Έχει η σοκολάτα καφεΐνη;

Η σοκολάτα έχει καφεΐνη, αλλά πολύ λιγότερη από τον καφέ. Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας έχει περίπου 24 mg καφεΐνης. Η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος δεν έχουν καφεΐνη.

Πόση καφεΐνη έχει η σοκολάτα;

Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε καφεΐνη. Η μαύρη σοκολάτα με περισσότερα από 60% στερεά κακάο έχει 86 mg καφεΐνης ανά 100γρ.

Μάλιστα, μια μικρή μερίδα μαύρης σοκολάτας (28γρ) έχει περίπου 24 mg καφεΐνης.[1]

Έχουν όλες οι σοκολάτες καφεΐνη;

Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης έχει μόνο η μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα γάλακτος, η λευκή σοκολάτα ή τα διάφορα γλυκίσματα σοκολάτας έχουν αμελητέες ποσότητες καφεΐνης. Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη.

Βέβαια, μόνο η μαύρη σοκολάτα έχει πλούσια διατροφική αξία και είναι ωφέλιμη για την υγεία μας. Λόγω των σπόρων του κακάο που θεωρούνται υπερτροφή. Μάλιστα, μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα!

Αντίθετα, οι άλλες σοκολάτες έχουν λίγο κακάο. Οπότε δεν έχουν καφεΐνη αλλά ούτε κάποια οφέλη για την υγεία. Είναι συχνά πλούσιες σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Ο καφές ή η σοκολάτα έχει περισσότερη καφεΐνη;

Ο καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Βέβαια, αυτή η ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το είδος του καφέ, η ποικιλία, αλλά και ο τρόπος επεξεργασίας του.

Ένας καφέ εσπρέσο έχει περίπου 130 mg καφεΐνης. Οπότε, η ποσότητα καφεΐνης της σοκολάτας είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του καφέ.

Το τσάι ή η σοκολάτα έχει περισσότερη καφεΐνη;

Το τσάι έχει επίσης μέτριες ποσότητες καφεΐνης. Ανάλογα την ποικιλία, το τσάι έχει μεταξύ 14 και 61 mg καφεΐνης.[2]

Οπότε, η μαύρη σοκολάτα έχει παρόμοιες ποσότητες καφεΐνης με το τσάι.

Πόση καφεΐνη μπορώ να λαμβάνω την ημέρα με ασφάλεια;

Οι υγιείς ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια μέχρι και 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 3-4 καφέδες την ημέρα. Μάλιστα, μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να είναι ωφέλιμες για την υγεία μας.

Οι έφηβοι και οι εγκυμονούσες πρέπει να λαμβάνουν αρκετά μικρότερες δόσεις.

Πόση σοκολάτα μπορώ να τρώω την ημέρα;

Η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες. Μια μερίδα έχει 165 θερμίδες, ενώ τα 100γρ μαύρης σοκολάτας έχουν 580 θερμίδες!

Θα πρέπει να τρώμε μικρές ποσότητες σοκολάτας την ημέρα. Η μερίδα είναι μόλις 28γρ. Ειδικά αν θέλετε να χάσετε κιλά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις ποσότητες που καταναλώνετε.

Μπορώ να τρώω σοκολάτα πριν κοιμηθώ;

Αν και η ποσότητα καφεΐνης που υπάρχει στη μαύρη σοκολάτα είναι σχετικά μικρή, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση της πριν τον βραδινό ύπνο. Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Ειδικά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Η καταλληλότερη στιγμή της ημέρας για να φάμε ένα κομμάτι σοκολάτα είναι όταν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό. Αυτό συμβαίνει έντονα προς το απόγευμα. Ειδικά μετά από 1 με 11/2 ώρα μετά το μεσημεριανό. Λίγη μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό γλυκό σνακ.

Προηγούμενο

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο.

Μπορούν οι μητέρες που θηλάζουν ή οι έγκυες να πίνουν καφέ;

Επόμενο