Η σοκολάτα κάνει καλό! Έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Η μαύρη σοκολάτα έχει πλούσια διατροφική αξία. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χρώμιο και εδώδιμες ίνες. Όμως, πρέπει να έχει τουλάχιστον 70% κακάο!

Είναι όλες οι σοκολάτες ωφέλιμες για την υγεία μας;

Η μαύρη σοκολάτα έχει εξαιρετική διατροφική αξία. Μάλιστα, οι καρποί του κακάο θεωρούνται superfood. Ως γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του κακάο, τόσο πιο υγιεινή είναι μια σοκολάτα.

Οπότε, καλό είναι να προτιμάτε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 60%.

Οι υπόλοιπες σοκολάτες δεν είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Έχουν πολλή ζάχαρη και ελάχιστο κακάο. Άρα και θρεπτική αξία. Αποφύγετε τις σοκολάτες γάλακτος, τη λευκή σοκολάτα και τα λοιπά γλυκίσματα σοκολάτας.

Διατροφική αξία μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο έχει εξαιρετική διατροφική αξία.

Καταρχάς είναι πλούσια σε σίδηρο. Μόλις ένα κομματάκι των 28γρ θα μας δώσει 3,4mg σιδήρου! Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο.[1]

Οπότε, ειδικά οι γυναίκες θα επωφεληθούν από τη συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Έχουν πολύ υψηλότερες ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο, σε σχέση με τους άνδρες. Χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα, ενώ η άνδρες μόλις 8 mg.

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, ξεκινήστε να τρώτε όσπρια. Είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο!

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε χαλκό. Ένα μικρό κομμάτι (28γρ) θα μας δώσει 0,5 mg χαλκού. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 55% των ημερήσιων αναγκών μας. Ο χαλκός βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφών, στο μεταβολισμό της ενέργειας και ενδυναμώνει τα κόκαλα.

Ακόμα, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Ένα κομματάκι έχει 65 mg μαγνησίου. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% των ημερήσιων αναγκών μας. Το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Επίσης, είναι άριστη πηγή μαγγανίου και χρωμίου! Ένα μικρό κομμάτι θα μας δώσει το 31% και το 57% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, αντίστοιχα!

Επιπρόσθετα, η σοκολάτα κάνει καλό και στα δόντια μας. Είναι από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές φθορίου! Το φθόριο βοηθά στη σκλήρυνση του σμάλτου των δοντιών.

Τέλος, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια και σε εδώδιμες ίνες. Ένα κομμάτι θα μας δώσει μέχρι και 2.3γρ ινών. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας!

Μάλιστα, οι ίνες των τροφών βοηθούν στο αδυνάτισμα. Καταρχάς, διογκώνονται στο στομάχι μας, καταλαμβάνοντας περισσότερο όγκο. Οπότε και νιώθουμε κορεσμό. Επιπλέον, βοηθούν τη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε υγιή επίπεδα, που επίσης, μειώνουν την πείνα! Άρα, η δίαιτα γίνεται πολύ πιο εύκολη. Όπως και το να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Μόνο οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν εδώδιμες ίνες.

Πόσο σοκολάτα μπορώ να καταναλώσω;

Καλό είναι να περιοριζόμαστε στο ένα κομματάκι σοκολάτας. Η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες. Μόλις μια μικρή μερίδα (28γρ) έχει 170 θερμίδες! Οπότε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Έτσι, η πλούσια διατροφική αξία της σοκολάτας βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αρκεί να τρώμε μικρές ποσότητες. Άλλωστε, ο νούμερο 1 κανόνας στο αδυνάτισμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αργά το βράδυ διότι περιέχει καφεΐνη.

Προηγούμενο

Διατροφική αξία βραστής & τηγανητής πατάτας!

Πόσο επικίνδυνη είναι η ζάχαρη τελικά;

Επόμενο