Ποπκόρν: Ο σύμμαχος σας στο Αδυνάτισμα!

Μια μικρή μερίδα ποπκόρν το βράδυ χωρίς επιπλέον θερμίδες από λάδι είναι καλή για την απώλεια βάρους. Σας κρατάει χορτάτους μέχρι να πάτε για ύπνο με λιγότερες από 110 θερμίδες!

Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες ποπκόρν, είτε μαγειρεμένα με λάδι στην κατσαρόλα, είτε φτιαγμένα στον αέρα σε συσκευή παραγωγής ποπκόρν μπορούν να μας παχύνουν.

Μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αυτού του αγαπημένου σνακ το βράδυ είναι εύκολη. Πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές κατά το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του ποπκόρν για να μπορείτε να τα εντάξετε σε μια υγιεινή διατροφή περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα.

Τα οφέλη του Ποπκόρν στη διατροφή αδυνατίσματος!

Πόσο Ποπκόρν μπορώ να φάω σε δίαιτα;

Μία μερίδα ποπκόρν είναι περίπου 24-30 γραμμάρια. Είναι ισοδύναμη με το μέγεθος ενός μικρού μπολ δημητριακών ή περίπου όσο 4 μπάλες του τένις.

Αυτή η μερίδα έχει περίπου 110 θερμίδες, αν τα ποπκόρν είναι φτιαγμένα στον αέρα. Μια απλή συσκευή παραγωγής ποπκόρν μπορεί να στοιχίζει λιγότερο από 30€. Μπορείτε να τα φτιάξετε και σε φούρνο μικροκυμάτων.

Τα ποπκόρν μαγειρεμένα στον αέρα έχουν 382 θερμίδες στα 100 γρ. Τα ποπκόρν μαγειρεμένα στην κατσαρόλα έχουν περισσότερες θερμίδες διότι το λάδι είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα τροφή. Μόλις μια κουταλιά λάδι έχει περίπου 125 θερμίδες![1]

Αν φάτε μεγάλες ποσότητες θα παχύνετε. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην υπερβαίνετε τη μια μερίδα ποπκόρν την ημέρα, αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Το ποπκόρν μπορεί να γίνει εθιστικό, όμως. Συχνά τρώμε μεγάλες ποσότητες, χωρίς καν να το καταλάβουμε! Πολλοί τρώνε ακόμα και 3-4 φορές τη συνιστώμενη δόση, χωρίς να το καταλάβουν. Αυτό μεταφράζεται σε 450 θερμίδες, χωρίς καν να υπολογίσουμε τις έξτρα θερμίδες από το λάδι ή το βούτυρο!

Το ποπ κορν δεν περιέχουν γλουτένη!

Η κατανάλωση Ποπκόρν το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Είναι ένα χορταστικό φαγητό

Είναι πλούσιο σε Φυτικές Ίνες

Πάνω από όλα, τα ποπκόρν είναι το ιδανικό σνακ για απώλεια βάρους, επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχουν 15,1 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γρ.

Μια τυπική μερίδα ποπκόρν θα μας δώσει το 12% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΗΣΔ).

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μειώνουν τη λαχτάρα για παχυντικά τρόφιμα.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας, ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.[2]

Το ποπκόρν έχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών ανά μερίδα από το ψωμί ολικής αλέσεως.[3]

Είναι ολικής αλέσεως!

Η κατανάλωση ποπ κορν ως δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλει σε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, υποστηρίζοντας ενδεχομένως διάφορες πτυχές της υγείας σας.

Οι δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού, βελτιωμένη υγεία του εντέρου και χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.[4]

Το ήξερες;

Το ποπκόρν στον αέρα είναι το μόνο τρόφιμο που είναι 100% ολικής αλέσεως κατά βάρος!

Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης του ποπκόρν ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο, τον τρόπο παρασκευής του και τυχόν επικαλύψεις ή καρυκεύματα που προστίθενται. Ωστόσο, τα ποπκόρν φτιαγμένα με ζεστό αέρα έχουν γλυκαιμικό δείκτη 50-55, ο οποίος θεωρείται χαμηλός. Άρα τα ποπκόρν δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο στο αίμα!

