11.000 βήματα για τους δραστήριους ανθρώπους.[4]

Οπότε, πόσο να περπατήσω για να χάσω περισσότερο βάρος; Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο! Βέβαια, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε να περπατάτε.

Επιπλέον, με την άσκηση θα κουραστείτε. Οπότε και θα κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Ο καλός βραδινός ύπνος βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Τέλος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να φροντίζετε να ενυδατώνεστε. Το νερό είναι απαραίτητο για την καύση του λίπους για ενέργεια! Επιπλέον, όταν ιδρώνουμε, εκτός από νερό, χάνουμε και ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει επίσης να ανανεώνουμε.

Ηλεκτρολύτες είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το χλώριο και το νάτριο. Χλώριο και νάτριο λαμβάνουμε εύκολα από το αλάτι.

Θα χάσω λίπος από την κοιλιά με το περπάτημα;

Σίγουρα, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Όμως δεν υπάρχει καμία άσκηση ή διατροφή που να βοηθάει στον απώλεια λίπους σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Όταν χάνουμε κιλά, χάνουμε λίπος απ’όλο το σώμα μας. Αν θα χάσουμε περισσότερο λίπος από την κοιλιά εξαρτάται αποκλειστικά από τα γονίδια του καθενός.

Προηγούμενο

Μαγνήσιο για αδυνάτισμα!

Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω για γρήγορο αδυνάτισμα;

Επόμενο