Διατροφή πλούσια σε ηλεκτρολύτες για σωστή ενυδάτωση!

Το νερό δεν είναι αρκετό για σωστή ενυδάτωση. Χρειάζεται να αναπληρώσουμε και τους ηλεκτρολύτες.

Νερό & ηλεκτρολύτες για καλή ενυδάτωση

Όταν ιδρώνουμε, δε χάνουμε μόνο νερό. Χάνουμε και ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα, που είναι απαραίτητα σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρολύτες εμπλέκονται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην κίνηση των μυών.

Για το λόγο αυτό, οι αθλητές και ειδικά, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων φροντίζουν να αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Διαφορετικά θα νιώσουν αδυναμία και συχνά έχουν κράμπες.

Το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε περισσότερο, έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες σε ηλεκτρολύτες. Επίσης, χάνουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρολυτών, όταν κάνουμε εμετό ή έχουμε διάρροια.

Πάντα θα πρέπει να υπάρχει η ιδανική ισορροπία ηλεκτρολυτών και νερού στο σώμα μας.

Όταν ιδρώνουμε, διψάμε και πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Αν δε φροντίσουμε να αναπληρώσουμε και τους χαμένους ηλεκτρολύτες, τότε τα δημιουργηθούν ανισορροπίες στο σώμα μας. Σε αυτή την περίπτωση, αν και πίνουμε νερό, δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς.

Μάλιστα, το πολύ νερό, χωρίς αντίστοιχη αναπλήρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επιφέρει σημαντικές παρενέργειες. Η έλλειψη ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως μυική αδυναμία, κούραση, πονοκέφαλο και ναυτία.

Βέβαια, δε θα πρέπει να περιμένετε να νιώσετε κάποιο σύμπτωμα αφυδάτωσης. Θα πρέπει να φροντίζετε να ενυδατώνεστε ποιοτικά, όταν ιδρώνετε.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα που πρέπει να λάβουμε από τη διατροφή μας. Αυτά είναι το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Λίγο αλάτι βοηθάει στην ενυδάτωση

Νάτριο και χλώριο λαμβάνουμε εύκολα από το απλό αλάτι. Άλλωστε το αλάτι αναφέρεται ως χλωριούχο νάτριο στη χημεία.

Μόλις ένα κουταλάκι αλάτι θα μας δώσει 2300 mg νατρίου και 3450 mg χλωρίου. Ποσότητες μεγαλύτερες από τις ημερήσιες ανάγκες μας.[1,2,3]

Οι ιδανικές δόσεις για υγιείς ανθρώπους είναι τα 1500 mg νατρίου και τα 2300 mg χλωρίου την ημέρα.

Οπότε, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού. Το αλάτι βρίσκεται παντού και σε μεγάλες ποσότητες. Τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα και φυσικά το fast food φαγητό περιέχει τεράστιες ποσότητες αλατιού.

Εκτός από επικίνδυνο για την υγεία μας, το πολύ αλάτι παχαίνει κιόλας.

Μόνο οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και κάτω από συνθήκες μεγάλης ζέστης, χρειάζονται μεγάλες δόσεις νατρίου και χλωρίου, για σωστή ενυδάτωση.

Ποια διατροφή βοηθάει στην ενυδάτωση;

Για σωστή ενυδάτωση πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, αλλά και να τρώμε πολλές τροφές με μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αυτούς τους ηλεκτρολύτες. Οπότε και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά.

Μάλιστα, τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό θα προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ενυδάτωσης. Έτσι, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να τρώμε συχνά ντομάτα, αγγούρι, σταφύλια, καρπούζι, ανανά, παπάγια και πολλές ακόμα τροφές με περιεκτικότητα σε νερό μεγαλύτερη από 80%.

Μάλιστα, το νερό που περιέχουν οι τροφές είναι ανώτερης ποιότητας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν φυσικά φίλτρα νερού!

Κοινές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα σιτηρά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι, αλλά και η σοκολάτα. Μάλιστα, η πλουσιότερη τροφή σε μαγνήσιο είναι οι κολοκυθόσποροι. Μια χούφτα θα μας δώσει το 40% των ημερήσιων αναγκών μας!

Πέρα από τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν και πολλές φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι η ρόκα, το ραδίκι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Τέλος, κάλιο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς και σπόρους, στα φρούτα, αλλά και στα χόρτα.

Προηγούμενο

Το μέλι έχει μοναδικά οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας!

Μπορούν οι άνθρωποι με διαβήτη να τρώνε μέλι;

Επόμενο