Πώς βοηθάει το σελήνιο το ανοσοποιητικό μας;

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Επίσης, το σελήνιο ενισχύει τον οργανισμό μας, ώστε να σκοτώσει αποτελεσματικά παθογόνα βακτήρια, μύκητες και ιούς. Τέλος, προστατεύει από αλλεργίες, άσθμα, ακόμα και από μερικά είδη καρκίνου!

Πόσο σελήνιο χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου είναι 55 μg, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.[1] Οι έγκυες χρειάζονται 60 μg, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται μια ημερήσια δόση σεληνίου των 70 μg.

Πώς το σελήνιο βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το σελήνιο είναι απαραίτητο σε κάθε πτυχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, το σελήνιο εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία των σεληνοπρωτεϊνών, των ουδετερόφιλων, των μακροφάγων, των ΝΚ κυττάρων, των Τ λεμφοκυττάρων και πολλών άλλων μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, το σελήνιο είναι μια ισχυρότατη αντιοξειδωτική ουσία. Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, που οδηγούν σε ασθένειες και παχυσαρκία!

Επίσης, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των σεληνοπρωτεϊνών. Οι σεληνοπρωτεΐνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στο σώμα μας. Επιπλέον, ελέγχουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή, αυξάνουν την ανδρική γονιμότητα, βοηθούν στην επούλωση των πληγών και στην ανάπλαση των μυών.[2,3]

Ακόμα, το σελήνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μπορεί να σκοτώσει παθογόνα βακτήρια και μύκητες, αλλά και να απομακρύνει ιούς. Επιπλέον, μπορεί να καταστρέψει νεοπλασματικά κύτταρα. Αυτά είναι κύτταρα που αναπτύσσονται περισσότερο από ότι θα έπρεπε ή δεν παθαίνουν, όταν θα έπρεπε. Αυτά τα κύτταρα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Οπότε το σελήνιο προστατεύει και από μερικά είδη καρκίνου.

Επίσης, μεγαλύτερες δόσεις σεληνίου φαίνεται ότι μας δίνουν μεγαλύτερη προστασία απέναντι στους ιούς.[4]

Αντίθετα, η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.[5]

Ακόμα, το σελήνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, διότι επηρεάζει τη λειτουργία των ουδετερόφιλων, που είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, που μας προστατεύει από φλεγμονές. Τα ουδετερόφιλα παράγουν κάποιες ουσίες που σκοτώνουν τα μικρόβια. Όμως, αυτές οι ουσίες είναι επιβλαβείς και για τα ίδια. Το σελήνιο τα προστατεύει, αλλά και τα βοηθάει να σκοτώσουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, το σελήνιο είναι απαραίτητο και για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή. Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Τότε ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Όμως, επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού εξασθενεί την ορθή λειτουργία των ουδετερόφιλων.

Τέλος, το σελήνιο προστατεύει από αλλεργίες, άσθμα και κάποια είδη καρκίνου.[6]

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο για δυνατό ανοσοποιητικό!

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο είναι απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό. Τα θαλασσινά, το κρέας, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά είναι τροφές με αρκετό σελήνιο.

Βέβαια, η πλουσιότερη τροφή σε σελήνιο είναι τα καρύδια Βραζιλίας! Μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας έχει 70-90 μg σεληνίου. Μεγαλύτερη δόση από την ημερήσια συνιστώμενη!

Αυτή η δόση σεληνίου βοηθάει στο αδυνάτισμα και κρατάει το πρόσωπο και το δέρμα μας λαμπερό!

Χρειάζομαι σελήνιο από συμπληρώματα διατροφής;

Σύμφωνα με έρευνες, μεγαλύτερες δόσεις σεληνίου από την ημερήσια συνιστώμενη δόση μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να το κάνουν πιο ανθεκτικό σε ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης.[7]

Η ανώτατη ασφαλής δόση σεληνίου την ημέρα είναι τα 400 μg. Οπότε χρειάζεται προσοχή και με την ποσότητα των καρυδιών Βραζιλίας που καταναλώνεται την ημέρα. 1-2 είναι αρκετά!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Προηγούμενο

Η βιταμίνη Β6 βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Βιταμίνη D για το δέρμα & το πρόσωπο!

Επόμενο