Παχαίνει όντως το ρύζι ή είναι ιδανική τροφή για δίαιτα;

θερμίδες | διατροφική αξία | υδατάνθρακες | ρύζι ή μακαρόνια | ρύζι ή όσπρια

Μια μερίδα ρυζιού δεν παχαίνει, αφού έχει λίγες θερμίδες και μας κρατάει χορτάτους για ώρα. Βέβαια, αν θέλεις να χάσεις κιλά, να προτιμάς το καστανό ή και το άγριο ρύζι, καθώς έχουν ανώτερη διατροφική αξία και περισσότερες εδώδιμες ίνες.

Πόσες θερμίδες έχει το ρύζι;

Το ρύζι έχει σχετικά λίγες θερμίδες, παρότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Το μαγειρεμένο ρύζι έχει 100-130 θερμίδες ανά 100γρ.

Πρακτικά, μια μερίδα ρυζιού έχει περίπου 200 θερμίδες! Υπολόγισε ότι μια μερίδα νερόβραστου ρυζιού είναι μια κούπα των 160 γραμμαρίων.

Όλες οι ποικιλίες ρυζιού (μπασμάτι, καρολίνα, parboiled, γλασέ, νυχάκι κλπ) έχουν μικρές διαφορές στις θερμίδες που περιέχουν.

Αν σου αρέσει το ρύζι και θες να χάσεις κιλά, προτίμησε το καστανό ρύζι. Μπορεί να μην έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες!

Βοηθάει το ρύζι στο αδυνάτισμα;

Όλα τα είδη ρυζιού αποτελούν άριστη πηγή υδατανθράκων.

Ακόμα, περιέχουν πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες, καθώς και πολύτιμα μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το σελήνιο!

Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος βρίσκονται συχνά σε έλλειψη, σε γυναίκες και άντρες αντίστοιχα. Ανεπάρκεια σιδήρου ή ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι τροφές, που είναι πλούσιες σε νερό (το βρασμένο ρύζι είναι 70% νερό), σε πρωτεΐνη και σε φυτικές ίνες, σε κρατάνε χορτάτο για περισσότερη ώρα, άρα και σε βοηθούν να αδυνατίσεις πιο εύκολα.[1]

Γι’αυτό και το ρύζι, ειδικά το αναποφλοίωτο (ή καστανό ρύζι), σε κρατάει χορτάτο για ώρα. Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες και να χάνεις κιλά χωρίς να πεινάς.

Λευκό
ρύζι
Καστανό
ρύζι
Άγριο
ρύζι
Θερμίδες129122101
Πρωτεΐνη (γρ)2,672,734
Υδατάνθρακες (γρ)282521
Ίνες (γρ)0,41,61,8
Σίδηρος (mg)0,620,560,6
Μαγνήσιο (mg)123932
Φώσφορος (mg)4310282
Κάλιο (mg)3586101
Ψευδάργυρος (mg)0,490,711,34
Σελήνιο (mcg)7,55,80,8
Διατροφική αξία ρυζιού.[2]

Αν μπορείς να διαλέξεις, το άγριο ρύζι είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Έχει σχεδόν 5 φορές περισσότερες εδώδιμες ίνες από το λευκό ρύζι. Άρα σε κρατάει χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Επίσης, έχει μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο, οπότε και δεν αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, τόσο πολύ, όσο το λευκό ρύζι.

Για τους ίδιους λόγους, το καστανό ρύζι είναι ανώτερο διατροφικά από το λευκό. Όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι μια τροφή, τόσο καλύτερη είναι για την υγεία μας.

Το καστανό ρύζι έχει υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία. Είναι αναποφλοίωτο, οπότε και είναι ιδανικό για αδυνάτισμα, αλλά και ανώτερο διατροφικά, σε σχέση με το άκρως επεξεργασμένο λευκό ρύζι.

Τέλος, το κίτρινο ρύζι δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά από το λευκό. Απλά έχει χρωματιστεί, ύστερα από επεξεργασία.

