Πώς η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια μας;

Η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια και την όραση μας, καθώς έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι καθυστερεί τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη. Μια ημερήσια δόση των 300 mg, ιδανικά από τις τροφές, φαίνεται ότι είναι αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η ελάχιστη ημερήσια δόση βιταμίνης C, που πρέπει να λαμβάνουμε, είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.[1] Βέβαια, καλό είναι να λαμβάνουμε αρκετά μεγαλύτερες δόσεις. Ιδιαίτερα από τις τροφές.

Ειδικά όσοι καπνίζουν, έχουν διαβήτη ή ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή, συνήθως επωφελούνται από μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C. Για παράδειγμα, οι καπνιστές χρειάζονται τουλάχιστον 35 mg περισσότερη βιταμίνη C την ημέρα!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη C.

Βέβαια, ακόμα και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, μέχρι και 2000 mg την ημέρα θεωρούνται ασφαλείς. Ειδικά για την προστασία των ματιών, καλό είναι να λαμβάνουμε μια δόση βιταμίνης C των 300-500 mg, συνολικά την ημέρα.

Πώς προστατεύει η βιταμίνη C τα μάτια μας;

Υψηλές δόσεις βιταμίνης C προστατεύουν τα μάτια μας! Καταρχάς, η βιταμίνη C υπάρχει σε όλους τους ιστούς των ματιών. Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων τριχοειδών αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.[2]

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την όραση μας!

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την όραση μας. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το επικίνδυνο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προσβάλει την όραση μας. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας!

Η μόλυνση, το κάπνισμα, ακόμα και η ηλιακή ακτινοβολία κάνουν κακό στα μάτια μας, αφού οδηγούν στο οξειδωτικό στρες. Έτσι, οι τροφές με αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητες για καλή όραση.

Όσοι έχουν υψηλό ρίσκο εμφάνισης εκφυλισμού ωχράς κηλίδας, αλλά λαμβάνουν επαρκείς δόσεις αντιοξειδωτικών, έχουν έως και 28% λιγότερες πιθανότητες να χειροτερέψει η κατάσταση της όρασης τους.[3]

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά είναι οι πλουσιότερες τροφές με αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη C παράγει κολλαγόνο, που είναι βασικό στοιχείο των ματιών

Επίσης, η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια μας, διότι είναι απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεση κολλαγόνου από το σώμα μας.

Το κολλαγόνο είναι γνωστό για την ιδιότητα του να διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό. Όμως, στην πραγματικότητα, βρίσκεται παντού στο σώμα μας. Είναι βασικό δομικό συστατικό και των ματιών!

Ο κερατοειδής και ο σκληρός χιτώνας των ματιών είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κολλαγόνο.[4] Χαμηλή σύνθεση κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καταρράκτη.

Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο φυσικά. Βέβαια, παράγει μικρότερες ποσότητες καθώς γερνάμε. Έτσι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καλή όραση μας, θα πρέπει να τρώμε τροφές που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Οι τροφές με βιταμίνη C είναι οι πλέον απαραίτητες!

Επίσης, η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα μας νεανικό. Το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματος!

Υψηλές δόσεις βιταμίνης C για καταρράκτη

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C φαίνεται ότι μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη. Ημερήσιες δόσεις βιταμίνης C μεγαλύτερες από 300 mg μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη μέχρι και 70%.

Αντίθετα, μικρότερες δόσεις βιταμίνης C των 120 mg την ημέρα δεν είναι αποτελεσματικές.

Ειδικά αν καπνίζετε, έχετε διαβήτη ή παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C καθημερινά, διότι τότε τα μάτια μας δεν έχουν επαρκείς ποσότητες.

Τέλος, καλό είναι να λαμβάνετε καθημερινά και μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε μαζί με τη βιταμίνη C αποτελούν απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες για τα μάτια μας.

Στις έρευνες για την υγεία των ματιών συχνά χρησιμοποιείται μια ημερήσια δόση βιταμίνης Ε των 400 IU και μια δόση των 500 mg για τη βιταμίνη C.

Βιταμίνη C και εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Όσοι έχουν μεγάλο ρίσκο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη 500 mg βιταμίνης C. Αυτή η δόση βιταμίνης C, μαζί με β-καροτίνη, βιταμίνη E, αλλά και ψευδάργυρο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι η κυρίαρχη αιτία απώλειας της όρασης για ανθρώπους μεγαλύτερους από 55 χρονών. Δυστυχώς, αναμένεται να τριπλασιαστούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων με αυτή τη νόσο την επόμενη δεκαετία.

Αυτές οι τροφές με βιταμίνη C κάνουν καλό στα μάτια σας!

Στην πραγματικότητα είναι εύκολο να λάβουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C, αν ακολουθούμε μια χορτοφαγική διατροφή. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα μας δώσουν περίπου 100 mg βιταμίνης C.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άριστες πηγές της βιταμίνης C. Αντίθετα, οι ζωικές τροφές δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα γκρέιπφρουτ, η παπάγια, η πιπεριά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι ντομάτες είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλές τροφές με βιταμίνη C την ημέρα. Εκτός από βιταμίνη C, οι τροφές έχουν και άλλα αντιοξειδωτικά, που δρουν συνεργατικά με τη βιταμίνη C. Έτσι, ακόμα και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C προστατεύουν αποτελεσματικά τα μάτια μας.

Τέλος, η βιταμίνη C αδυνατίζει και προστατεύει από την αϋπνία!

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα βιταμίνης C για υγιή μάτια;

Για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των ματιών και της όρασης, καλό είναι να λαμβάνουμε 300-500 mg βιταμίνης C συνολικά την ημέρα. Καλό είναι να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, αν δε λαμβάνετε αυτή τη δόση από τη διατροφή σας. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να βασίζεστε στα συμπληρώματα. Η βασική πηγή βιταμίνης C πρέπει να παραμείνει η διατροφή σας.

Πώς να απορροφήσω περισσότερη βιταμίνη C;

Καταρχάς, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες δόσεις βιταμίνης C αποτελεσματικά. Μεγάλο μέρος θα το αποβάλλει με τα ούρα. Οπότε καλύτερα να κόβετε τα δισκία βιταμίνης C σε 2 κομμάτια. Ένα μπορείτε να το λαμβάνετε το πρωί και το άλλο το μεσημέρι. Έτσι, θα απορροφήσετε περισσότερη βιταμίνη C.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Μεγάλο μέρος της καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Οπότε καλό είναι να τρώμε τα λαχανικά με βιταμίνη C, όπως η πιπεριά, ωμά σε σαλάτες.

Τέλος, μη βράζετε τα λαχανικά με βιταμίνη C, καθώς η περισσότερη βιταμίνη θα χαθεί στο νερό. Αντίθετα, προτιμήστε να τα μαγειρεύετε στον ατμό. Έτσι, θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C.

Προηγούμενο

Πόσο μαγνήσιο χρειάζονται οι αθλητές;

Βοηθάει η βιταμίνη C στο αδυνάτισμα;

Επόμενο