Μειώνει το σκόρδο την πίεση; Πόσο να φάω αν έχω υπέρταση;

Το σκόρδο μειώνει την υπέρταση, σε παρόμοιο βαθμό όπως τα παραδοσιακά φάρμακα! Μπορείτε να το καταναλώσετε μαγειρεμένο, ωμό, σε σκόνη ή από συμπληρώματα διατροφής.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές πίεσης;

Υψηλή πίεση έχουμε όταν η συστολική (μεγάλη) πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 mmHg (ή απλά 14) ή η διαστολική (μικρή) πίεση είναι μεγαλύτερη από 90 mmHg (ή απλά 9).

Οι ιδανικές τιμές πίεσης πρέπει να είναι μικρότερες από 120 mmHg και 80 mmHg, για τη συστολική και διαστολική πίεση, αντίστοιχα.

Η υπέρταση επηρεάζει περίπου το 1/3 των ενηλίκων. Δυστυχώς, πολλοί υπερτασικοί δεν το γνωρίζουν καν. Οπότε και δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της.

Η υπέρταση είναι βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για εμφάνιση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού. Αντιμετωπίζοντας την υπέρταση, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης τους.[1]

Η συχνή άσκηση, η απώλεια βάρους και η μεταστροφή σε μια υγιεινή διατροφή βοηθούν επίσης, στη μείωση της υψηλής πίεσης. Επίσης, ενισχύουν τη δράση των διάφορων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής για υπέρταση.

Μπορεί το σκόρδο να μειώσει την υψηλή πίεση;

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση. Υπάρχουν έρευνες, κατά τις οποίες, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με σκόρδο είχε το ίδιο αποτέλεσμα στη μείωση της πίεσης, με τα κλασικά αντιυπερτασικά φάρμακα![2]

Μάλιστα, τα συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο μείωσαν, κατά μέσο όρο, τη συστολική πίεση κατά 8-10 mmHg και τη διαστολική κατά 5-6 mmHg. Πρακτικά, μείωσαν τη “μεγάλη” πίεση μέχρι και ένα βαθμό, ενώ τη “μικρή” περίπου 0,5 βαθμό!

Αυτή η μείωση της πίεσης μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικού, μέχρι και 40%!

Επιπρόσθετα, το σκόρδο μειώνει και τη χοληστερίνη. Οπότε προστατεύει διπλά την καρδιά!

Το νιτρικό οξείδιο μειώνει την υπέρταση

Καταρχάς, το σκόρδο μειώνει την υπέρταση διότι αυξάνει την παραγωγή του νιτρικού οξέως.

Το νιτρικό οξείδιο μειώνει την υψηλή πίεση, προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. Ακόμα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.[3,4]

Τροφές πλούσιες σε νιτρικό άλας, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, είναι ο μαϊντανός, το παντζάρι, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα, το σέλινο και οι τροφές με αργινίνη.

Επιπλέον, στο στόμα μας υπάρχουν βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του νιτρικού οξέως. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση στοματικού διαλύματος. Μια από τις παρενέργειες του είναι ότι σκοτώνει αυτά τα εξαιρετικά ωφέλιμα βακτήρια.

Λόγοι που το σκόρδο μειώνει την υπέρταση

Ακόμα ένας λόγος εμφάνισης υπέρτασης είναι η διαταραγμένη μικροχλωρίδα στο έντερο.

Όμως, το σκόρδο μπορεί να αποκαταστήσει τον υγιή πληθυσμό και τη βιοποικιλότητα στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Δρα ως πρεβιοτικό.

Τα πρεβιοτικά είναι μια κατηγορία ινών, που αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Διατηρούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε φυσιολογικές τιμές.

Επιπλέον, το σκόρδο έχει συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή υδρόθειου. Μια ουσία που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.[4]

Πόσο σκόρδο να φάω αν έχω υπέρταση;

Δεν υπάρχει κάποια ημερήσια συνιστώμενη δόση για το σκόρδο. Βέβαια, στις έρευνες χρησιμοποιείται συχνά σκόνη σκόρδου, ως συμπλήρωμα διατροφής. Σε δοσολογία περίπου 400 mg, δυο φορές την ημέρα.

Οπότε, μια κουταλιά του γλυκού σκόνη σκόρδου την ημέρα είναι αρκετή. Έχει περίπου 3γρ σκόνη σκόρδου.

Αυτή η ποσότητα σκόρδου μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι, καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρότερη ποσότητα, ώστε να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές και καούρες.

Επιπλέον, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση. Η ζύμωση έχει ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των ουσιών του σκόρδου. Οπότε, ακόμα και μικρές δόσεις των 500 mg έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, καθημερινή λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αποκαταστήσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε 3 μόλις μήνες. Ειδικά, για τα είδη Lactobacillus και Clostridia.

Τέλος, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, προτού φάτε σκόρδο ή λάβετε συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο. Ο συνδυασμός των δυο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Το σκόρδο χρειάζεται και βιταμίνες για να μειώσει την πίεση

Τέλος, είναι βασικό να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για καλή υγεία.

Για παράδειγμα, αυτές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των διάφορων θειούχων ενώσεων του σκόρδου σε υδρόθειο, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί αγγειοδιαστολή.

Επιπλέον, αυτές οι βιταμίνες διατηρούν την ομοκυστεΐνη σε φυσιολογικές τιμές. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού!

Προηγούμενο

Βιταμίνη Β6: Τροφές, οφέλη για την υγεία & παρενέργειες!

Το σκόρδο μειώνει την υψηλή χοληστερίνη!

Επόμενο