Μπορώ να φάω καρπούζι αν έχω διαβήτη;

Το καρπούζι είναι ιδανικό φρούτο για όσους έχουν διαβήτη. Έχει μόλις 6,2γρ ζάχαρης ανά 100γρ και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού του Γλυκαιμικού Δείκτη δεν αυξάνει απότομα το ζάχαρο του αίματος!

Πόση ζάχαρη έχει το καρπούζι;

Το καρπούζι είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε νερό. Αποτελείται κατά 92% από νερό!

Σχεδόν όλες του οι θερμίδες προέρχονται από τα σάκχαρα που περιέχει. Έχει αμελητέες ποσότητες πρωτεΐνης, λιπών, εδώδιμων ινών ή άλλων υδατανθράκων.

Το καρπούζι έχει 6,2γρ ζάχαρης ανά 100γρ. Μια μεγάλη φέτα καρπουζιού έχει μέχρι και 18γρ σακχάρων.

Γλυκαιμικός Δείκτης & Φορτίο καρπουζιού

Τα σάκχαρα του καρπουζιού αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη, με ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Ακολουθούν η γλυκόζη και η σουκρόζη.

Η φρουκτόζη, σε αντίθεση με τη γλυκόζη, δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στο σώμα μας. Πρέπει να μεταβολιστεί από το συκώτι πρώτα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Οπότε το καρπούζι δεν επηρεάζει άμεσα το ζάχαρο του αίματος. Αυτό φαίνεται και από το χαμηλό του Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι μόλις 48!

Τροφές με Γλυκαιμικό Δείκτη μικρότερο του 55 θεωρούνται ιδανικές για ανθρώπους με διαβήτη.

Μάλιστα, το καρπούζι έχει και ιδιαίτερα χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Αυτός είναι ένας, ακόμα πιο χρήσιμος δείκτης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του και την ποσότητα των υδατανθράκων των τροφών.

Καθώς το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, το Γλυκαιμικό του Φορτίο είναι μόλις 7! Τροφές με Γλυκαιμικό Φορτίο κάτω από 10 θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπους με διαβήτη.

Μπορούν να τρώνε καρπούζι όσοι έχουν διαβήτη;

Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν μια μερίδα καρπουζιού την ημέρα. Είναι το ιδανικό γλυκό για επιδόρπιο.[1]

Ακόμα, μπορείτε να τρώτε και τους σπόρους του καρπουζιού! Όχι, μόνο είναι βρώσιμοι, αλλά έχουν και τεράστια διατροφική αξία, καθώς και οφέλη για την υγεία μας.

Επιπρόσθετα, οι σπόροι του καρπουζιού αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν έχουν καθόλου σάκχαρα. Οπότε και μειώνουν το συνολικό Γλυκαιμικό Φορτίο του γεύματος!

Βέβαια, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού εντάξετε στη διατροφή σας το καρπούζι. Τόσο για τη συχνότητα των γευμάτων, όσο και για την ιδανική δοσολογία για εσάς.

Ιδιότητες & οφέλη καρπουζιού

Το καρπούζι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε λυκοπένιο, που αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία!

Το λυκοπένιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες και φαίνεται ότι βοηθάει σε πολλές ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος.[2,3]

Με διαφορά, οι πλουσιότερες τροφές σε λυκοπένιο είναι το καρπούζι, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, η παπάγια, η γκουάβα και η ντομάτα! Μάλιστα, η ντομάτα είναι ακόμα μια εξαιρετική τροφή για όσους έχουν διαβήτη.

Επιπρόσθετα, το καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά και βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς μας χορταίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Έτσι, μια καλή στιγμή για να φάμε καρπούζι, ώστε να αδυνατίσουμε, είναι πριν ένα μεγάλο, θερμιδογόνο γεύμα.

Προηγούμενο

Γιατί πρέπει να προσθέτω χυμό λεμονιού στο φαγητό;

Πώς να μειώσω την υψηλή πίεση χωρίς φάρμακα;

Επόμενο