Βέβαια, η προσθήκη ζαχαρούχων επικαλύψεων στο ποπ κορν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον γλυκαιμικό του δείκτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μόνο ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το γλυκαιμικό φορτίο παίζει τον βασικό ρόλο. Το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη τόσο το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου όσο και την ποσότητα υδατανθράκων σε μια μερίδα.

Τα ποπκόρν γενικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο επειδή είναι σχετικά χαμηλά σε υδατάνθρακες.

Το ποπκόρν δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

Το ποπ κορν μπορεί να ενταχθεί σε μια κετογονική δίαιτα με μέτρο, αρκεί να παραμένετε εντός του ημερήσιου ορίου υδατανθράκων. Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει περίπου 15 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Το ποπκόρν μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ και για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε την προσθήκη ζαχαρούχων επικαλύψεων, όπως η καραμέλα.

Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στο ποπκόρν τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Συμβάλλει στην υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. 

Η μικροχλωρίδα του εντέρου προστατεύει τον οργανισμό από χρόνιες φλεγμονές, βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες και προάγει την απώλεια βάρους, λόγω της ρύθμισης της όρεξης!

Καίει το λίπος στην κοιλιά;

Το ποπκόρν από μόνο του δεν «καίει» άμεσα το λίπος της κοιλιάς. Δεν υπάρχει μαγική τροφή που να στοχεύει συγκεκριμένα στην καύση λίπους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως η κοιλιά. 

Ωστόσο, το ποπ κορν μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή που υποστηρίζει τη συνολική διαχείριση βάρους, η οποία μπορεί έμμεσα να συμβάλει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά ως μέρος της συνολικής απώλειας βάρους.

Ρυθμίζει την όρεξη & διεγείρει τον μεταβολισμό του λίπους

Το ποπ κορν είναι υγιεινό. Είναι μια τροφή ολικής αλέσεως πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για έναν καλό μεταβολισμό. Βοηθούν το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος, να διατηρήσει την άλιπη μάζα, να βελτιώσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και να μειώσει την περίμετρο της μέσης.

ΣυστατικόΠοσότητα% ΗΣΔ
φώσφορος (mg)8512,2%
ψευδάργυρος (mg)1,08,9%
μαγνήσιο (mg)378,8%
ριβοφλαβίνη (mg)0,16,1%
τρυπτοφάνη (g)0,05,7%
σελήνιο (mcg)2,85,1%
θειαμίνη (mg)0,14,7%
σίδηρος (mg)0,84,2%
βιταμίνη Β6 (mg)0,14,1%
νιασίνη (mg)0,53,4%
παντοθενικό οξύ (mg)0,12,4%
κάλιο (mg)851,8%
φυλλικό οξύ (mcg)6,51,6%
ασβέστιο (mg)2,80,3%
Διατροφική αξία Ποπκόρν ανά μερίδα.

Ορμόνες όρεξης και κορεσμού:

 • Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών της όρεξης όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των συναισθημάτων πληρότητας, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
 • Το μαγνήσιο μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας δυνητικά στη βελτίωση του κορεσμού και στη μείωση της πείνας.
Ποπκόρν για Αδυνάτισμα

Μεταβολισμός λίπους:

 • Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε διάφορες ενζυμικές διεργασίες ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού του λίπους. Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να υποστηρίξουν την αποτελεσματική χρήση ενέργειας και ενδεχομένως να επηρεάσουν την καύση λίπους.
 • Το σελήνιο παίζει ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος ρυθμίζει το μεταβολισμό. Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου μπορεί να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και δυνητικά να επηρεάσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Γενική διαχείριση υγείας και βάρους:

 • Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης λίπους. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και να εμποδίσουν τη σωματική δραστηριότητα, επηρεάζοντας τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.
 • Ο φώσφορος εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας και στον μεταβολισμό. Η επαρκής πρόσληψη φωσφόρου υποστηρίζει τη συνολική κυτταρική λειτουργία και τη χρήση ενέργειας, επηρεάζοντας έμμεσα τη διαχείριση του βάρους.

