Γιατί πρέπει να τρώμε τους σπόρους από το καρπούζι;

Όχι, μόνο μπορούμε να τρώμε τους σπόρους καρπουζιού με ασφάλεια, αλλά έχουν και μεγάλη διατροφική αξία!

Είναι ασφαλές να τρώμε τους σπόρους από το καρπούζι;

Υπάρχουν πολλοί σπόροι φρούτων, όπως είναι οι σπόροι του βερίκοκου, του κερασιού, του ροδάκινου, ή του μήλου που είναι δηλητηριώδεις. Η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηριάσεις ή στομαχικές διαταραχές. Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, λόγω του κυανίου που περιέχουν.

Αντίθετα, οι σπόροι καρπουζιού είναι βρώσιμοι και απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση. Έχουν αμελητέες ποσότητες κυανίου.[1,2]

Διατροφική αξία των σπόρων καρπουζιού

Οι σπόροι καρπουζιού έχουν εξαιρετική διατροφική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μέταλλα, πρωτεΐνη, υγιεινά μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, φαινολικά οξέα, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.[3]

Οι σπόροι του καρπουζιού βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Οι σπόροι του καρπουζιού μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Καταρχάς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Μια χούφτα αποξηραμένων σπόρων καρπουζιού έχει μόνο 25 θερμίδες! Έτσι, αποτελούν ένα υγιεινό σνακ με χαμηλές θερμίδες, που μας χορταίνει.

Επιπλέον, οι σπόροι του καρπουζιού είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πολλών ορμονών του σώματος μας, όπως είναι η τεστοστερόνη και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Επίσης, η αργινίνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργία του σώματος μας.

Οπότε η αργινίνη βοηθάει τους αθλητές να αυξήσουν τη μυική τους μάζα, αλλά και όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν!

Δείτε όλες τις τροφές που περιέχουν αργινίνη σε αυτό το άρθρο μας.

Ακόμα, το καρπούζι και οι σπόροι καρπουζιού βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μας χορταίνουν για ώρα. Μειώνουν το Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά και τον λόγο Μέσης/Γοφών!

Επιπλέον, οι σπόροι καρπουζιού είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Μια χούφτα σπόρων καρπουζιού θα μας δώσει 21 mg μαγνησίου! Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Οι σπόροι του καρπουζιού κάνουν καλό στην καρδιά

Ακόμα ένα όφελος για την υγεία μας είναι, ότι η κατανάλωση σπόρων καρπουζιού προστατεύει την καρδιά μας. Η κατανάλωση καρπουζιού και σπόρων καρπουζιού μειώνει τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερίνη.

Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει νιτρικό οξείδιο, το οποίο έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη ροή του αίματος και να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν υγιεινά λίπη και κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτό το είδος λιπαρών οξέων είναι ωφέλιμο για την καρδιά μας, όταν καταναλώνεται με μέτρο.[4]

Πώς να φάω τους σπόρους του καρπουζιού;

Ο ευκολότερος τρόπος για να φάτε τους σπόρους του καρπουζιού είναι τρώγοντας τους μαζί με το υπόλοιπο φρούτο.

Βέβαια, μπορείτε να τους απολαύσετε και καβουρδισμένους. Μπορείτε να τους απλώσετε σε ένα ταψί και να τους ψήσετε στο φούρνο σας για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Προσθέστε λίγο λάδι και αλάτι για περισσότερη γεύση.

Οι καβουρδισμένοι σπόροι καρπουζιού αποτελούν ένα γευστικό και υγιεινό σνακ, που αδυνατίζει!

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε GABA!

Βοηθούν τα συμπληρώματα με GABA στο αδυνάτισμα;

Επόμενο