Χυμός λεμονιού ή πορτοκαλάδα για βιταμίνη C;

Η φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα περιέχει 34 mg βιταμίνης C, ενώ ο χυμός λεμονιού έχει 39 mg βιταμίνης C, ανά 100γρ. Άρα και τα 2 αυτά εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε καθημερινά;

Οι ανάγκες των περισσότερων ενηλίκων σε βιταμίνη C είναι περίπου 110 mg την ημέρα.[1] Οι άντρες έχουν ελαφρώς αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C, σε σχέση με τις γυναίκες. Τα παιδιά έχουν μικρότερες ανάγκες σε βιταμίνη C.

Οι μοναδικές τροφές, που έχουν βιταμίνη C είναι τα χόρτα και τα λαχανικά. Τροφές ζωικής προέλευσης δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνη C.

Τέλος, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη θερμοκρασία και άρα στο μαγείρεμα. Οπότε, καλό είναι τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C να τα τρώμε ωμά ή να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε χυμό λεμονιού στα φαγητά μας, αφού αυτά έχουν μαγειρευτεί. Ιδανικά, και αφού έχουν κρυώσει αρκετά.

Ιδιότητες βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη, διότι είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος και άρα για την υγεία μας. Επίσης, η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό!

Ενδεικτικά, η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης:

  • ορισμένων καρκίνων,
  • καρδιακής νόσου,
  • καταρράκτη,
  • υπέρτασης

Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου από το σώμα μας, καθώς και στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Άρα, μας κρατά νέους, καθώς το κολλαγόνο έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, η βιταμίνη C σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε προστατεύουν το πρόσωπο μας από τη φωτογήρανση και τις ρυτίδες!

Επιπρόσθετα, παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και εξουδετερώνει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση και χρόνιες φλεγμονές.[2]

Είναι τα λεμόνια καλή πηγή βιταμίνης C;

Τα λεμόνια, όπως και όλα τα εσπεριδοειδή είναι άριστες πηγές βιταμίνης C. 100γρ λεμονιού περιέχουν 53 mg βιταμίνης C.[3]

Πρακτικά, ένα μικρό λεμόνι περιέχει περίπου 30 mg βιταμίνης C, ενώ ένα μεγάλο λεμόνι έχει περισσότερα από 44 mg βιταμίνης C.

Πόση βιταμίνη C έχει ο χυμός λεμονιού;

Ο χυμός λεμονιού έχει περίπου 39 mg βιταμίνης C ανά 100γρ. Σίγουρα, είναι άριστη πηγή βιταμίνης C. Το καλό είναι ότι μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού σε πολλές συνταγές, σάλτσες και σως, ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρον, τις μοναδικές ιδιότητες της βιταμίνης C.

Χυμός λεμονιού ή πορτοκαλάδα;

Βέβαια, η κλασική πορτοκαλάδα είναι άριστη πηγή βιταμίνης C. Η πορτοκαλάδα περιέχει 34 mg βιταμίνης C ανά 100γρ! Οπότε, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένης πορτοκαλάδας περιέχει περίπου 115 mg βιταμίνης C. Περισσότερη βιταμίνη C απ’ότι συνίσταται για καλή υγεία!

Σίγουρα, η πορτοκαλάδα είναι ένας γευστικός και εύκολος τρόπος να πάρεις όλη τη βιταμίνη C, που χρειάζεσαι. Βέβαια, αν τρως πολλά λαχανικά και φρούτα θα εκτοξεύσεις τη λήψη βιταμίνης C, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αφού αυτές είναι οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Μην πετάτε τη φλούδα από τα λεμόνια!

Η φλούδα των λεμονιών είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνη C. Μην την πετάτε. Μόλις ένα κουτάλι της σούπας με ξύσμα από λεμόνι περιέχει 8 mg βιταμίνης C. Για σύγκριση, 100γρ ξύσματος λεμονιού περιέχουν 129 mg βιταμίνης C. Οπότε, καλό είναι να προσθέτετε ξύσμα από λεμόνι στις συνταγές σας.

Βέβαια, τα παραπάνω ισχύουν για εγχώρια ή δικά σας λεμόνια. Είναι σύνηθες τα εσπεριδοειδή εισαγωγής να κερώνονται. Κυρίως για αισθητικούς λόγους. Έτσι, μη χρησιμοποιείται τη φλούδα λεμονιών που είναι υπερβολικά γυαλιστερά. Μάλλον, είναι κερωμένα. Δεν πρέπει να καταναλώνεται η φλούδα από κερωμένα φρούτα.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Όπως έχουμε αναφέρει, μόνο οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη C. Πέρα από το λεμόνι και το πορτοκάλι υπάρχουν πολλές άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Για παράδειγμα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα κεράσια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα, οι πιπεριές, το λάχανο, το σπανάκι, ακόμα και οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Όχι, μόνο θα θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά θα φαίνεστε και πιο νέοι. Τροφές με βιταμίνη C μπορούν να αυξήσουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας, αλλά και αδυνατίζουν!

Προηγούμενο

Όσπρια: το Μυστικό σου στη δίαιτα

Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι; Είναι τα 1000 mg μεγάλη δόση;

Επόμενο