Θα σε παχύνουν οι υδατάνθρακες του ρυζιού;

Σίγουρα, όλα τα είδη ρυζιού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Το λευκό έχει 28 γρ, το καστανό 25 γρ και το άγριο ρύζι έχει 21 γρ υδατανθράκων ανά 100 γρ βρασμένου ρυζιού. Για σύγκριση, οι πατάτες, που και αυτές θεωρούνται ότι είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, έχουν μόλις 20 γρ υδατανθράκων ανά 100 γρ.[3]

Άρα, μια μερίδα ρυζιού μπορεί να περιέχει μέχρι και 45 γραμμάρια υδατανθράκων! Έτσι, το ρύζι είναι μια τροφή με μεγάλο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο. Οι περισσότερες ποικιλίες επεξεργασμένου (λευκού) ρυζιού έχουν γλυκαιμικό φορτίο περίπου 30. Το άγριο και το αναποφλοίωτο (καστανό) ρύζι έχει γλυκαιμικό φορτίο μόλις 18.[4]

Τα τρόφιμα που έχουν γλυκαιμικό φορτίο μεγαλύτερο του 20 πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Οι άνθρωποι με διαβήτη και όσοι θέλουν να χάσουν κιλά, καλό είναι να τα αποφεύγουν.

Γιατί το ρύζι είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα;

Οπότε, γιατί το ρύζι αποτελεί ιδανική τροφή για αδυνάτισμα;

Καταρχάς, μόνο το αναποφλοίωτο (καστανό) και το άγριο ρύζι είναι κατάλληλα για αδυνάτισμα. Είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες, έχουν αρκετή πρωτεΐνη, μέτριο γλυκαιμικό φορτίο και ελάχιστες θερμίδες.

Άρα το άγριο και το καστανό ρύζι είναι ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα.

Το καστανό και άγριο ρύζι θα σου δίνουν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας! Έτσι, το ρύζι σε βοηθάει να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες και άρα να αδυνατίσεις.

Ακόμα μπορούμε να καταναλώσουμε ρύζι στο βραδινό. Μικρές ποσότητες δεν παχαίνουν.[5]

Πώς να μαγειρέψω το ρύζι για να έχει λιγότερες θερμίδες;

Αν θες να χάσεις κιλά, μόνο έναν κανόνα πρέπει να θυμάσαι. Να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες, από αυτές που καις. Το ρύζι είναι ιδανικό τρόφιμο για αδυνάτισμα, καθώς έχει λίγες θερμίδες ανά μερίδα.

Βέβαια, θα πρέπει να προσέχεις να μην προσθέτεις στο ρύζι σου πολλές επιπλέον θερμίδες κατά το μαγείρεμα.

Η μεγαλύτερη απειλή στο αδυνάτισμα είναι οι λιπαρές τροφές. Μόλις 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες. Ακόμα και το ελαιόλαδο είναι 100% λίπος. 1 κουταλιά της σούπας, από οποιοδήποτε έλαιο, έχει περίπου 125 θερμίδες!

Προσοχή λοιπόν, στην ποσότητα λιπών που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, μια μερίδα ρυζιού μπορεί να έχει 200 θερμίδες, αλλά η σάλτσα να έχει περισσότερες από 500 θερμίδες!

Το ρύζι, από μόνο του, δεν παχαίνει. Παχαίνει όταν το χρησιμοποιούμε σε συνταγές που έχουν πολλές πρόσθετες θερμίδες. Κυρίως από το πολύ λάδι και τα λιπαρά τυριά.

Ρύζι ή τα μακαρόνια για αδυνάτισμα;

Όπως και το ρύζι, έτσι και τα μακαρόνια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. 100γρ μαγειρεμένα μακαρόνια έχουν 160 θερμίδες, 5,8 γρ πρωτεΐνη, 31 γρ υδατάνθρακες και 1,8 γρ εδώδιμες ίνες.