Οι βιταμίνες Β συμβάλλουν έμμεσα στη διαχείριση του βάρους υποστηρίζοντας τον υγιή μεταβολισμό και την αξιοποίηση της ενέργειας:

 • Η ριβοφλαβίνη παίζει ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια και στην υποστήριξη διαφόρων μεταβολικών διεργασιών. Η επαρκής πρόσληψη εξασφαλίζει αποτελεσματική χρήση ενέργειας, αποτρέποντας δυνητικά την υπερβολική αποθήκευση θερμίδων ως λίπος.
 • Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των υδατανθράκων για ενέργεια. Τα σωστά επίπεδα θειαμίνης εξασφαλίζουν αποτελεσματική χρήση υδατανθράκων, αποτρέποντας τη μετατροπή και αποθήκευση τους ως λίπος.
 • Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στον μεταβολισμό των αμινοξέων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη και τον κορεσμό.

Το ποπκόρν είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και σχεδόν όλων των βιταμινών Β!

Οφέλη από Πολυφαινόλες

Επιπλέον, το ποπ κορν είναι αρκετά πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι οι ίδιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα!

Μελέτες έδειξαν ότι οι ενήλικες που ακολουθούν μια τυπική δυτικού τύπου διατροφή καταναλώνουν περίπου 2.000 mg πολυφαινολών την ημέρα. Περίπου 240 mg ή το 12% προέρχονται από το ποπκόρν! 

Υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε 39 γραμμάρια ποπκόρν την ημέρα κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, απορροφάται έως και το 50% των συνολικών πολυφαινολών στο ποπκόρν.

Η παρασκευή του ποπκόρν δεν καταστρέφει τις πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, βοηθώντας ενδεχομένως στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών μπορεί να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου. Μερικές πολυφαινόλες μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία!

Εάν δυσκολεύεστε να φάτε φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον φάτε σπιτικό ποπκόρν!

Ο ρόλος των τραγανών τροφών στη διαχείριση βάρους

Οι τραγανές τροφές όπως το ποπκόρν μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Η πράξη της μάσησης τραγανών τροφών μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού όπως η λεπτίνη, οδηγώντας δυνητικά σε αισθήματα πληρότητας και μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Το ποπκόρν είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα αγαπημένα τραγανά σνακ.

Το ποπκόρν μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Το ποπκόρν έχει ορισμένες ιδιότητες που θα μπορούσαν έμμεσα να υποστηρίξουν καλύτερο ύπνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες και να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση ενός αδύνατου σώματος όλο το χρόνο.

Για παράδειγμα, το μαγνήσιο (9% ΗΣΔ ανά μερίδα) μπορεί να βελτιώσει το χρόνο που αποκοιμόμαστε, το ροχαλητό και τη διάρκεια του ύπνου.[5]

Επιπλέον, το ποπκόρν περιέχει αξιοπρεπείς ποσότητες σιδήρου (4% ΗΣΔ), το οποίο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, στις γενικές διαταραχές ύπνου και στη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο.

Οφέλη Ποπκόρν στην απώλεια Βάρους!

Ακόμα, περιέχει μια μικρή ποσότητα του αμινοξέος τρυπτοφάνη (6% ΗΣΔ), πρόδρομο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Η κατανάλωση διαφόρων τροφών που ενισχύουν τη σύνθεση σεροτονίνης θα μπορούσε να παίξει ευεργετικό ρόλο σε έναν καλό ύπνο.

Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού, ακόμη και του ποπκόρν, μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία και να διαταράξει τον ύπνο.

Μπορεί το ποπκόρν να σε παχύνει;

Τα ποπκόρν από μόνο τους δε θα σας παχύνουν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με το πώς τα καταναλώνετε που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Μεγάλες Μερίδες

Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τροφής συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν μπορεί να έχει περισσότερες από 350 θερμίδες!

Τρώγοντας ασυναίσθητα

Αν βλέπετε τηλεόραση ή χαζεύετε στο κινητό σας, το πιθανότερο είναι να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, απ’όσο νομίζετε. Αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία.

Σημάδια αλόγιστης διατροφής :

 • Τρώτε ποπ κορν γρήγορα χωρίς να απολαμβάνετε τη γεύση ή την υφή.
 • Χάνετε την αίσθηση της ποσότητας ποπ κορν που έχετε καταναλώσει.
 • Τελειώνοντας ολόκληρη τη σακούλα ή το μπολ με ποπ κορν χωρίς να το καταλάβετε.
 • Αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι ή άβολα μετά το φαγητό.
 • Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι παρά το γεγονός ότι τρώτε μεγάλη ποσότητα ποπ κορν.

