Μερέντα: έχει πολλές θερμίδες & παχαίνει. Όντως;

Η μερέντα παχαίνει καθώς έχει περίπου 100 θερμίδες ανά κουταλιά! Βέβαια, αν την τρώμε περιστασιακά ως γλυκό, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για αδυνάτισμα!

Πόσες θερμίδες έχει η μερέντα;

Όλες οι πραλίνες φουντουκιού έχουν πολλές θερμίδες. Έχουν μεταξύ 520 και 550 θερμίδες ανά 100γρ.

Δεν έχει μεγάλη σημασία η μάρκα, ούτε αν είναι νηστίσιμη η πραλίνα φουντουκιού. Ακόμα και η πραλίνα φουντουκιού με στέβια έχει πολλές θερμίδες!

θερμίδεςζάχαρη (γρ)λιπαρά (γρ)κορεσμένα
λιπαρά οξέα (γρ)
πρωτεΐνη (γρ)
Merenda52463287,73,6
Merenda υγείας,
νηστίσιμη
52951318,75
Nutella53956.33110.66.3
ION550553312.74.7
ΟΛΥΜΠΟΣ
πραλίνα φουντουκιού
με στέβια
534<14410,43,3
SISINNI vegan
πραλίνα
φουντουκιού
55146354,44
Διατροφική αξία γνωστών πραλινών φουντουκιού.

Οι γνωστές πραλίνες φουντουκιού, Merenda, Nutella και ION έχουν πολλές θερμίδες διότι έχουν πολλά λιπαρά αλλά και ζάχαρη.

Ένα γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο ζάχαρης ή πρωτεΐνης έχει 4 θερμίδες.

Πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα μερέντα;

Μια μερίδα μερέντα έχει περίπου 200 θερμίδες. Ως μια μερίδα θεωρούμε 2 κουταλιές της σούπας μερέντα. Αν σας διευκολύνει, υπολογίστε ότι μια κουταλιά μερέντα έχει 100 θερμίδες!

Ανάμεσα στις διάφορες πραλίνες φουντουκιού του εμπορίου υπάρχουν μόνο μικρές διαφορές στη θερμιδική τους αξία.

Παχαίνει η πραλίνα φουντουκιού με στέβια;

Ακόμα και η πραλίνα φουντουκιού ΟΛΥΜΠΟΣ με στέβια που δεν έχει πολλή ζάχαρη, έχει πολλές θερμίδες διότι έχει εξαιρετικά πολλά λιπαρά.

Πάντως, η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι δεν έχει θερμίδες. Ειδικά αν αντικαταστήσει τη ζάχαρη!

Παχαίνει η νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού;

Οι νηστίσιμες ή vegan πραλίνες φουντουκιού είναι επίσης ιδιαίτερα παχυντικές τροφές. Παρ’ότι δεν περιέχουν γάλα, το οποίο έχει αρκετές θερμίδες.

Οι νηστίσιμες πραλίνες φουντουκιού είναι επίσης παχυντικές τροφές διότι έχουν περισσότερα λιπαρά.

Πόση μερέντα μπορώ να φάω κατά το αδυνάτισμα;

Θα πρέπει να υπολογίζετε να μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ’όσες καίτε.

Οπότε, αν θέλετε να χάσετε βάρος, καλό είναι να περιοριστείτε στην κατανάλωση 1-2 κουταλιών μερέντας, 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ζάχαρη

Εκτός από τις πολλές θερμίδες, θα πρέπει να καταναλώνουμε μερέντα με μέτρο διότι περιέχει και πολλή ζάχαρη. Μια μερίδα έχει περίπου 21 γραμμάρια ζάχαρης.

Αυτή η ποσότητα αποτελεί το 84% της ανώτατης συνιστώμενης προστιθέμενης ζάχαρης που μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα, σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων![1]

Άρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη μερέντα, ως το γλυκό της ημέρας.

Την ημέρα που τρώμε μερέντα καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε οποιοδήποτε άλλος γλυκό με πολλή ζάχαρη!