Τα μακαρόνια επίσης σε κρατάνε χορτάτο για ώρα, αφού είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, αλλά και εδώδιμες ίνες. Βέβαια, χρειάζεται τεράστια προσοχή στις θερμίδες της σάλτσας και των συνοδευτικών πιάτων.

Τα μακαρόνια μας παχαίνουν γιατί τρώμε περισσότερο απ’όσο πρέπει και επειδή συνδυάζονται με παχυντικές σάλτσες.

ΡύζιΜακαρόνια
Θερμίδες129160
Πρωτεΐνη (γρ)2,675,8
Υδατάνθρακες (γρ)2831
Ίνες (γρ)0,41,8
Σίδηρος (mg)0,621,27
Μαγνήσιο (mg)1218
Φώσφορος (mg)4358
Κάλιο (mg)3544
Ψευδάργυρος (mg)0,490,51
Σελήνιο (mcg)7,526,2
Διατροφική αξία ρυζιού & μακαρονιών.

Αντίθετα, αν τρώμε μακαρόνια, χωρίς πολλές έξτρα θερμίδες τότε δεν παχαίνουν. Τα μακαρόνια είναι προτιμότερα για γρήγορο αδυνάτισμα, ακόμα και από το λευκό ρύζι, αφού έχουν σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες.

Τα μακαρόνια μπορούν να αφαιρέσουν πόντους από τη μέση και τους γοφούς, καθώς και να μειώσουν το δείκτη μάζας σώματος. Είναι ιδανικά για αδυνάτισμα, ειδικά αν τα τρώμε μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.[6]

Μακαρόνια ή ρύζι για αδυνάτισμα;

Πραγματικά, ότι σας αρέσει πιο πολύ. Αρκεί να προσέχουμε να μη βάζουμε παχυντικά τρόφιμα στο μαγείρεμα, όπως λάδια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά κλπ. Τα λιπαρά φαγητά είναι τελείως ακατάλληλα, αν θες να χάσεις βάρος.

Να φάω ρύζι με όσπρια ή θα παχύνω;

Τα όσπρια είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να φας. Μπορεί να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα έχουν τεράστιες ποσότητες εδώδιμων ινών και πρωτεΐνης. Τα όσπρια είναι ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα.

Το ρύζι συνδυάζεται τέλεια με τα όσπρια, καθώς μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δημιουργώντας μια τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ο πιο γνωστός συνδυασμός είναι το φακόρυζο, που αποτελεί ιδανική τροφή για να χάσεις βάρος και ταυτόχρονα να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα.

Αλλά και ο συνδυασμός του ρυζιού με άλλα όσπρια, όπως τα ρεβίθια δημιουργεί ένα γεύμα ανώτερης διατροφικής αξίας.

Πότε να φάω ρύζι για να χάσω κιλά γρηγορότερα;

Η καταλληλότερη στιγμή της ημέρας, για να φας τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, χωρίς να παχύνεις, είναι μετά την προπόνηση. Επίσης, μπορούμε να τρώμε ρύζι το πρωί ή το μεσημέρι.

Οι υδατάνθρακες του ρυζιού θα γεμίσουν τις αποθήκες ενέργειας των μυών σου (γνωστές ως γλυκογόνο), με αποτέλεσμα να έχεις ενέργεια, άμεσα διαθέσιμη όλη την ημέρα.

Ο οργανισμός μας είναι αποτελεσματικός στο να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκογόνο στους μύες, το πρωί. Καθώς βραδιάζει, ο οργανισμός μας αποθηκεύει όλο και περισσότερους υδατάνθρακες, ως λίπος στο σώμα μας, αντί για γλυκογόνο. Έτσι, αν θες να χάσεις κιλά, να τρως τις περισσότερες θερμίδες σου το πρωί και το μεσημέρι.

Το βράδυ αρκέσου σε τροφές με ελάχιστες θερμίδες, όπως είναι τα φρούτα, οι σαλάτες και τα ποπκόρν!

Προηγούμενο

Όλες οι τροφές που έχουν βιταμίνη Β12.

Πόσο νερό να πιω την ημέρα για γρήγορο αδυνάτισμα;

Επόμενο