Οι πλουσιότερες τροφές σε αργινίνη είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, αλλά και η γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο κρέας και το κοτόπουλο.
Τι είναι η αργινίνη;
Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ. Από τα αμινοξέα φτιάχνεται η πρωτεΐνη. Καταρχάς, υπάρχουν τα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει οπωσδήποτε να τα λάβουμε από τη διατροφή μας, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Ακόμα, υπάρχουν και αμινοξέα τα οποία συνθέτει το σώμα μας, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τα λάβουμε από τη διατροφή μας.
Η αργινίνη έχει την ιδιαιτερότητα, ότι είναι απαραίτητο αμινοξύ για τα παιδιά, καθώς δεν μπορούν να τη συνθέσουν. Αντίθετα, οι ενήλικες μπορούν να συνθέσουν την ποσότητα αργινίνης που χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές με αργινίνη, για καλή υγεία.
Τα οφέλη της αργινίνης για την υγεία μας
Καταρχάς, η αργινίνη ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Από την αργινίνη παράγεται το νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.[1]
Καθώς η αργινίνη βελτιώνει τη ροή του αίματος, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, αλλά και να βελτιώσει το καρδιακό σύστημα.[2,3,4]
Επιπλέον, η αργινίνη παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πολλών ορμονών. Για παράδειγμα, δόσεις των 5-9γρ μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, αλλά και της τεστοστερόνης! Επίσης, η αργινίνη ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος.[5,6,7]
Εκτός από την αύξηση της τεστοστερόνης και της αυξητικής ορμόνης, η αργινίνη βοηθάει τους αθλητές, διότι βοηθάει στη γρηγορότερη μυική αποκατάσταση μετά την άσκηση.[8]
Τέλος, η αργινίνη έχει αντιγηραντικές ιδιότητες! Η αργινίνη βοηθάει στη σύνθεση του κολλαγόνου και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα.[9] Βοηθάει στη διατήρηση ενός νεανικού και ελαστικού δέρματος.
Οι πλουσιότερες τροφές με αργινίνη
Η γαλοπούλα είναι ίσως η γνωστότερη τροφή με αργινίνη. Θα μας δώσει 5γρ αργινίνης ανά μερίδα.
Αλλά μπορούμε να λάβουμε μεγάλες ποσότητες αργινίνης και από τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς. Ειδικά, όσοι νηστεύουν ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή καλό είναι να τρώνε 1-2 χούφτες ξηρούς καρπούς και σπόρους την ημέρα.
Αυτή η ποσότητα δεν παχαίνει. Αντίθετα, ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, ή τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στο αδυνάτισμα.
χορτοφαγικές τροφές | γρ/100γρ | γρ/μερίδα | τροφές ζωικής προέλευσης | γρ/100γρ | γρ/μερίδα |
πρωτείνη σόγιας | 6,7 | 1,9 | σκόνη ζελατίνης | 6,6 | 0,5 |
κολοκυθόσποροι | 5,3 | 1,5 | ασπράδια αυγού | 4,4 | 1,2 |
σπόροι καρπουζιού | 4,9 | 1,4 | βακαλάος | 3,8 | 3 |
σπόροι κάνναβης | 4,5 | 1,4 | χοιρινό, μπέικον | 1,9 | 3,7 |
σπιρουλίνα | 4,1 | 0,3 | μοσχάρι | 2,5 | 8,4 |
αλεύρι σόγιας | 3,6 | 0,2 | γαλοπούλα | 2,3 | 5 |
καρύδια | 3,6 | 1 | κοτόπουλο | 2,2 | 3,9 |
σκόνη σκόρδου | 3,4 | 0,3 | αρνί | 2,1 | 1,8 |
σουσάμι | 3,2 | 0,3 | |||
φιστίκια | 3,2 | 0,9 | |||
αμύγδαλα | 2,5 | 0,7 | |||
ηλιόσποροι | 2,4 | 0,7 | |||
φιστίκια Αιγίνης | 2,2 | 0,6 | |||
φουντούκια | 2,2 | 0,6 | |||
σπόροι chia | 2,1 | 0,6 | |||
καρύδια Βραζιλίας | 2,1 | 0,6 | |||
κάσιους | 2,1 | 0,6 | |||
σπόροι μουστάρδας | 1,9 | 0,04 | |||
φακές | 0,7 | 1,4 |
Επίσης, τα όσπρια έχουν αρκετή ποσότητα αργινίνης.
Αν και δεν υπάρχει μια ημερήσια συνιστώμενη δόση για την αργινίνη, καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 15-30γρ αργινίνης την ημέρα, από τις τροφές. Αυτή η δόση φαίνεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας.[11]