Το σελήνιο αυξάνει τη γυναικεία & ανδρική γονιμότητα!

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι η πιο πλούσια τροφή σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να βελτιώσει την αντρική αλλά και γυναικεία γονιμότητα! Μόλις ένα καρύδι Βραζιλίας την ημέρα θα σου δώσει όσο σελήνιο χρειάζεσαι.

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι υπερτροφή γονιμότητας για τους άντρες!

Το σελήνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της αντρικής υπογονιμότητας, αλλά και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που διήρκησε περίπου 5 χρόνια και πήραν μέρος 125 ζευγάρια, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων αλλά και ο όγκος του σπέρματος εξαρτώνται κατά πολύ από την ποσότητα του σεληνίου, που υπάρχει στο σπέρμα.[1]

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι επίπεδα σεληνίου μεταξύ 40-70 ng/ml είναι ιδανικά και βοηθούν τα ζευγάρια να συλλάβουν. Αντίθετα, χαμηλότερα ή ακόμα και υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ή και σε αυξημένες πιθανότητες αποβολής!

Πώς το σελήνιο βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα;

Η κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας είναι επωφελής και για τις γυναίκες. Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες αποβολής ή ακόμα και να βλάψει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου! Επιπλέον, χαμηλά επίπεδα σεληνίου στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού.[2]

Επιπλέον, το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύσει την ποιότητα και την ποσότητα των ωοθυλακίων και των ωαρίων. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο.[3]

Όμως χρειάζεται προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου. Καλό είναι να γίνεται λήψη τους μόνο έπειτα από σύσταση στου γιατρού μας. Αυξημένα επίπεδα σεληνίου στις γυναίκες, πέρα από τις φυσιολογικές τιμές, μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε υπογονιμότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημάδια δυσλειτουργίας των ωοθηκών, σε γυναίκες με μεγάλα επίπεδα σεληνίου.[1]

Τέλος, το σελήνιο είναι ευεργετικό ακόμα και για τις γυναίκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού τότε τα επίπεδα σεληνίου τείνουν να μειώνονται.[4]

Οπότε η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο είναι καλή λύση, για να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου.

Επιπλέον, φαίνεται ότι με την εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνονται και τα επίπεδα χαλκού και ψευδαργύρου. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε τη διατροφή σας.

Πόσο σελήνιο χρειαζόμαστε για αύξηση της γονιμότητας;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου είναι 55 mcg. Αυτή η δόση μπορεί να καλυφθεί με το να φάμε μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας! 1 καρύδι περιέχει περίπου 68-91 mcg σεληνίου. Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι, μακράν η πλουσιότερη τροφή σε σελήνιο.

Υπό μια έννοια, τα καρύδια Βραζιλίας είναι υπερτροφή γονιμότητας

Βιταμίνες για γονιμότητα από συμπληρώματα ή τροφές;

Οι τροφές είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών για τη γονιμότητα. Οι τροφές περιέχουν πολλά περισσότερα από μια μόνο βιταμίνη. Όλες οι βιταμίνες και λοιπά στοιχεία, που έχουν δρουν συνεργατικά και άρα είναι πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, τα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις υπογονιμότητας, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων σεληνίου που περιέχουν. Βέβαια, τα καρύδια Βραζιλίας έχουν και άλλες ουσίες, που επίσης βοηθούν, αφού είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Έτσι, τα καρύδια Βραζιλίας, πέρα από σελήνιο, έχουν δεκάδες άλλα συστατικά, που προστατεύουν την υγεία μας. Για παράδειγμα, έχουν φαινολικές ενώσεις, όπως ελαγικό οξύ, βανιλικό οξύ, πρωτοκουχικό οξύ, κατεχίνη και πολλά ακόμα. Όλα αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά!

Το φαγητό πρέπει να είναι το κύριο μέσο λήψης βιταμινών γονιμότητας. Μάθε τι πρέπει να τρως για να έχεις αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης σε αυτό το άρθρο μας.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα για αυξημένη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Πόσα καρύδια Βραζιλίας μπορώ να φάω την ημέρα;

Το ημερήσιο ανώτατο όριο σεληνίου την ημέρα είναι 400 mcg. Δε θα πρέπει να το ξεπερνάς, καθώς η υπερβολική δόση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, αλλά και σε άλλες παρενέργειες.

Μία χούφτα με 6-8 καρύδια Βραζιλίας έχει περίπου 550 mcg σεληνίου. Δηλαδή, μόλις 6 καρύδια μπορούν να ξεπεράσουν τα ανώτατα ασφαλή όρια λήψης σεληνίου.

Έτσι, καλό είναι να τρως μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας την ημέρα. Θα καλύψει τις ανάγκες σου σε σελήνιο. Αν έχεις έλλειψη σεληνίου, ίσως θα πρέπει να καταναλώνεις 2-4 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα όμως. Συμβουλεύσουν τον γιατρό σου.

Προηγούμενο

Το ταχίνι δεν παχαίνει παρά τις πολλές του θερμίδες!

Σελήνιο και αδυνάτισμα!

Επόμενο