Καρνιτίνη: φυσικός λιποδιαλύτης για αδυνάτισμα!

Η καρνιτίνη είναι ένας φυσικός λιποδιαλύτης, καθώς καίει σωματικό λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Βοηθάει στο αδυνάτισμα, μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα και προστατεύει τη μυική μάζα όταν ακολουθούμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Η καρνιτίνη καίει λίπος για ενέργεια!

Η καρνιτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας και ειδικά στους μύες. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες καρνιτίνης. Βέβαια, μπορούμε να λάβουμε επιπλέον δόσεις από τροφές ζωικής προέλευσης ή από συμπληρώματα διατροφής.

Ειδικά τα συμπληρώματα διατροφής με καρνιτίνη διαφημίζονται συχνά ως λιποδιαλύτες και ως απαραίτητα συμπληρώματα για αυξημένη ενέργεια στους αθλητές.

Στην πραγματικότητα, η καρνιτίνη παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας. Μεταφέρει λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, ώστε να καούν για την παραγωγή ενέργειας.[1] Η καρνιτίνη είναι φυσικός λιποδιαλύτης!

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2020, τα συμπληρώματα καρνιτίνης μπορούν να βοηθήσουν υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν βάρος, να μειώσουν το Δείκτη Μάζας Σώματος και το ποσοστό λίπους στο σώμα.[2]

Ακόμα μια έρευνα του 2020 επιβεβαίωσε ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης βοηθούν στο αδυνάτισμα. Αλλά μόνο τους υπέρβαρους ανθρώπους. Για καλύτερα αποτελέσματα, η λήψη καρνιτίνης θα πρέπει να συνδυαστεί με μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, αλλά και με άσκηση μέτριας δυσκολίας.[3]

Επίσης, η καρνιτίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνει την ινσουλονοαντίσταση και αυξάνει τις καύσεις του σώματος.[4]

Έτσι, η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρους ανθρώπους, που ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων, ώστε να χάσουν περισσότερο βάρος. Βέβαια, χωρίς να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε, τα συμπληρώματα καρνιτίνης δε θα βοηθήσουν στο να χάσουμε κιλά.

Επιπλέον, η μέτριας έντασης άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Η καρνιτίνη προστατεύει τη μυική μάζα κατά το αδυνάτισμα

Ακόμα μια ιδιότητα της καρνιτίνης που βοηθάει στο αδυνάτισμα είναι ότι προστατεύει την πολύτιμη μυική μας μάζα κατά το αδυνάτισμα.[5] Όταν χάνουμε βάρος, θέλουμε ιδανικά να χάνουμε μόνο λίπος. Όμως, στην πραγματικότητα, χάνουμε και μυική μάζα. Η μυική μάζα αυξάνει το μεταβολισμό μας, καθώς οι μύες χρειάζονται μεγάλα ποσά ενέργειας για τη διατήρηση τους.

Επίσης, η καρνιτίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της τεστοστερόνης. Της πλέον αναβολικής ορμόνης! Η τεστοστερόνη μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, βοηθάει στη μυική υπερτροφία και μειώνει την απώλεια μυικής μάζας, κατά το αδυνάτισμα.

Πόση καρνιτίνη συνθέτει το σώμα μας την ημέρα;

Υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου 20γρ καρνιτίνης στο σώμα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στους μύες.

Το ανθρώπινο σώμα συνθέτει περίπου 0,16-0,48 mg καρνιτίνης ανά κιλό σωματικού βάρους, κάθε μέρα. Έτσι, υπολογίζεται ότι συνθέτουμε περίπου 11 με 34 mg καρνιτίνης την ημέρα.

Επιπλέον, το σώμα μας είναι πολύ αποτελεσματικό στο να ανακυκλώνει την καρνιτίνη. Τα νεφρά ανακυκλώνουν το 95% της καρνιτίνης.

Οι υγιείς άνθρωποι δε χρειάζεται να τρώνε τροφές με καρνιτίνη ή να λαμβάνουν συμπληρώματα καρνιτίνης. Ακόμα και οι χορτοφάγοι ή όσοι νηστεύουν παράγουν επαρκείς ποσότητες καρνιτίνης.[6]

Συμπληρώματα καρνιτίνης χρειάζονται μόνο σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Πρέπει να φάω τροφές με καρνιτίνη για να χάσω κιλά;

Οι τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το γάλα, είναι οι μόνες πλούσιες διατροφικές πηγές καρνιτίνης. Μια ισορροπημένη δίαιτα θα μας δώσει περίπου 60-180 mg καρνιτίνης την ημέρα.

Αντίθετα, όσοι νηστεύουν ή όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή λαμβάνουν μόλις 10-12 mg καρνιτίνης την ημέρα. Βέβαια, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το σώμα μας συνθέτει αρκετή καρνιτίνη.

Επιπλέον, η καρνιτίνη παράγεται όταν έχουμε επαρκείς ποσότητες μεθειονίνης, λυσίνης, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6.

Η μεθειονίνη και η λυσίνη είναι απαραίτητα αμινοξέα. Πρέπει δηλαδή να τα λάβουμε από τις τροφές.

Τα αβγά, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό, και το γάλα είναι άριστες πηγές μεθειονίνης. Όμως φυτικές τροφές με μεθειονίνη είναι και το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι και πολλές ακόμα.

Λυσίνη έχουν το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά. Βέβαια, η καλύτερη φυτική πηγή λυσίνης είναι τα όσπρια. Τα όσπρια είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα. Μας χορταίνουν και είναι πλούσια σε ίνες, πρωτεΐνη και βιταμίνες.

Τέλος, εκτός από τη σύνθεση της καρνιτίνης, οι τροφές με βιταμίνη C και βιταμίνη Β6 βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Βοηθούν τα συμπληρώματα καρνιτίνης στο αδυνάτισμα;

Τα συμπληρώματα διατροφής με καρνιτίνη έχουν τη φήμη ότι έχουν ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Στην πραγματικότητα όμως δε θα βοηθήσουν ιδιαίτερα κάποιον υγιή άνθρωπο, που θέλει να χάσει λίγα μόνο κιλά. Παράγουμε αρκετή καρνιτίνη και επιπλέον μπορούμε να πάρουμε μεγάλες δόσεις και από το φαγητό μας.

Οι έρευνες έδειξαν ότι μια δίαιτα περιορισμού των θερμίδων, σε συνδυασμό με μέτρια γυμναστική είναι ο γρηγορότερος τρόπος να αδυνατίσουμε. Η καρνιτίνη δρα κυρίως βοηθητικά. Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε συμπλήρωμα καρνιτίνης. Σπάνια είναι αναγκαία.

Προηγούμενο

Τροφές με αργινίνη για νεανικό & λαμπερό δέρμα!

Ακτινίδιο: Το φρούτο των αθλητών!

Επόμενο