Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για καλό ύπνο! Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, η βιταμίνη C βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει τις διαταραχές του ύπνου, βοηθάει όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και κοιμόμαστε γρηγορότερα!
Ο κακός ύπνος & οι αϋπνίες είναι επικίνδυνες για την υγεία μας
Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Για παράδειγμα, τροφές με βιταμίνη C μπορούν να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, τη δυσκολία με την οποία αποκοιμόμαστε, τη διάρκεια του ύπνου, να μειώσουν την υπνηλία μέσα στην ημέρα και να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνίες.
Όμως, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες για την υγεία μας. Ο λίγος ή ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες υπέρτασης, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, καρδιακής νόσου, κατάθλιψης, ακόμα και άνοιας.[1]
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ;
Οι ενήλικες μέχρι 64 χρονών πρέπει να κοιμόνται 7-9 ώρες το βράδυ. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να κοιμόνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ!
Όσοι κοιμόνται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ δεν κοιμόνται αρκετά! Αντίστοιχα οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να κοιμόνται λιγότερο από 5 ώρες το βράδυ.
Βέβαια, περισσότερες ώρες ύπνου δεν είναι ωφέλιμες. Αν κοιμόμαστε περισσότερο από 9 ώρες, αυξάνουμε τις πιθανότητες παχυσαρκίας, διαβήτη, εγκεφαλικού, καρδιακής νόσου κλπ.[2]
Μπορεί η βιταμίνη C να βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα με τον ύπνο;
Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ηλιακή ακτινοβολία, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Ανεξέλεγκτη αύξηση τους οδηγεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση τον οργανισμό μας, γνωστή και ως οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες είναι κοινή αιτία των διαταραχών του ύπνου. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, βοηθούν στον ύπνο, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Εκτός από τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το σελήνιο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν στον καλό ύπνο, στην καλή όραση, αλλά και στο αδυνάτισμα!
Γενικά, όσοι κοιμόνται 7-8 ώρες το βράδυ έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C. Αντίθετα, όσοι κοιμόνται λιγότερο από 4 ώρες το βράδυ έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C. Ίσως, επωφεληθούν από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη C.
Χρειαζόμαστε βιταμίνη C για ποιοτικό ύπνο!
Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αϋπνία. Επίσης, έλλειψη βιταμίνης C έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης και στρες, που επίσης οδηγούν σε αϋπνία.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που παίζουν βασικό ρόλο στην καλή διάθεση. Επιπλέον, η βιταμίνη D βοηθάει στην κατάθλιψη.
Όσοι πάσχουν από αϋπνίες θα μπορούσαν να πάρουν βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα βιταμίνης δεν έχουν παρενέργειες, όπως τα παραδοσιακά φάρμακα.
Η βιταμίνη C μειώνει τις επιπτώσεις της αϋπνίας!
Η χρόνια αϋπνία κάνει κακό στην υγεία μας. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τη μνήμη, καθώς και να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και γλυκόζης του αίματος. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C βελτιώνουν σημαντικά από αυτές τις παρενέργειες.[3,4]
Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι για να κοιμηθώ;
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες. Όσοι καπνίζουν, έχουν διαβήτη, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες έχουν ανάγκη μεγαλύτερες δόσεις.[5]
Βέβαια, καλό είναι, όλοι να λαμβάνουμε μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C. Ιδανικά από τη διατροφή μας.
Η ανώτατη ασφαλής δόση βιταμίνης C είναι τα 2000 mg. Να λαμβάνετε μεγαλύτερες δόσεις μόνο έπειτα από συμβουλή του γιατρού σας.
Για παράδειγμα, ασθενείς με καρκίνο μπόρεσαν να κοιμηθούν, όταν οι γιατροί τους χορήγησαν ενδοφλέβια τεράστιες δόσεις βιταμίνης C. Ακόμα και 100γρ δυο φορές την εβδομάδα! Δηλαδή 100.000 mg! Οι ασθενείς με καρκίνο συχνά ταλαιπωρούνται από αϋπνίες, ως παρενέργεια της θεραπείας τους.[1]
Μπορούν οι τροφές με βιταμίνη C να με βοηθήσουν να κοιμηθώ;
Αν τρώμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα λάβουμε εύκολα 100 mg βιταμίνης C! Όση είναι η συνιστώμενη δόση, δηλαδή. Αν παρ’όλα αυτά ταλαιπωρήστε από αϋπνίες, δοκιμάστε να πάρετε επιπλέον 500 mg βιταμίνης C από συμπληρώματα διατροφής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άριστες πηγές της βιταμίνης C. Αντίθετα, οι ζωικές τροφές δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες.
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα γκρέιπφρουτ, η παπάγια, η πιπεριά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι ντομάτες είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C.
Επίσης, αν τρώτε αυτές τις τροφές, θα χάσετε κιλά πιο εύκολα. Η βιταμίνη C αδυνατίζει!
Πότε να πάρω συμπληρώματα βιταμίνης C για να κοιμηθώ καλύτερα;
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να κοιμηθείτε καλύτερα. Βέβαια, καλύτερα να τα πάρετε το πρωί, ώστε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας για την υπόλοιπη ημέρα!
Επίσης, προτιμήστε να λαμβάνετε 2-3 μικρές δόσεις βιταμίνης C πρωί-μεσημερι-απόγευμα. Έτσι, θα απορροφήσετε περισσότερη βιταμίνη και το σώμα σας θα έχει υψηλά επίπεδα όλη την ημέρα.