Ένα ποτήρι κρασί στο βραδινό βοηθάει να κοιμηθούμε!

Ένα ποτήρι κρασί στο βραδινό μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα! Ειδικά οι ποικιλίες, που είναι πλούσιες σε μελατονίνη.

Το κρασί βοηθάει να αποκοιμηθούμε το βράδυ

Όταν πίνουμε κρασί το βράδυ κοιμόμαστε πιο εύκολα.

Το αλκοόλ έχει χαλαρωτική δράση. Συχνά, άνθρωποι με προβλήματα αϋπνίας βρίσκουν καταφύγιο στο αλκοόλ, διότι τους βοηθάει να αποκοιμηθούν.

Όμως, αν και το αλκοόλ, όντως, βοηθάει στο να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα, εμποδίζει τον ποιοτικό βραδινό ύπνο! Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ εμποδίζει τον βαθύ ύπνο. Εξαιτίας του ξυπνάμε συχνά το βράδυ. Ειδικά στο δεύτερο μισό της βραδιάς.[1]

Για παράδειγμα, το αλκοόλ θα μας αναγκάσει να σηκωθούμε μέσα στη νύχτα για να επισκεφτούμε την τουαλέτα ή να πιούμε νερό.

Έτσι, όσοι πίνουν αλκοόλ το βράδυ έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν κακής ποιότητας, αλλά και σύντομο βραδινό ύπνο.

Αν πιούμε κρασί αμέσως πριν κοιμηθούμε θα έχουμε ανάστατο ύπνο

Ο ποιοτικός βαθύς ύπνος το βράδυ είναι σημαντικός για την υγεία μας. Μας προστατεύει από το άγχος, την κούραση, την κακή διάθεση, την παχυσαρκία, ακόμα και από την καρδιακή νόσο.

Οπότε, αν και το κρασί μας βοηθάει να κοιμόμαστε πιο εύκολα, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το πίνουμε αμέσως πριν κοιμηθούμε. Επίσης, δε θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό ύπνο.

Αυτό συμβαίνει, διότι το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αυξάνοντας την αντίσταση κατά την εισπνοή. Έτσι, η αναπνοή γίνεται δυσκολότερη.[2]

Το αλκοόλ το βράδυ μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και άπνοια στον ύπνο. Ακόμα και η μικρή ποσότητα αλκοόλ, που υπάρχει στο ένα ποτήρι κρασιού, αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού και άπνοιας το βράδυ.

Ακόμα, μόλις 2 ποτηράκια κρασιού πριν κοιμηθούμε, μειώνουν την ποιότητα του βραδινού ύπνου. Επιπλέον, εμποδίζουν τη σωστή ξεκούραση, διότι αυξάνουν τις περιοδικές κινήσεις των ποδιών στον ύπνο, μέχρι και 300%!

Ο κακός βραδινός ύπνος μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την υγεία μας.

Τέλος, το αλκοόλ το βράδυ αυξάνει τις πιθανότητες οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η μελατονίνη στο κρασί μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ

Βέβαια, το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε μελατονίνη.

Αυτή την ουσία παράγει το σώμα μας σε μεγάλες ποσότητες το βράδυ. Μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε. Αποτελεί το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Έχει χαρακτηριστεί και ως η “ορμόνη του ύπνου”.

Έτσι, όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε μελατονίνη στο βραδινό, μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ.

Βέβαια, η μελατονίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Για παράδειγμα, βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Δε χρειάζεται να τρώμε τροφές με μελατονίνη, αμέσως πριν κοιμηθούμε. Η ιδανική ώρα να λάβουμε μελατονίνη, μέσω των τροφών, των ροφημάτων ή και από τα συμπληρώματα διατροφής είναι περίπου 4 ώρες πριν το βραδινό ύπνο.[3]

Το κρασί και ο χυμός κράνμπερι είναι τα πλουσιότερα ροφήματα σε μελατονίνη!

Δεν έχουν όλα τα κρασιά την ίδια ποσότητα σε μελατονίνη, όμως. Οι ποικιλίες Merlot, Malbec και Sangiovese είναι οι μόνες πραγματικά πλούσιες σε μελατονίνη.

Ειδικά το Merlot είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μελατονίνη. Στην πραγματικότητα, το Merlot κρασί είναι η πλουσιότερη τροφή σε μελατονίνη, με 150.000 ng μελατονίνης ανά γραμμάριο!

Πρακτικά, αν πίνουμε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε, θα μας βοηθήσει να έχουμε έναν ποιοτικότερο βραδινό ύπνο![4]

Η ρεσβερατρόλη στο κρασί βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ

Επιπλέον, το κρασί είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη. Αυτή η ουσία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Ακόμα, η ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου!

Τροφές με ρεσβερατρόλη είναι το κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια. Για παράδειγμα, τα σταφύλια είναι εξαιρετικά για να χάσετε κιλά, καθώς και για να προστατεύσουν το δέρμα μας, από την πρόωρη γήρανση, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχουν.

Βέβαια, το κρασί είναι αυτό που συμβάλει κυρίως στην καθημερινή κατανάλωση ρεσβερατρόλης. Το κρασί έχει ακόμα και 1.000 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης από τα σταφύλια!

Να προτιμάτε το κόκκινο κρασί. Έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με το λευκό ή το ροζέ κρασί!

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιούμε ένα ποτήρι κρασί;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιούμε κρασί είναι στο μεσημεριανό μας.

Πάντα να πίνετε κρασί, τρώγοντας φαγητό. Καταρχάς, το κρασί βοηθάει στην πέψη των τροφών.[5]

Ακόμα, το κρασί προστατεύει από το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Επιπλέον, το φαγητό εμποδίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Ειδικά αν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα μπορεί να είναι ακόμα και 75% μικρότερες, σε σύγκριση με όταν πίνουμε κρασί με άδειο στομάχι!

Έτσι, καλό είναι να πίνουμε κρασί τουλάχιστον 4 ώρες πριν κοιμηθούμε. Τότε προλαβαίνει να το μεταβολίσει το σώμα μας, πριν τον βραδινό ύπνο. Ένα ποτηράκι κρασί περιέχει περίπου 15 ml αλκοόλ.

Προηγούμενο

Οφέλη & ιδιότητες του χυμού κράνμπερι (cranberry)!

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα αδυνατίζει!

Επόμενο