Ποιο είναι το πλουσιότερο τυρί σε πρωτεΐνη;

Η φέτα έχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γρ, ενώ υπάρχουν τυριά και με 36 γραμμάρια πρωτεΐνης! Καλό είναι να τα αποφεύγουμε όμως.

Ποιο είναι το πλουσιότερο τυρί σε πρωτεΐνη;

Το τυρί με την περισσότερη πρωτεΐνη είναι η παρμεζάνα. Έχει σχεδόν 36 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100γρ. Μια μερίδα έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Έχει η φέτα πρωτεΐνη;

Η φέτα έχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100γρ. Μια τυπική μερίδα φέτα έχει περίπου 3,3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η φέτα θεωρείται ένα τυρί με μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης.

Πόση πρωτεΐνη έχουν άλλα τυριά;

Τα περισσότερα γνωστά τυριά έχουν μεταξύ 18 και 25 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100γρ. Έχουν, δηλαδή, 3 με 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

πρωτεΐνη
(γραμμάρια
ανά 100γρ)
πρωτεΐνη
(γραμμάρια
ανά μερίδα)
παρμεζάνα366
προβολόνε264,4
ένταμ254,3
γκούντα254,2
μοτσαρέλλα244
τσένταρ234
χαλούμι213,6
φέτα203,4
κατσικίσιο τυρί18,53,1
τυρί κότατζ122
ρικότα81,3
Τυριά με πολλή πρωτεΐνη.[1]

Για παράδειγμα, το προβολόνε, το ένταμ, το γκούντα, η μοτσαρέλλα και το τσένταρ έχουν περισσότερα από 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα!

Το χαλούμι και το κατσικίσιο τυρί έχουν 3,6 και 3,1 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, αντίστοιχα.

Να τρώω τυρί για πρωτεΐνη;

Παρ’ότι τα περισσότερα τυριά έχουν αρκετή πρωτεΐνη ανά μερίδα, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση τους.

Τα περισσότερα τυριά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως το τυρί κότατζ, είναι εξαιρετικά πλούσια σε:

  • θερμίδες
  • κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • νάτριο

Θερμίδες

Όλα τα τυριά έχουν πολλές θερμίδες, Ένα κομμάτι έχει ακόμα και περισσότερες από 60 θερμίδες. Αν τρώμε μεγάλες ποσότητες παχαίνουμε!

Κορεσμένα λιπαρά

Μια διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει την επικίνδυνη LDL χοληστερίνη και άρα την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού. Συνίσταται να καταναλώνουμε μέχρι 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων την ημέρα σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων.[2]

Όμως, τα περισσότερα τυριά έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Μια μερίδα έχει συνήθως 2-3,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί μέχρι και στο 26% της ανώτατης επιτρεπομένης δόσης!

Νάτριο

Επιπλέον, δε θα πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες από τυριά καθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ νάτριο. Μια διατροφή με πολύ νάτριο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση νατρίου στα 1500 mg την ημέρα. Εκτός από το τυρί, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση φαστ φουντ και συσκευασμένων τροφών, ώστε να επιτύχουμε τη μείωση της κατανάλωσης νατρίου.

Για τους ίδιους λόγους, τα περισσότερα τυριά δεν αποτελούν υγιεινή διατροφική πηγή ασβεστίου!

Προηγούμενο

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί με πολύ ασβέστιο;

Παίρνω σίδηρο από το τυρί;

Επόμενο