Το σκόρδο βοηθάει στο αδυνάτισμα, μειώνει την περίμετρο στη μέση, μειώνει την πείνα και τις λιγούρες και προστατεύει την πολύτιμη μυική μάζα!
Το σκόρδο μειώνει την πείνα!
Καταρχάς, το σκόρδο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι ελέγχει τις λιγούρες και την πείνα μας. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί κορεσμό. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε, χωρίς κόπο, μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.[1]
Η μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα. Χάνουμε βάρος όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.
Άλλωστε το σκόρδο έχει εξαιρετική διατροφική αξία και ελάχιστες θερμίδες. Μια κουταλιά σκόνη σκόρδου θα μας δώσει 1,6γρ πρωτεΐνη, 0,1γρ εδώδιμες ίνες και μόλις 32 θερμίδες.
Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες είναι και οι πιο χορταστικές.[2]
Το σκόρδο αυξάνει τον μεταβολισμό!
Ακόμα, η συχνή κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι φαίνεται ότι αυξάνει το μεταβολισμό.
Καταρχάς, το σκόρδο ενεργοποιεί τον καφέ λιπώδη ιστό! Ο καφέ λιπώδης ιστός έχει αντίθετες λειτουργίες με το λευκό λιπώδη ιστό (το γνωστό λίπος). Δεν αποθηκεύει τεράστια ποσά ενέργειας. Αντίθετα, αυξάνει τη θερμογένεση και τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος. Αυτό το πετυχαίνει καίγοντας λίπος (τριγλυκερίδια)! Έτσι, κάνουμε περισσότερες καύσεις. Άρα χάνουμε κιλά πιο εύκολα.
Τροφές με μελατονίνη και ρεσβερατρόλη (κόκκινο κρασί, φυστικοβούτυρο, σταφύλια, μούρα) μπορούν να ενισχύσουν τη δράση του καφέ λιπώδους ιστού. Οπότε βοηθήσουν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Επίσης, το σκόρδο ενεργοποιεί το ένζυμο AMPK, που αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες στο σώμα, καθώς και εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Άλλωστε το σκόρδο βοηθάει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της υπέρτασης, προστατεύοντας την καρδιά![3,4]
Το σκόρδο βοηθάει στο αδυνάτισμα
Επίσης, η συχνή κατανάλωση σκόρδου μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, διότι εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους.
Η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές. Όμως, το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οπότε και μπορεί να εξουδετερώσει κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας, προστατεύοντας την υγεία μας.
Το σκόρδο προστατεύει τη μυική μάζα!
Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, ιδανικά, θέλουμε να χάσουμε μόνο λίπος. Βέβαια, αυτό δε συμβαίνει. Χάνουμε και ένα ποσοστό από την πολύτιμη μυική μάζα.
Η προστασία της μυικής μάζας, σε συνδυασμό με την απώλεια λίπους, δημιουργεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
Όμως, το πιο σημαντικό είναι, ότι οι μυς βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα. Χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας. Αυξημένη μυική μάζα σημαίνει αυξημένος μεταβολισμός.
Οι ακραίες δίαιτες, με τις οποίες χάνουμε πολλά κιλά και μετά από λίγο ξαναπαχαίνουμε είναι καταστροφικές. Χάνουμε μυική μάζα και άρα μειώνεται ο μεταβολισμός μας.
Το σκόρδο έχει την ιδιότητα να προστατεύει τη μυική μάζα! Ακόμα και αν δε χάνετε κιλά, το σκόρδο μπορεί να μειώσει την περιφέρεια της μέσης και να μειώσει το ποσοστό λίπους του σώματος.[5]
Αυτό συμβαίνει διότι ο μυικός ιστός είναι πολύ πιο βαρύς από τον λιπώδη ιστό. Ή με άλλα λόγια, 1 κιλό λίπους καταλαμβάνει πολύ περισσότερο όγκο στο σώμα μας, σε σχέση με 1 κιλό μυών.
Έτσι, καλό είναι να γυμνάζεστε όταν ακολουθείτε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να κάνετε ασκήσεις με αντιστάσεις (πχ βάρη) αλλά και ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα.
Οι ασκήσεις με αντιστάσεις προστατεύουν τους μύες, ενώ με το τρέξιμο ή το περπάτημα καίμε περισσότερο λίπος. Το σκόρδο ενισχύει τα αποτελέσματα τις άσκησης![6]
Πόσο σκόρδο πρέπει να φάω για να χάσω βάρος;
Στις έρευνες, οι ημερήσιες δόσεις σκόνης σκόρδου που χρησιμοποιούνται κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και 20γρ. Οπότε, μια κουταλιά του γλυκού σκόνη σκόρδου την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετή. Είναι περίπου 3γρ.[7]
Επίσης, η σκόνη σκόρδου έχει το πλεονέκτημα ότι δε μυρίζει, όπως το ωμό σκόρδο. Ούτε το μαγειρεμένο σκόρδο μυρίζει.
Βέβαια, αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι σας, καλό είναι να ξεκινήσετε με αρκετά μικρότερη ποσότητα σκόρδου. Σταδιακά την αυξάνετε.
Επίσης, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, προτού καταναλώσετε αυξημένες ποσότητες σκόρδου.
Τέλος, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο που δε μυρίζουν.