Κορεσμένα λιπαρά

Επιπλέον, η μερέντα έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα. Είναι το είδος των λιπαρών οξέων που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Συνίσταται να καταναλώνουμε μέχρι 13 γραμμάρια λιπαρά οξέα την ημέρα σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων. Μεγαλύτερες ποσότητες αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Αυτή είναι η επικίνδυνη χοληστερόλη. Υψηλά επίπεδα στο αίμα μας είναι επικίνδυνα για την καρδιά μας.[2]

Μόλις μια μερίδα πραλίνας φουντουκιού παρέχει το 30% της ανώτατης επιτρεπόμενης δόσης!

Διατροφική αξία μερέντας. Γιατί παχαίνει;

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Θα τα βρούμε και σε μερικά φυτικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις πραλίνες φουντουκιού.

Οπότε, καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε μερέντα τις μέρες που τρώτε πολύ κρέας ή γαλακτοκομικά.

Πότε μπορώ να φάω μερέντα χωρίς να παχύνω;

Η ιδανικότερη στιγμή της ημέρας για να φάτε μερέντα χωρίς να παχύνετε είναι αμέσως μετά την έντονη άσκηση. Τότε το σώμα μας έχει αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ζάχαρη της μερέντας βοηθάει στην αναπλήρωση του χαμένου μυικού γλυκογόνου![3]

Οπότε οι αθλητές με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, που επιθυμούν γρήγορη μυική αποκατάσταση, μπορούν να καταναλώνουν τροφές με ζάχαρη, όπως γλυκά ή χυμούς φρούτων, αμέσως μετά από εξαντλητική προπόνηση!

Πώς να φάω μερέντα αν θέλω να χάσω κιλά;

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να καταναλώνετε μερέντα με τροφές πλούσιες σε εδώδιμες ίνες, όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης ή η βρώμη. Οι ίνες καθυστερούν την πέψη των τροφών. Επίσης, προστατεύουν από την απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ζάχαρης.

Αποφύγετε την κατανάλωση μερέντας σε συνδυασμό με λευκό ψωμί του τοστ. Το λευκό ψωμί έχει αρκετή ζάχαρη και εξαιρετικά υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Αυτό το σνακ παχαίνει!

Μερέντα ή ολόκληρα φουντούκια για αδυνάτισμα;

Τα φουντούκια, ως μέρος μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα στο αδυνάτισμα.

Παρ’ότι επίσης έχουν πολλές θερμίδες, βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι έχουν εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία. Έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, που εμπλέκονται στην καύση λίπους και στο μεταβολισμό!

Σίγουρα, τα φουντούκια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για αδυνάτισμα. Είναι υγιεινό σνακ, πολύ ανώτερο από οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή με πολλή έξτρα ζάχαρη, όπως είναι οι πραλίνες φουντουκιού.

Μερέντα, φυστικοβούτυρο, βούτυρο ή ταχίνι για αδυνάτισμα;

Εξαιρετικές εναλλακτικές της μερέντας είναι το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι. Και τα δυο έχουν πλούσια διατροφική αξία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, παρά τις πολλές τους θερμίδες. Είναι καλύτερες επιλογές από τις κοινές πραλίνες φουντουκιού.

Αρκεί να επιλέξετε ανώτερης ποιότητας ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Δε θα πρέπει να έχουν έξτρα ζάχαρη ή υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και οδηγούν σε παχυσαρκία.

Ένας εύκολος τρόπος να το ελέγξετε είναι να δείτε αν ξεχωρίζει λάδι, πάνω από το κυρίως σώμα του προϊόντος. Αν υπάρχει εμφανές λάδι, τότε σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει υδρογονωμένα έλαια.

Τέλος, αποφύγετε το βούτυρο αν θέλετε να αδυνατίσετε. Έχει πολλές θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, ενώ δεν περιέχει καθόλου εδώδιμες ίνες.

Προηγούμενο

Παχαίνει η Coca-Cola; Πόσο να πιω για αδυνάτισμα;

Μούσλι: βοηθάει στο αδυνάτισμα, παρά τις θερμίδες του

Επόμενο