Πότε το φυστικοβούτυρο παχαίνει;

Αν και το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, ακόμα και σχετικά μικρές ποσότητες μπορούν να μας παχύνουν. Ειδικά, αν το συνδυάσουμε με άσπρο ψωμί, μαρμελάδα ή μέλι.

Πόσες θερμίδες έχει το φυστικοβούτυρο;

Το φυστικοβούτυρο έχει πολλές θερμίδες. Μόλις μια κουταλιά έχει 95 θερμίδες. Ενώ 100γρ έχουν περίπου 600 θερμίδες.[1]

Σίγουρα θα παχύνουμε αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα. Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ’όσες καίμε την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, παχαίνουμε.

Οπότε, επειδή το φυστικοβούτυρο περιέχει εξαιρετικά πολλές θερμίδες, θα πρέπει να περιοριστούμε στη μια κουταλιά την ημέρα, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Βέβαια, όσοι έχουν ένα υγιές σωματικό βάρος ή έχουν αυξημένες καύσεις (πχ αθλητές) μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς να παχύνουν.

Αναλογιστείτε όμως, ότι για να κάψουμε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο, θα πρέπει να περπατήσουμε περίπου για μισή ώρα! Σίγουρα το περπάτημα και η γυμναστική βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όμως, μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων είναι το κλειδί στο αδυνάτισμα.

Έτσι, το φυστικοβούτυρο βοηθάει στο αδυνάτισμα, μόνο αν τρώμε μικρές ποσότητες.

Το αλάτι στο φυστικοβούτυρο παχαίνει

Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγετε τις μάρκες που έχουν επιπλέον αλάτι. Το πολύ αλάτι παχαίνει. Αυξάνει τις λιγούρες και την κατακράτηση υγρών.[2]

Τα trans λιπαρά στο φυστικοβούτυρο παχαίνουν

Ακόμα, αποφύγετε τις μάρκες που έχουν trans λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας και οδηγούν σε παχυσαρκία.

Ένας εύκολος τρόπος για να δείτε αν το φυστικοβούτυρο περιέχει trans λιπαρά είναι να δείτε, αν έχει μια στρώση ελαίου στην κορυφή. Αυτές τα φυστικοβούτυρα να προτιμάτε.

Τα φυσικά έλαια του φυστικοβούτυρου υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Σε διαφορετική περίπτωση, πιθανότατα περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά.

Συνδυασμοί τροφών που μας παχαίνουν

Τέλος, παχαίνουμε όταν συνδυάζουμε τροφές με πολλά λιπαρά, όπως είναι το φυστικοβούτυρο, με τροφές με πολλή ζάχαρη ή τροφές με ραφιναρισμένα άλευρα.

Πρακτικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε φυστικοβούτυρο με μέλι, μαρμελάδα, ή λευκό ψωμί. Το σώμα μας μεταβολίζει άμεσα τις τροφές με ζάχαρη και τη χρησιμοποιεί για ενέργεια. Όμως, ταυτόχρονα, αποθηκεύει τα λίπη των τροφών σε λίπος στο σώμα.[3]

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να τρώτε μόνο μια κουταλιά φυστικοβούτυρο την ημέρα. Συνδυάσετε το πάντα με ψωμί ολικής άλεσης και ελάχιστο μέλι ή μαρμελάδα.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάτε φυστικοβούτυρο είναι το πρωί. Θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες. Έτσι, δε θα καταφύγετε σε παχυντικά σνακ, μέχρι να έρθει η ώρα του επόμενου προγραμματισμένου γεύματος.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε νιασίνη (βιταμίνη Β3)

Το φυστικοβούτυρο & τα φιστίκια βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Επόμενο