Φάε Καρύδια για καλή Μνήμη

Τα καρύδια ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, προστατεύουν από πρώιμη άνοια, Αλτσχάιμερ και άλλων εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου. Τα καρύδια είναι απαραίτητη τροφή για τον εγκέφαλο, διότι είναι άριστη πηγή ωμέγα-3, βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών!

Η σημασία των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 60% από λίπος. Έτσι, τα λιπαρά οξέα, που παίρνουμε από τις τροφές, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, οπότε πρέπει να τα πάρουμε αποκλειστικά από τη διατροφή.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη δυτική διατροφή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συχνά σε έλλειψη. Όμως, τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν στη σύνθεση και στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Έτσι, τα ωμέγα-3 φαίνεται ότι είναι βασικά για την πρόληψη της εμφάνισης άνοιας, Αλτσχάιμερ και άλλων εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.

Επίσης, τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι τα ALA, DHA και EPA. Τα ALA είναι ωμέγα-3 που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Τα EPA και DHA βρίσκονται στα ψάρια και θαλασσινά. Ο εγκέφαλος περιέχει μεγάλες ποσότητες DHA. Βέβαια, ακόμα και τα ωμέγα-3 από φυτική προέλευση μπορούν να μετατραπούν σε EPA και εν συνεχεία σε DHA, από τον οργανισμό μας.

Τα καρύδια, μαζί με το λιναρόσπορο είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που πρέπει να τρως κάθε μέρα. Μια χούφτα καρύδια ή μια κουταλιά λιναρόσπορου θα σου δώσουν μια εξαιρετικά μεγάλη δόση ωμέγα-3. Η καθημερινή κατανάλωση επαρκούς δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε χρόνιες φλεγμονές.

Εκτός από τα ωμέγα-3, υπάρχουν και τα ωμέγα-6, που είναι επίσης απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Όμως, μεγάλες ποσότητες σε ωμέγα-6 είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Υπολογίζεται, ότι οι άνθρωποι, τα παλαιότερα χρόνια, ακολουθούσαν μια διατροφή με ίση ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Στη σύγχρονη διατροφή, καταναλώνουμε ακόμα και 15 φορές περισσότερα ωμέγα-6, απ’ότι ωμέγα-3. Αυτή η υπερκατανάλωση σε ωμέγα-6 οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές, που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οπότε, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 και ταυτόχρονα, να μειώσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-6. Τα φυτικά ραφιναρισμένα έλαια είναι εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-6. Βρίσκονται στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές.

Όλες τις πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα τις δείτε εδώ.

Πώς τα καρύδια προστατεύουν από άνοια & Αλτσχάιμερ;

Τα καρύδια προστατεύουν από πρώιμη άνοια και Αλτσχάιμερ, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ακόμα και τα ωμέγα-3 έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες αλλά και των φλεγμονών, που είναι κοινές αιτίες άνοιας!

Εκτός από ωμέγα-3, τα καρύδια είναι πλούσια και σε πολυφαινολικές ενώσεις, που αποτελούν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα καρύδια περιέχουν τη μεγαλύτερη δόση πολυφαινολικών ενώσεων, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Μερικές κοινές αιτίες άνοιας ή Αλτσχάιμερ είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, οι τοξίνες και η έλλειψη άσκησης, αφού προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.[1]

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό μας, χωρίς να αποβάλλονται από το σώμα μας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και άρα καταστέλλει το οξειδωτικό στρες.

Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στο οξειδωτικό στρες. Καταρχάς έχει τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις. Ο υψηλός μεταβολισμός του εγκεφάλου οδηγεί στην παραγωγή πολλών ελευθέρων ριζών. Έτσι, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών είναι απαραίτητη αν θέλουμε ισχυρό μυαλό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές. Τα αντιοξειδωτικά των τροφών μάχονται τις χρόνιες φλεγμονές. Οι χρόνιες φλεγμονές δεν αποτελούν αιτία μόνο για άνοια και Αλτσχάιμερ, αλλά και για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, Πάρκινσον, κατάθλιψη, ακόμα και υπέρταση.[2]

Σύμφωνα με έρευνες, τα καρύδια προστατεύουν το μυαλό μας, αφού είναι η πιο πλούσια τροφή, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, σε αντιοξειδωτικά ανά μερίδα! Μόνο τα μαύρα μούρα έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα.