Συναισθηματική Διατροφή

Η χρήση ποπ κορν ως μηχανισμού αντιμετώπισης του στρες ή της πλήξης μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη υπερκατανάλωση τροφής και να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Ανθυγιεινές τροφές

Η προσθήκη υπερβολικού βουτύρου, καραμέλας, σάλτσας τυριού ή άλλων επικαλύψεων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά αυξάνει σημαντικά τις θερμίδες των ποπκόρν.

Μαγείρεμα με βούτυρο

Ακόμη και το μαγείρεμα του ποπκόρν με βούτυρο ή υγιεινά φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Η προσθήκη βουτύρου αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά του ποπ κορν. Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει περίπου 100 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους ενώ μια κουταλιά της σούπας από οποιοδήποτε φυτικό λάδι περιέχει περίπου 125 θερμίδες!

Τα ποπκόρν μαγειρεμένα με λάδι μπορεί να έχουν ακόμα και περισσότερες από 50% θερμίδες από το απλό ποπκόρν στον αέρα. Μια τυπική μερίδα ποπ κορν έχει 108 θερμίδες, ενώ ένα ποπ κορν με λάδι μπορεί να έχει 165 θερμίδες.

Επιπλέον, το βούτυρο και το λάδι προσθέτουν γεύση και πλούτο, καθιστώντας ευκολότερη την υπερκατανάλωση ποπκόρν σε σύγκριση με το ποπκόρν στον αέρα.

Απολαύστε βουτυρωμένα ποπκόρν μόνο περιστασιακά, εάν κάνετε δίαιτα.

Αλάτι

Δεν είναι μυστικό ότι τα ποπ κορν έχουν υπέροχη γεύση με αλάτι. Αλλά το να προσθέσετε πάρα πολύ είναι κακό τόσο για την υγεία σας όσο και για την περίμετρο της μέσης σας!

Ενώ το ίδιο το αλάτι δεν προκαλεί άμεσα παχυσαρκία, η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να διεγείρει την παραγωγή γκρελίνης, μιας ορμόνης της πείνας, και να καταστέλλει τη λεπτίνη, μια ορμόνη κορεσμού, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένη όρεξη και υπερκατανάλωση τροφής.

Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση βάρους.

Παραπλανητικό μάρκετινγκ

Να είστε επιφυλακτικοί με τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ που απεικονίζουν το ποπ κορν ως «τροφή διαίτης» ή προωθούν υπερβολικά μεγέθη μερίδων.

Ποπκόρν για Αδυνάτισμα | Infographics

Αγνοώντας άλλους διαιτητικούς παράγοντες

Το να εστιάσετε αποκλειστικά στο ποπκόρν ενώ παραμελείτε άλλες πτυχές της διατροφής σας, όπως η κατανάλωση υπερβολικών ζαχαρούχων ποτών ή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τα ποπκόρν του εμπορίου μπορεί να σας παχύνουν

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε μόνο σπιτικά ποπ κορν. Τα ποπκόρν του εμπορίου μπορεί να σας παχύνουν. Έχουν πολλές θερμίδες, αλάτι και χαμηλής ποιότητας φυτικά έλαια.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εμπορικά ποπκόρν μαγειρεμένα με φοινικέλαιο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα σας και να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Επιπλέον, το ποπ κορν του εμπορίου συνήθως μαγειρεύεται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά είναι επικίνδυνα για την καρδιά.

Τα κριτσίνια και οι ρυζογκοφρέτες μπορεί να είναι καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για σνακ.

Σίγουρα, τα πιο υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους είναι τα φρούτα. Μπορείτε να φάτε μια μπανάνα ή ένα μήλο ως γρήγορο σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Το ποπ κορν είναι πιο χορταστικό από τα πατατάκια.

Παχαίνουν τα συντηρητικά;

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά μπορεί έμμεσα να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Ορισμένα πρόσθετα μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή, καθιστώντας το ποπ κορν πιο ευχάριστο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επιλέξτε ποπ κορν με ελάχιστα πρόσθετα και συντηρητικά.

