Τσάι: Οφέλη για αθλητές πριν & μετά την προπόνηση

Οι αθλητές θα επωφεληθούν αν πίνουν πράσινο τσάι πριν και μετά την προπόνηση, καθώς αυξάνει την ενέργεια, ενυδατώνει, βελτιώνει τη συγκέντρωση, καίει λίπος και βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση των μυών!

Γιατί θα πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι οι αθλητές πριν την προπόνηση;

Το τσάι έχει καφεΐνη

Καταρχάς το τσάι έχει αρκετή καφεΐνη. Ανάλογα τον τρόπο παρασκευής και την ποικιλία, το τσάι έχει 30-40 mg καφεΐνης ανά κούπα. Οπότε, δυο κούπες τσαγιού ισούνται με περίπου ένα καφέ!

Το μαύρο τσάι έχει υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης και μπορεί να έχει αρκετά περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με το πράσινο τσάι.

Η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη για τους αθλητές:[1,2]

  • βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις
  • καθυστερεί την εμφάνιση κούρασης
  • μας κρατά συγκεντρωμένους
  • βελτιώνει τη διάθεση

Επιπλέον, η καφεΐνη βοηθάει στην καύση λίπους. Ειδικά όταν συνδυάζεται με αεροβική άσκηση.

Για να δράσει η καφεΐνη χρειάζεται κάποια ώρα. Οπότε καλό είναι οι αθλητές να πίνουν τσάι περίπου μια ώρα πριν την προπόνηση. 1-2 κούπες πριν την προπόνηση είναι αρκετές.

Πιες τσάι πριν από μεγάλους αγώνες

Επίσης, εκτός από την καφεΐνη, το τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση διότι έχει ένα αμινοξύ, ονόματι λ-θεανίνη, το οποίο μειώνει το στρες.

Οπότε, οι αθλητές κάποιες μέρες πριν από ένα μεγάλο αγώνα, θα μπορούσαν να πίνουν τσάι, ώστε να είναι πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Το τσάι πριν την προπόνηση αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις

Ακόμα, το τσάι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις διότι έχει κάποιες ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας κατά την άσκηση. Αυτές οι ουσίες λέγονται κατεχίνες.

Επιπλέον, αυτές οι ουσίες του τσαγιού επηρεάζουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία αποτελούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Επιπρόσθετα, οι κατεχίνες του τσαγιού βοηθούν στην αύξηση της σύνθεσης του μονοξειδίου του αζώτου και στην αγγειοδιαστολή. Έτσι, περισσότερο οξυγόνο μεταφέρεται στους μυς, βελτιώνοντας αισθητά τις αθλητικές επιδόσεις. Ειδικά κατά την αεροβική άσκηση.

Γιατί θα πρέπει να αποφύγουμε να πίνουμε τσάι πριν την άσκηση;

Έχετε υπόψιν, ότι η καφεΐνη έχει ισχυρή διουρητική δράση. Έτσι το πολύ τσάι μπορεί να οδηγήσει σε συχνή ούρηση. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Ειδικά σε αγώνες.

Μετριάστε την κατανάλωση τσαγιού ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη (καφές, ενεργειακά ποτά) πριν την προπόνηση, αν επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα.

Μπορείτε πάντα να πίνετε άφθονο τσάι μετά την άσκηση.

Μπορώ να πίνω τσάι κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Το τσάι κατά τη διάρκεια την προπόνησης είναι εξαιρετικό ποτό για ενυδάτωση. Ειδικά αν προσθέσετε και λίγο χυμό λεμονιού, ζάχαρη ή μέλι. Βοηθάει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Μην πίνετε νερό, τσάι ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα μόνο όταν διψάσετε. Τότε είστε ήδη αφυδατωμένοι. Προτιμήστε να πίνετε μικρές γουλιές, κατά τη διάρκεια όλης της προπόνησης.

Τσάι μετά την άσκηση: Οφέλη για αθλητές!

Το τσάι μετά από δύσκολη προπόνηση βοηθάει τους αθλητές στην αποκατάσταση.

Η έντονη άσκηση δημιουργεί τεράστιες ποσότητες από ελεύθερες ρίζες, τις οποίες το σώμα θα πρέπει να εξουδετερώσει γρήγορα.

Σύμμαχος μας σε αυτή τη διαδικασία είναι τα αντιοξειδωτικά. Μάχονται αποτελεσματικά τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Οπότε οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν πολλές τροφές με αντιοξειδωτικά. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να οδηγηθούμε στο οξειδωτικό στρες, που μετά από χρόνια, γίνεται αιτία παχυσαρκίας και εμφάνισης πολλών αρρωστιών!

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν και το δέρμα μας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας.

τσάι πριν και μετά από απαιτητική άσκηση

Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες εξασθενούν τον οργανισμό. Οπότε και νιώθουμε κουρασμένοι για μεγαλύτερο διάσημα μετά από δύσκολες προπονήσεις. Εμποδίζουν την αποκατάσταση δηλαδή.

Το τσάι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια κούπα έχει μέχρι και 600 mg πολυφαινόλες![3]

Το τσάι μετά την προπόνηση βοηθάει στη γρήγορη μυική αποκατάσταση.[4]

Τα φρούτα (πχ ρόδι), τα λαχανικά, τα όσπρια, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά. Οι αθλητές θα πρέπει να τρώνε πολλές υγιεινές φυτικές τροφές καθημερινά.

Καίει λίπος!

Επιπλέον, οι κατεχίνες του τσαγιού βοηθούν στην καύση σωματικού λίπους και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το τσάι στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής για απώλεια βάρους, βοηθάει όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Συνδυάστε τσάι με χυμό λεμονιού για καλύτερα αποτελέσματα!

Πότε θα πρέπει οι αθλητές να αποφεύγουν να πίνουν τσάι;

Μην πίνετε τσάι μαζί με το φαγητό. Το τσάι έχει πολλές ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση των μετάλλων, όπως ο σίδηρος. Προτιμήστε να πίνετε τσάι ανάμεσα στα γεύμα.

Πόσο τσάι μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;

Ακόμα και 10 κούπες τσάι να πίνουμε την ημέρα, δε θα ξεπεράσουμε την ανώτατη ημερήσια δόση καφεΐνης που είναι τα 400 mg.

Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερες από 10 κούπες τσάι την ημέρα, ζούσαν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που έπιναν 3 κούπες τσάι.[5]

Οπότε θα πρέπει να ξεκινήσω να πίνω 10 κούπες τσάι την ημέρα; Σίγουρα όχι. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής είναι σημαντικότερος από κάθε είδους υπερβολή.

Πάντως, αν σας αρέσει το τσάι, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και περισσότερες από 3 κούπες την ημέρα θεωρούνται ασφαλείς για υγιείς ανθρώπους.

Βέβαια, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να ενημερώνετε το θεράποντα ιατρό σας για κάθε αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες.

Πώς μπορώ να πίνω περισσότερο τσάι κάθε μέρα;

Μπορείτε να ετοιμάσετε μια μεγάλη κατσαρόλα τσάι. Αποθηκεύστε το σε δίσκους για παγάκια και καταψύξτε τα. Μπορείτε να προσθέσετε παγάκια τσαγιού σε χυμούς, smoothies, ή και σε άλλες αγαπημένες συνταγές.

Προηγούμενο

Τα γλυκά μετά τη γυμναστική δεν παχαίνουν!

Παχαίνει η Coca-Cola; Πόσο να πιω για αδυνάτισμα;

Επόμενο