Βοηθάει η βιταμίνη Β12 στο αδυνάτισμα;

Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για γρήγορο αδυνάτισμα. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει το μεταβολισμό, καίει περισσότερο λίπος και άρα χάνουμε βάρος ευκολότερα! Αντίθετα, έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Πόση βιταμίνη Β12 χρειάζομαι, όταν κάνω δίαιτα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Β12 είναι 2,4 μg. Βέβαια, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, διότι λίγες τροφές την περιέχουν φυσικά.

Έτσι, καλό είναι να λαμβάνουμε επιπλέον δόση βιταμίνης Β12 από συμπληρώματα διατροφής. Ειδικά, αν δε λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις βιταμίνης Β12 από τη διατροφή.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι ασφαλή. Ακόμα και μεγάλες δόσεις των 1000 μg δεν προκαλούν τοξικότητα. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα να παίρνετε βιταμίνη Β12.

Έτσι, μπορείτε να λαμβάνεται μια δόση των 1000 μg βιταμίνης Β12 την εβδομάδα, για να είστε σίγουροι, ότι θα έχετε φυσιολογικές τιμές.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε δίαιτα!

Πώς η βιταμίνη Β12 βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει τον οργανισμό μας να κάψει λίπος πιο αποτελεσματικά![1]

Αντίθετα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του λιπώδους ιστού και άρα παχυσαρκία.

Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αυξάνει τον μεταβολισμό και άρα καίμε περισσότερες θερμίδες. Μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν βασικά συστατικά για τη σύνθεση ενζύμων, που είναι απαραίτητα για καλό μεταβολισμό![2] Έτσι, οι βιταμίνες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά και να μειώσουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Ενώ, μπορούμε να λάβουμε εύκολα επαρκείς δόσεις, για τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, από μια ισορροπημένη διατροφή, η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης Β12 είναι δύσκολη. Οπότε ίσως χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Προκαλεί παχυσαρκία η έλλειψη βιταμίνης Β12;

Η παχυσαρκία οφείλεται σε πολλές αιτίες. Η βασική αιτία είναι, ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, απ’όσες καίμε. Όμως, κάποιος μπορεί να έχει παραπανίσια κιλά, διότι έχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη.

Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται, ότι μειώνει το μεταβολισμό. Οπότε καίμε λιγότερες θερμίδες. Έτσι, ακόμα και λίγο φαγητό μας παχαίνει!

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν και οι επιστήμονες, σε μια έρευνα του 2019, όπου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 9000 συμμετέχοντες! Η έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέθηκε με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας! Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν συχνά έλλειψη βιταμίνης Β12.[3]

Πέρα από αυξημένο μεταβολισμό, η βιταμίνη Β12 φαίνεται, ότι παίζει βασικό ρόλο και στη σύνθεση του μυικού ιστού. Οι μυς έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε θερμίδες, ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Άρα αυξάνουν το μεταβολισμό. Επίσης, η βιταμίνη Β12 αυξάνει την ενέργεια. Σίγουρα, οι αθλητές πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες! Περισσότερα για τη βιταμίνη Β12, την ενέργεια και τον αθλητισμό σε αυτό το άρθρο μας.

Επιπλέον, η παχυσαρκία φαίνεται, ότι επηρεάζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές. Οπότε, κάποιος που επιθυμεί να αδυνατίσει μπορεί να επωφεληθεί από τις μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β12, που θα βρει μόνο στα συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης Β12 αυξάνει και την αντίσταση στην ινσουλίνη.[1] Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στον οργανισμό! Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2 και καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Τροφές με βιταμίνη Β12 για γρήγορο αδυνάτισμα

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 είναι αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα το γιαούρτι) έχουν βιταμίνη Β12 φυσικά.

Φυτικές τροφές με βιταμίνη Β12 είναι, μόνο όσες είναι ενισχυμένες με βιταμίνη Β12, αλλά και η χλωρέλλα και κάποια παράγωγα σόγιας.

Χρειάζομαι συμπληρώματα βιταμίνης Β12 για να χάσω κιλά;

Έτσι, οι χορτοφάγοι, όσοι νηστεύουν, ή όσοι τρώνε ελάχιστες ζωικές τροφές λαμβάνουν ελάχιστη βιταμίνη Β12 από το φαγητό. Οπότε θα επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Επίσης, οι έγκυες ή όσα ζευγάρια επιθυμούν να κάνουν παιδάκι, καλό είναι να λαμβάνουν μεγαλύτερη δόση βιταμίνης Β12 από τη συνιστώμενη. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για καλή γονιμότητα!

Τέλος, όσο μεγαλώνουμε, απορροφούμε λιγότερο αποτελεσματικά βιταμίνη Β12, Έτσι, και οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ηλικία θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Οπότε, παχύσαρκοι, χορτοφάγοι, όσοι νηστεύουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν από μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β12, για να αδυνατίσουν ευκολότερα. Η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής είναι η ευκολότερη λύση, για να πάρουμε τη δόση που χρειαζόμαστε.

Προηγούμενο

Η βιταμίνη Β12 αυξάνει τη γονιμότητα σε άνδρες & γυναίκες!

Να φάω Αβοκάντο για Αδυνάτισμα ή Παχαίνει;

Επόμενο