Επιπλέον, τα καρύδια είναι αποτελεσματικά κατά της πρώιμης άνοιας και Αλτσχάιμερ, αφού περιέχουν πολλές ουσίες, που δρουν συνεργατικά. Τα καρύδια είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, φαινολικού οξέως, μελατονίνης, βιταμίνης Ε, σεληνίου και προανθοκυανιδίνων. Όλες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Βιταμίνη Ε για αντιμετώπιση άνοιας & Αλτσχάιμερ

Ανάμεσα σε όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η βιταμίνη Ε αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Η βιταμίνη Ε των καρυδιών έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση. Ασθενείς με Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε. Οπότε, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ίσως είναι ευεργετική για τη φυσική αντιμετώπιση της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ.[3]

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Ε είναι 15 mg. Βέβαια, μόλις μια χούφτα καρύδια μπορεί να σου δώσει μέχρι και 9,4 mg βιταμίνης Ε. Τα μαύρα καρύδια είναι η πιο πλούσια ποικιλία καρυδιών σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τη γενικότερη καλή υγεία μας. Για παράδειγμα, τα καρύδια, ως πλούσια τροφή σε βιταμίνη Ε, μπορούν να αποτρέψουν την τριχόπτωση και τα προστατεύσουν τα υγιή μαλλιά σου.

Τα καρύδια προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Έτσι, η σωστή ενυδάτωση του σώματος είναι απαραίτητη. Αρχικά καλό είναι να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Βέβαια, εκτός από νερό πρέπει να αναπληρώσουμε και τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Όταν ιδρώνουμε χάνουμε και κάποια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, εκτός από νερό. Αυτά λέγονται ηλεκτρολύτες. Η αναπλήρωση και των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού συστήματος!

Τα καρύδια είναι άριστη πηγή σε βασικούς ηλεκτρολύτες. Μια χούφτα καρύδια θα σου δώσει ασβέστιο (28 mg), κάλιο (125 mg), φώσφορο (98 mg) και μαγνήσιο (45 mg).

Πόσα καρύδια να φάω την ημέρα για καλή μνήμη;

Μια χούφτα καρύδια θα σου δώσει περίπου 2570 mg ωμέγα-3.

Οι γυναίκες χρειάζονται μόλις 1100 mg ωμέγα-3 την ημέρα, ενώ οι άντρες χρειάζονται περίπου 1600 mg. Οπότε αν τρως 6-7 καρύδια την ημέρα θα καταναλώσεις αρκετά μεγάλη ποσότητα σε ωμέγα-3, ικανή να προστατεύσει την καλή σου μνήμη!

Μάλιστα, αυτή η μερίδα καρυδιών βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, μπορείς να φας ακόμα περισσότερα καρύδια, αρκεί να μη θες να αδυνατίσεις. Τα καρύδια, καθώς και όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμίδες. Μόλις μια χούφτα καρύδια έχει 185 θερμίδες.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να φάω καρύδια;

Μπορείς να φας καρύδια στο πρωινό σου. Θα σε κρατήσουν χορτάτο για πολλές ώρες, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Επίσης, τα καρύδια θα σου δίνουν ενέργεια όλη την ημέρα. Δοκίμασε τα με ψωμί ή σε βρώμη. Ακόμα και μόνα τους, ως υγιεινό σνακ στο γραφείο.

Επίσης, μπορείς να φας καρύδια και το βράδυ, αφού είναι εξαιρετική πηγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη του ύπνου. Τρώγοντας καρύδια το βράδυ θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα. Επιπλέον, η μελατονίνη θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Θα βρείτε όλες τις τροφές που έχουν μεγάλη δόση μελατονίνης σε αυτό το άρθρο μας.

Άλλα φαγητά που προστατεύουν από άνοια & Αλτσχάιμερ

Η κατάλληλη διατροφή για άτομα με άνοια, Αλτσχάιμερ ή και ασθενή μνήμη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορο και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Ειδικά τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια έχουν μελετηθεί για τις μοναδικές τους ιδιότητες, κατά των εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.[4]

Επίσης, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την πρώιμη άνοια ή να ενισχύσετε τη μνήμη σας, καλό είναι να καταναλώνετε και πολλές τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3. Εκτός των καρυδιών, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι άριστες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη γενικότερη καλή υγεία μας. Για παράδειγμα, ο λιναρόσπορος, που είναι η καλύτερη πηγή ώμέγα-3, βοηθάει στο να έχουμε δυνατά και λαμπερά μαλλιά.

Προηγούμενο

Πώς να μαγειρέψω τις μελιτζάνες για να αδυνατίσω;

4 ιδιότητες των φουντουκιών που σε αδυνατίζουν, χωρίς δίαιτα!

Επόμενο