Οφέλη & ιδιότητες του χυμού κράνμπερι (cranberry)!

Ο χυμός κράνμπερι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, διότι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η βιταμίνη C και η μελατονίνη.

Ο χυμός κράνμπερι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Καταρχάς, ο χυμός κράνμπερι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μια μερίδα των 200 ml έχει μόλις 100 θερμίδες.

Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε χυμούς φρούτων, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Συνήθως είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε θερμίδες και σάκχαρα. Αντίθετα, δεν έχουν καθόλου εδώδιμες ίνες.

Οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι. Έτσι, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, χωρίς κόπο.

Ένα ποτήρι χυμού κράνμπερι των 200 ml έχει περίπου 23 γρ σάκχαρα αλλά μηδαμινές ίνες. Οπότε θα πρέπει να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Όμως, ακόμα και μικρή δόση χυμού κράνμπερι περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, τα σάκχαρα του χυμού κράνμπερι μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μας. Ο χυμός κράνμπερι έχει μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη (περίπου 68).[1]

Προσπαθήστε να περιορίζετε στο ελάχιστο την κατανάλωση τροφών με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Τέτοιες τροφές αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης, την όρεξη και εμποδίζουν το κάψιμο του σωματικού λίπους για ενέργεια.[2]

Ιδανικά, θα πρέπει να πίνετε χυμό cranberry μαζί με τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως είναι οι σαλάτες και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι ίνες καθυστερούν την απορρόφηση των τροφών και εμποδίζουν την άμεση αύξηση του ζαχάρου του αίματος.

Επιπλέον, ο χυμός κράνμπερι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι είναι άριστη πηγή καλίου. Ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι έχει περισσότερα από 200 mg καλίου!

Οι τροφές με κάλιο αδυνατίζουν. Το κάλιο βελτιώνει το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μειώνει πόντους από την κοιλιά!

Στη σύγχρονη διατροφή καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες νατρίου. Λόγω της μεγάλης χρήσης αλατιού στα τυποποιημένα τρόφιμα και στα fast food. Το πολύ νάτριο δημιουργεί ανισορροπίες στις συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών στο σώμα, κατακράτηση υγρών και υπέρταση.

Καθώς το κάλιο “εξουδετερώνει” το νάτριο και επαναφέρει τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στους ηλεκτρολύτες, καλό είναι τα τρώτε πολλές τροφές με κάλιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές. Συνίσταται να τρώμε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα.[3]

Ο χυμός κράνμπερι βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ

Επίσης, ο χυμός κράνμπερι αποτελεί την πλουσιότερη πηγή μελατονίνης! Έχει ακόμα και 960 μg μελατονίνης στα 100γρ.

Η μελατονίνη είναι μια ισχυρή ορμόνη. Βοηθάει στον καλύτερο βραδινό ύπνο, στην απώλεια βάρους, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό!

Για παράδειγμα, το κρασί βελτιώνει το βραδινό ύπνο και βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς είναι επίσης, άριστη πηγή μελατονίνης!

Ο χυμός κράνμπερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Επιπλέον, ο χυμός κράνμπερι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Μια μερίδα των 200 ml έχει περίπου 60 mg βιταμίνης C. Όσο το 67% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Μερικά από τα οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία μας είναι ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, στον καλό βραδινό ύπνο, στα υγιή και δυνατά μαλλιά, στο νεανικό δέρμα, στην καλή όραση και στο ισχυρό ανοσοποιητικό!

Η πορτοκαλάδα και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά πλούσια ροφήματα σε βιταμίνη C. Είναι ο ευκολότερος τρόπος να πάρουμε όλη τη συνιστώμενη βιταμίνη C της ημέρας.

Άλλα οφέλη του cranberry για την υγεία μας

Ο χυμός cranberry έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, διότι είναι εξαιρετικά πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή.

Για παράδειγμα, ο χυμός κράνμπερι μειώνει την “κακή” LDL χοληστερίνη, αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερίνη, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακής νόσου, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση, και προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.[4]

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας να πιω χυμό κράνμπερι;

Καλή στιγμή της ημέρας, για να πιείτε χυμό κράνμπερι είναι το βραδινό. Η τεράστια ποσότητα μελατονίνης που περιέχει μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ.

Επίσης, μπορείτε να πιείτε χυμό κράνμπερι στο πρωινό σας, ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με τη λήψη μεγάλης δόσης βιταμίνης C και λοιπών αντιοξειδωτικών.

Τέλος, καλή στιγμή για να πιείτε χυμό κράνμπερι ή οποιουδήποτε άλλο χυμό φρούτου είναι πριν ή μετά την προπόνηση. Πριν την προπόνηση, χρειαζόμαστε ενέργεια, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε τις ίνες. Επίσης, μετά την προπόνηση χρειαζόμαστε σάκχαρα, για την άμεση αναπλήρωση του γλυκογόνου των μυών.

Πόσο χυμό κράνμπερι μπορώ να πίνω την ημέρα, ώστε να εκμεταλλευτώ τις ιδιότητες του;

Μια μικρή δόση των 200 ml χυμού cranberry είναι αρκετή, ώστε να λάβουμε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Με μόλις 100 θερμίδες!

Βέβαια, σύμφωνα με έρευνες, 2 ποτήρια χυμού cranberry (περίπου 480 ml) αυξάνουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών στο αίμα και προστατεύουν την καρδιά μας.[5]

Αν θέλετε να χάσατε βάρος, απλά φροντίστε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ’όσες καίτε την ημέρα. Ένα μικρό ποτήρι χυμού κράνμπερι έχει λίγες θερμίδες. Μόνο όταν πίνουμε μεγάλες ποσότητες χυμών φρούτων μπορούμε να παχύνουμε.

Παρενέργειες μεγάλης κατανάλωσης χυμού κράνμπερι

Η κατανάλωση χυμού κράνμπερι έχει ελάχιστες παρενέργειες.

Για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες χυμού κράνμπερι (1-2 λίτρα την ημέρα), για μεγάλο διάστημα (περισσότερες από 3 εβδομάδες) ίσως αντιδράσουν με συγκεκριμένα φάρμακα, όπως είναι τα αντιπηκτικά (πχ warfarin).[6]

Οπότε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού αλλάξετε τη διατροφή σας, ή λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικά αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενο

Ο χυμός γκρέιπφρουτ βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα!

Ένα ποτήρι κρασί στο βραδινό βοηθάει να κοιμηθούμε!

Επόμενο