Το φυστικοβούτυρο & τα φιστίκια βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Αν και μόλις μια κουταλιά φυστικοβούτυρο έχει σχεδόν 100 θερμίδες, αυτό βοηθάει στο αδυνάτισμα. Μειώνει τις λιγούρες και έχει μια εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία, που ενισχύει το μεταβολισμό!

Παχαίνει το φυστικοβούτυρο;

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να περιοριστείτε στη μια κουταλιά φυστικοβούτυρο την ημέρα. Το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Μια κουταλιά έχει περίπου 95 θερμίδες.[1]

Επιπλέον, μερικές μάρκες περιέχουν τρανς λιπαρά, αλάτι, ή ζάχαρη. Θα πρέπει να τις αποφεύγετε.

Επίσης, το φυστικοβούτυρο παχαίνει όταν το συνδυάζουμε με άλλες τροφές με πολλή ζάχαρη ή τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (πχ άσπρο ψωμί).

Το φυστικοβούτυρο αδυνατίζει γιατί μειώνει την όρεξη!

Όμως, μικρές δόσεις φυστικοβούτυρου την ημέρα, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.

Καταρχάς, το φυστικοβούτυρο βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι μειώνει την όρεξη και ειδικά, τις λιγούρες για παχυντικά σνακ.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες που μας κρατούν χορτάτους για ώρες. Μόλις μια κουταλιά περιέχει 4γρ πρωτεΐνης και 1γρ ινών![2]

Για να νιώθετε ακόμα πιο χορτάτοι, καλό είναι να τρώτε φυστικοβούτυρο με ψωμί ολικής άλεσης. Έτσι, θα καταναλώσετε ακόμα περισσότερες εδώδιμες ίνες!

Τα φιστίκια έχουν λίπος που βοηθάει στο αδυνάτισμα

Τα φιστίκια αποτελούν άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά είναι τα “καλά” λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μειώνουν τις λιγούρες, αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε μονοακόρεστα λιπαρά σε λογικές ποσότητες, μειώνεται η LDL-χοληστερίνη και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.[3]

Τα φιστίκια έχουν πολλές ουσίες που βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο βοηθούν στο αδυνάτισμα και προστατεύουν την υγεία μας, διότι έχουν εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία.[4]

Είναι πλούσια σε νιασίνη, η οποία βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Η νιασίνη βοηθάει το σώμα να παράξει ενέργεια από τις τροφές!

Επιπλέον, τα φιστίκια είναι άριστη πηγή τρυπτοφάνης. Αυτό είναι ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της νιασίνης από το σώμα μας! Επίσης, η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη και για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι ελέγχει την όρεξη μας.

Ακόμα, τα φιστίκια είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Χρειαζόμαστε επαρκείς δόσεις μαγνησίου, ώστε να χάσουμε βάρος. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, προστατεύει τη μυική μάζα κατά το αδυνάτισμα και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της τεστοστερόνης από το σώμα μας!

Τα φιστίκια περιέχουν βόριο και αργινίνη. Επίσης, δυο απαραίτητες ουσίες για την παραγωγή τεστοστερόνης!

Επίσης, τα φιστίκια είναι εξαιρετικά πλούσια σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, αλλά και στη σύνθεση της σεροτονίνης!

Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης, καλή πηγή χαλκού και μαγγανίου. Απαραίτητες ουσίες για καλό μεταβολισμό.

Επιπρόσθετα, τα φιστίκια, μαζί με τα σταφύλια, τα μούρα και το κόκκινο κρασί, είναι οι μοναδικές διατροφικές πηγές ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που αυξάνει το μεταβολισμό και προστατεύει τη μυική μάζα κατά το αδυνάτισμα!

Ακόμα, τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του GABA.

Το GABA είναι μια ουσία που παράγει το σώμα μας, αλλά και υπάρχει σε συγκεκριμένες τροφές. Καίει λίπος, ρυθμίζει την όρεξη και χτίζει μυς!

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φάω φυστικοβούτυρο;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε φυστικοβούτυρο είναι το πρωί. Το φυστικοβούτυρο θα μας κρατήσει χορτάτους για ώρες. Οπότε και θα αποφύγουμε να φάμε κάποιο θερμιδογόνο σνακ, ανάμεσα στα γεύματα!

Επιπλέον, μπορείτε να φάτε φυστικοβούτυρο πριν από ένα μεγάλο θερμιδογόνο γεύμα, ώστε να σας κόψει την όρεξη. Έτσι, θα καταναλώσετε λιγότερες συνολικά θερμίδες. Βέβαια, αντί για φυστικοβούτυρο, μπορείτε να φάτε και μια χούφτα φιστίκια.

Φιστίκια ή φυστικοβούτυρο για αδυνάτισμα;

Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο λιγότερες επεξεργασμένες τροφές μπορούμε. Έτσι, τα φιστίκια είναι προτιμότερα από το φυστικοβούτυρο.

Βέβαια, ένα ποιοτικό φυστικοβούτυρο, που δεν περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι είναι εξίσου καλό για την υγεία μας, όσο και τα φιστίκια.

Να διαβάζετε με προσοχή τα διατροφικά συστατικά. Το φυστικοβούτυρο δε θα πρέπει να περιέχει τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.

Οι εταιρίες εφαρμόζου διάφορες τεχνικές (υδρογονωμένα λιπαρά), ώστε να επιτύχουν την επιθυμητή υφή. Όμως, αυτά τα λιπαρά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Αν το φυστικοβούτυρο έχει ενιαία υφή, τότε μάλλον περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Αντίθετα, τα φυσικά λίπη του φυστικοβούτυρου υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε, θα πρέπει να προτιμάτε φυστικοβούτυρα, των οποίων ξεχωρίζει το λάδι στην επιφάνεια τους.

Τέλος, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Προηγούμενο

Πότε το φυστικοβούτυρο παχαίνει;

Φυστικοβούτυρο & φιστίκια: οφέλη για την υγεία μας!

Επόμενο