Το ποπκόρν στον κινηματογράφο δεν είναι το ίδιο φαγητό με το σπιτικό ποπκόρν. Το πρώτο είναι junk food, το δεύτερο είναι ένα υγιεινό σνακ ολικής αλέσεως.

Ποικιλίες Ποπκόρν

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ποπκόρν. Η πιο «υγιεινή» ποικιλία ποπ κορν εξαρτάται από τις ατομικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες. Όλες οι επιλογές μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο και προετοιμάζονται με υγιεινές μεθόδους.

Το λευκό ποπ κορν έχει μια ήπια γεύση, καθιστώντας το ευέλικτο για διάφορα καρυκεύματα και επικαλύψεις. Το λευκό ποπ κορν σκάει σε μικρότερα κομμάτια, προσφέροντας μια ελαφρύτερη και πιο τραγανή υφή σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ποικιλίες. Λόγω του μικρότερου μεγέθους του, το λευκό ποπ κορν περιέχει γενικά ελαφρώς λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα σε σύγκριση με μεγαλύτερες ποικιλίες.

Το κίτρινο ποπ κορν είναι το πιο κοινό είδος ποπ κορν, γνωστό για τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση του. Το κίτρινο ποπ κορν σκάει σε μεγαλύτερα, πιο αφράτα κομμάτια. Το κίτρινο ποπ κορν μπορεί να περιέχει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ποπ κορν, συμβάλλοντας στον κορεσμό και την υγεία του εντέρου.

Το ποπ κορν μανιτάρι σχηματίζει έναν χαρακτηριστικό πυρήνα σε σχήμα μανιταριού με τρυφερή, λαστιχωτή υφή. Το σχήμα του ποπ κορν με μανιτάρια του επιτρέπει να συγκρατεί πιο αποτελεσματικά στις επικαλύψεις και τα καρυκεύματα. Μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες.

Το κόκκινο ποπ κορν έχει κόκκινους πυρήνες που γίνονται λευκοί μετά το σκάσιμο, προσθέτοντας ένα οπτικά ενδιαφέρον στοιχείο στο μπολ σας. Έχει γεύση και υφή παρόμοια με το λευκό ποπ κορν. Το κόκκινο ποπ κορν μπορεί να περιέχει ορισμένα αντιοξειδωτικά, γνωστά ως ανθοκυανίνες.

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε βιολογικό ποπ κορν για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε πιθανά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Πώς να επιλέξετε το πιο φρέσκο Ποπκόρν;

Η επιλογή των πιο φρέσκων πυρήνων ποπ κορν εξασφαλίζει βέλτιστο σκάσιμο και γεύση.

Οι φρέσκοι πυρήνες έχουν λαμπερή και λεία εμφάνιση με σκληρά κελύφη. Αποφύγετε τους θαμπούς ή τσαλακωμένους πυρήνες, καθώς μπορεί να είναι παλιοί ή κατεστραμμένοι.

Επιλέξτε πυρήνες με σταθερό χρώμα παντού. Ο αποχρωματισμός ή οι αποχρώσεις μπορεί να υποδηλώνουν ακατάλληλη αποθήκευση.

Η συσκευασία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από υπερβολικά υπολείμματα, όπως σκόνη ή σπασμένους πυρήνες, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κακές συνθήκες χειρισμού ή αποθήκευσης.

Βοηθούν τα Ποπκόρν στο Αδυνάτισμα;

Επιλέξτε πυρήνες ποπ κορν συσκευασμένους σε αεροστεγή δοχεία που αποτρέπουν την έκθεση στην υγρασία και διατηρούν τη φρεσκάδα. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε συσκευασία με διαφανή μέρη για να επιθεωρήσετε οπτικά τους πυρήνες για χρώμα, συνοχή και παρουσία ξένων αντικειμένων.

Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης στη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε φρέσκους πυρήνες.

Επιλέξτε πυρήνες ποπ κορν από καθιερωμένες μάρκες γνωστές για την ποιότητα και τις σωστές πρακτικές αποθήκευσης.

Εάν δεν καταναλώνετε συχνά ποπ κορν, επιλέξτε μικρότερες συσκευασίες για να εξασφαλίσετε φρεσκάδα πριν τη χρήση.

