Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Η ριβοφλαβίνη (ή βιταμίνη Β2) είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα. Παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών! Όσοι ξεκινούν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα έχουν αυξημένες ανάγκες.

Τι είναι η ριβοφλαβίνη;

Η ριβοφλαβίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, του συμπλέγματος Β. Είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2. Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις καθημερινά, διότι το σώμα μας αδυνατεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες.

Οφέλη για την υγεία

Η λήψη επαρκών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης είναι απαραίτητη για καλή υγεία. Καταρχάς, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία κάποιων ενζύμων στο σώμα μας. Έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.[1]

Επιπλέον, η ριβοφλαβίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή τις ημικρανίες, καθώς προστατεύει τα νεύρα από φλεγμονές. Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί ακόμα μια συχνή αιτία πονοκεφάλων.

Ακόμα, η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), μαζί με τη βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και τη βιταμίνη Β12 κρατούν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικές τιμές. Υψηλή ομοκυστεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού!

Ημερήσια συνιστώμενη δόση

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη ριβοφλαβίνη είναι 1,3 mg για τους άνδρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.

Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις καθημερινά.

Αντίθετα, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες δόσεις ριβοφλαβίνης των 1,4 mg και 1,6 mg, αντίστοιχα.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) βοηθάει στο αδυνάτισμα

Η ριβοφλαβίνη, όπως και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα. Παίζουν βασικό ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας.

Αναλυτικά, η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, της πρωτεΐνης και των λιπών. Εμπλέκεται δηλαδή στις διαδικασίες του σώματος, για την εκμετάλλευση της ενέργειας των τροφών.[2]

Επιπλέον, η ριβοφλαβίνη βοηθάει στην καλή λειτουργία μερικών ενζύμων στο σώμα, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο!

Ακόμα, η ριβοφλαβίνη βοηθάει στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών και άλλων βιταμινών. Βιταμίνες που εξαρτιόνται, εν μέρει, από τη ριβοφλαβίνη είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6. Βιταμίνες που επίσης, βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Οπότε, η λήψη επαρκών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης, στα πλαίσια μιας διατροφής περιορισμένων θερμίδων, βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Η παχύσαρκοι άνθρωποι ίσως χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις ριβοφλαβίνης

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες σε ριβοφλαβίνη, σε σχέση με όσους έχουν ένα υγιές βάρος.

Καταρχάς, η παχυσαρκία αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα. Οι χρόνιες φλεγμονές αποτελούν κοινή αιτία αρρωστιών, όπως είναι η ινσουλονοαντίσταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η αρτηριοσκλήρωση. Η ριβοφλαβίνη εμποδίζει τις φλεγμονές, λόγω παχυσαρκίας.[3,4]

Επίσης, πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αδυνατίσουν ξεκινούν και ήπια άσκηση. Η ήπια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, είναι ένα εξαιρετικός τρόπος να αδυνατίσουμε. Αυξάνει τις καύσεις. Όμως, η άσκηση αυξάνει και τις ανάγκες μας σε ριβοφλαβίνη! Ειδικά στους ανθρώπους με παραπανίσια κιλά.[5]

Βέβαια, για να χάσουμε κιλά, πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Όμως, αυτός ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης. Οπότε, δεν αρκεί να μειώσουμε τις ποσότητες φαγητού που τρώμε. Ιδανικά, θα πρέπει να αλλάξουμε και τη διατροφή μας. Θα πρέπει να τρώμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.[6,7,8]

Ελλείψεις σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6 είναι αρκετά συχνές, όταν ακολουθούμε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα. Οπότε θα πρέπει να φροντίσουμε να τρώμε πολλές υγιεινές τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με ριβοφλαβίνη για να χάσω βάρος πιο γρήγορα;

Αν είστε υγιείς και ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή το πιθανότερο είναι να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ριβοφλαβίνης από τη διατροφή σας. Δε χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής.

Πολλές τροφές είναι πλούσιες σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2). Μπορείτε να δείτε μια αναλυτική λίστα σε αυτό το άρθρο μας.

Μερικές από τις πλουσιότερες τροφές σε ριβοφλαβίνη είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, ο αρακάς, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Όμως, σε μερικές περιπτώσεις, ίσως θα επωφεληθείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ριβοφλαβίνη. Για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η κατάχρηση του αλκοόλ, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης και η έντονη άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ριβοφλαβίνης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).

Βοηθούν τα κορν φλέικς (corn flakes) στο αδυνάτισμα;

Επόμενο