Το σκόρδο μειώνει την υψηλή χοληστερίνη!

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη, ακόμα και κατά 17 mg/dL! Το βασικότερο είναι ότι μειώνει την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη, ενώ μπορεί να αυξήσει την “καλή” HDL-χοληστερίνη.

Μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη φυσικά, χωρίς φάρμακα;

Για να είμαστε υγιείς, είναι απαραίτητο για διατηρούμε τη χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα. Υψηλές τιμές χοληστερίνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Οι γιατροί χορηγούν συχνά φάρμακα με στατίνες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Αυτά τα φάρμακα, αν και αρκετά αποτελεσματικά για τη μείωση της χοληστερίνης, μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως μυϊκή αδυναμία, νευροπάθεια, γνωστική δυσλειτουργία, ακόμη και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη!

Οπότε, καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας στα φυσιολογικά επίπεδα, με φυσικούς τρόπους.

Καταρχάς, θα πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και να περιορίσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλλά και τροφών που έχουν χοληστερίνη.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως στις τροφές ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, το αβγό και το κρέας.

Υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Έτσι, συνίσταται να μην υπερβαίνουμε την κατανάλωση 13γρ ή 120 θερμίδων κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.[1]

Ο περιορισμός των τροφών ζωικής προέλευσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχουμε. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι πλήρες γάλα έχει περίπου 5γρ, μια μοσχαρίσια μπριζόλα έχει 10γρ, ενώ ένα αβγό έχει περίπου 2γρ κορεσμένα λιπαρά.

Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση μη κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, σπόρους και στο αβοκάντο, κάνουν καλό στην καρδιά μας.

Επίσης, η μέτρια άσκηση, η απώλεια βάρους και το κόψιμο του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης.[2]

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Θα πρέπει να τον ενημερώνετε για τυχόν λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή κάποια μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σας.

Μπορεί το σκόρδο να μειώσει τη χοληστερίνη;

Έχουμε υψηλή χοληστερίνη αν η τιμή της είναι μεγαλύτερη από 200 mg/dL. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, ακόμα και κατά 17 mg/dL. Το πιο βασικό όμως, είναι ότι μπορεί να μειώσει την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη κατά 9 mg/dL. Ακόμα, μπορεί να αυξήσει λίγο την “καλή” HDL-χοληστερίνη![3]

Μικρότερες τιμές χοληστερίνης μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Μάλιστα, μια μείωση χοληστερίνης 8%, στους ανθρώπους μέσης ηλικίας, μειώνει τις πιθανότητες στεφανιαίας νόσου μέχρι και 38%!

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη είναι ακόμα ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για εμφάνιση καρδιακής νόσου!

Ακόμα, το σκόρδο μειώνει την υψηλή πίεση, που επίσης, είναι επικίνδυνη για την καρδιά.

Πόσο σκόρδο να φάω για να μειώσω την αυξημένη χοληστερίνη;

Δεν υπάρχει κάποια συνιστώμενη ημερήσια δόση για το σκόρδο, για μείωση της χοληστερίνης.

Σε διάφορες έρευνες, οι δόσεις σκόνης σκόρδου που χρησιμοποιούνται κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και 20γρ.[4]

Οπότε, μια κουταλιά του γλυκού σκόνη σκόρδου την ημέρα είναι αρκετή. Αντιστοιχεί περίπου σε 3γρ.

Αυτή η ποσότητα σκόρδου μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι σας, καλό είναι να δοκιμάσετε μικρότερες δοσολογίες. Σταδιακά αυξάνετε την ποσότητα του σκόρδου που καταναλώνετε.

Επίσης, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, προτού καταναλώσετε αυξημένες ποσότητες σκόρδου.

Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του σκόρδου, μπορείτε να το εντάξετε στις συνταγές σας. Το μαγειρεμένο σκόρδο έχει εξασθενημένη μυρωδιά. Όπως και η σκόνη σκόρδου!

Επίσης, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο που δε μυρίζουν.

Προηγούμενο

Μειώνει το σκόρδο την πίεση; Πόσο να φάω αν έχω υπέρταση;

Το σκόρδο βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Επόμενο