Πότε να φάω μεσημεριανό για να αδυνατίσω;

Η καλύτερη ώρα για να φάμε το μεσημεριανό μας είναι μεταξύ 1-3μμ. Τότε θα αποθηκεύσουμε τους υδατάνθρακες ως γλυκογόνο, όχι ως λίπος, αλλά και θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες!

Η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στο αδυνάτισμα!

Η ώρα που καταναλώνουμε τις θερμίδες της ημέρας μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος πιο εύκολα. Γενικά, θα πρέπει να καταναλώνουμε τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας πριν το βραδινό.

Φαίνεται ότι όσοι τρώνε πλούσιο πρωινό και φτωχό βραδινό χάνουν περισσότερα κιλά, σε σχέση με όσους τρώνε φτωχό πρωινό και πλούσιο βραδινό. Ακόμα και αν καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες![1]

Βέβαια, η μείωση των θερμίδων είναι ο βασικότερος παράγοντας στο αδυνάτισμα. Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.

Όμως, η ώρα που τρώμε τα γεύματα μας, η ώρα που κοιμόμαστε και η άσκηση παίζουν επίσης βασικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Ελέγχουν την έκκριση ορμονών, όπως είναι η μελατονίνη, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η ινσουλίνη, καθώς και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα!

Πρακτικά, για να χάσουμε περισσότερο λίπος και να διατηρήσουμε την πολύτιμη μυική μας μάζα, ενώ ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος θα πρέπει:

  • πάνω απ’όλα να τρώμε πρωινό! Αν δεν τρώμε πρωινό αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες παχυσαρκίας. Το σώμα μας θα εκκρίνει τεράστιες ποσότητες ορμονών πείνας μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα το βράδυ! Τότε θα αναζητήσουμε έντονα θερμιδογόνες τροφές, με λιπαρά και ζάχαρη. Οπότε και θα απαιτηθεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση, ώστε να μη χαλάσουμε τη δίαιτα. Το πρωινό βοηθάει στο να ακολουθήσουμε ευκολότερα μια δίαιτα αδυνατίσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα!
  • να τρώμε βραδινό τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε. Διαφορετικά θα εμποδίσουμε το σώμα μας να εκκρίνει ορμόνες που καίνε λίπος.
  • να τρώμε μεσημεριανό πριν τις 3μμ.

Ποία είναι η καλύτερη ώρα για να φάμε μεσημεριανό για να αδυνατίσουμε;

Αν θέλετε να χάσετε περισσότερα κιλά, καλό είναι να τρώτε μεσημεριανό πριν τις 3μμ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, όσοι έτρωγαν μεσημεριανό στη 1μμ έχασαν περισσότερο βάρος, σε σχέση με όσους ακολούθησαν την ίδια διατροφή, αλλά έτρωγαν μεσημεριανό στις 4:30μμ![1]

Όταν τρώμε μεσημεριανό αργά παχαίνουμε, διότι δεν μπορεί το σώμα μας να διαχειριστεί τη γλυκόζη το ίδιο αποτελεσματικά, όπως τις πρωινές ώρες. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνονται οι θερμίδες που καίει το σώμα μας κατά την ανάπαυση.

Πρακτικά, αν θέλετε να χάσετε περισσότερα κιλά, χωρίς κόπο, προσπαθήστε πάντα να τρώτε πρωινό, μεσημεριανό ανάμεσα στις 1-3μμ, αλλά και καταναλώνετε τις περισσότερες θερμίδες τις ημέρας μέχρι τις 6μμ. Το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ (μέχρι 300 θερμίδες) και τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Προηγούμενο

Πότε να φάω βραδινό για να αδυνατίσω;

Μαγνήσιο για αδυνάτισμα!

Επόμενο