Συμβουλές αποθήκευσης

Αφού ανοίξετε, αποθηκεύστε το ποπ κορν σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τη θερμότητα.

Το φρέσκα ποπκόρν σκάει πιο αποτελεσματικά. Είναι πιο αφράτο και γευστικό.

Πώς να μαγειρέψετε τέλεια Ποπκόρν;

Το να επιτύχετε τέλεια αφράτο και τραγανό ποπ κορν με ελάχιστους μη σκασμένουν πυρήνες είναι εύκολο, εάν χρησιμοποιείτε μηχανή παρασκευής ποπκόρν. Απλώς ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες:

 • Χρησιμοποιήστε φρέσκα ποπκόρν:  Οι παλαιότεροι πυρήνες είναι λιγότερο πιθανό να σκάσουν πλήρως.
 • Μην γεμίζετε υπερβολικά την κατσαρόλα:  Αφήστε αρκετό χώρο για να ζεσταθούν ομοιόμορφα οι σπόροι.
 • Μην προσθέτετε λάδι απευθείας στους σπόρους:  Μπορεί να βλάψει το μηχάνημα.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες της μηχανής σας για την προετοιμασία:  Διαφορετικά μοντέλα ενδέχεται να έχουν ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις, όπως προθέρμανση ή συγκεκριμένα κουτάλια μέτρησης.
 • Μετρήστε το ποπκόρν:  Χρησιμοποιήστε το κουτάλι μέτρησης που συνιστάται από τις οδηγίες της μηχανής σας. Θυμηθείτε, 1 κουταλιά της σούπας σπόροι κάνει περίπου 3 φλιτζάνια σκασμένο ποπ κορν.
 • Ακούστε το σκάσιμο να μειώνεται σημαντικά πριν τελειώσετε τον κύκλο.
 • Μεταφορά και εποχή:  Μόλις υποχωρήσει το σκάσιμο, μεταφέρετε προσεκτικά τα ποπ κορν σε ένα μπολ. Πετάξτε τυχόν μη σκασμένους πυρήνες και πασπαλίστε με αλάτι ή άλλα επιθυμητά καρυκεύματα για γεύση.
 • Καθαρίζετε τακτικά τη μηχανή σας:  Ανατρέξτε στις οδηγίες καθαρισμού της μηχανής σας για να διατηρήσετε τη βέλτιστη απόδοση και να αποτρέψετε τη συσσώρευση καμένου ποπ κορν.

Είναι υγιεινό το ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων;

Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν τεχνητές γεύσεις, χρώματα ή συντηρητικά, τα οποία δεν προσφέρουν θρεπτική αξία και προκαλούν ανησυχίες για την υγεία σε ορισμένα άτομα.

Επιπλέον, στο παρελθόν, ορισμένες μάρκες περιείχαν χημικές ουσίες, όπως το διακετύλιο, που έχουν συνδεθεί με δύσπνοια. Το διακετύλιο, που δίνει σε μερικά ποπ κορν μικροκυμάτων τη βουτυρώδη γεύση τους, βρίσκεται στο τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι και το κρασί. Δεν είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης, αλλά μόνο εάν εισπνευστεί σε μεγάλες ποσότητες.[6]

Το ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων προσφέρει έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να απολαύσετε αυτό το νόστιμο σνακ. Δείτε πώς να το κάνετε ελαχιστοποιώντας τους καμένους σπόρους και μεγιστοποιώντας τη γεύση:

 • Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας:  Κάθε μάρκα ποπ κορν μικροκυμάτων μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικές συστάσεις, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον συγκεκριμένο χρόνο μαγειρέματος και στις άλλες οδηγίες.
 • Τοποθετήστε τη σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων:  Τοποθετήστε τη σακούλα με τα ποπκόρν σύμφωνα με τις οδηγίες. Συνήθως τοποθετείται στο κέντρο του περιστρεφόμενου δίσκου.
 • Ρύθμιση του χρονοδιακόπτη:  Ξεκινήστε με τον ελάχιστο συνιστώμενο χρόνο και αποφύγετε την υπέρβαση του μέγιστου χρόνου για να αποφύγετε την καύση του ποπκόρν.
 • Ακούστε το σκάσιμο:  Όπως και με άλλες μεθόδους, δώστε προσοχή στους ήχους που σκάνε. Όταν γίνονται σπάνιες, με παύσεις 3-5 δευτερολέπτων μεταξύ τους, σταματήστε αμέσως το φούρνο μικροκυμάτων. Μην περιμένετε για πλήρη σιωπή, καθώς λίγοι σπόροι παραμένουν άθικτοι.
 • Αφήστε τη σακούλα να ξεκουραστεί:  Περιμένετε 30–60 δευτερόλεπτα, καθώς θα είναι ζεστή.
 • Ανοίξτε προσεκτικά τη σακούλα:  Κατευθύνετε τον ατμό μακριά σας για να αποφύγετε εγκαύματα.
 • Αλατοπιπερώστε και απολαύστε:  Ρίξτε τα ποπ κορν σε ένα μπολ, πετάγοντας τους μη σκασμένους πυρήνες. Καρυκεύστε με αλάτι, βότανα, μπαχαρικά ή άλλα επιθυμητά καρυκεύματα για γεύση.

Συμβουλές για ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων:

 • Μην προσθέτετε λάδι ή βούτυρο στη σακούλα:  Η σακούλα με τους ειδικούς σπόρους ποπκόρν για φούρνο μικροκυμάτων περιέχει ήδη αυτά τα συστατικά και η προσθήκη περισσότερων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό λίπος και καμένο ποπ κορν. Καλύτερα να επιλέξετε μια ποικιλία με ελάχιστη προσθήκη βουτύρου ή λαδιού ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα.
 • Μην επαναχρησιμοποιείτε τη σακούλα:  Οι σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων είναι σχεδιασμένες για μία χρήση και μπορεί να καταστραφούν κατά την αναθέρμανση, προκαλώντας πιθανώς κινδύνους πυρκαγιάς.
 • Έλεγχος μερίδων:  Το ποπ κορν μικροκυμάτων, αν και διαφημίζεται ως ελαφρύ σνακ, μπορεί να έχει πολλές θερμίδες. Απολαύστε το με μέτρο και προσέξτε τα μεγέθη σερβιρίσματος.

Γιατί τα Ποπκόρν σκάνε;

Οι πυρήνες ποπ κορν περιέχουν μια μικρή ποσότητα νερού που αποθηκεύεται μέσα σε ένα μαλακό, αμυλώδες υλικό. Αυτή η υγρασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία του σκασίματος. 

Το εξωτερικό κέλυφος ενός πυρήνα ποπ κορν είναι σκληρό. Καθώς ο πυρήνας θερμαίνεται, η υγρασία στο εσωτερικό του μετατρέπεται σε ατμό, δημιουργώντας πίεση μέσα στον πυρήνα. 

Το άμυλο μέσα στον πυρήνα του ποπ κορν υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται ζελατινοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι κόκκοι αμύλου απορροφούν νερό και διογκώνονται.

Καθώς η υγρασία μετατρέπεται σε ατμό και το άμυλο ζελατινοποιείται, η πίεση συσσωρεύεται μέσα στον πυρήνα. Ο ατμός περιορίζεται από το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, δημιουργώντας εσωτερική πίεση. 

Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πυρήνα φτάσει περίπου τους 175oC, η πίεση γίνεται πολύ μεγάλη για να μπορεί να συγκρατηθεί το εξωτερικό κέλυφος. Η ξαφνική απελευθέρωση της πίεσης αναγκάζει τον πυρήνα του ποπ κορν να εκραγεί ή να σκάσει. 

Το μαλακωμένο άμυλο στο εσωτερικό του διαστέλλεται γρήγορα, γυρίζοντας τον πυρήνα μέσα προς τα έξω και σχηματίζοντας το γνωστό σχήμα ποπ κορν.

Ιδέες για υγιεινά καρυκεύματα για ποπ κορν

Αλμυρά:

 • Βότανα και μπαχαρικά:  Σκόρδο σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη, πάπρικα, τσίλι σε σκόνη, πιπέρι καγιέν, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, κάρυ.
 • Διατροφική μαγιά:  Προσθέτει τυρώδη γεύση. Έχει πρωτεΐνες και βιταμίνες Β.
 • Θαλασσινό αλάτι και φρέσκα βότανα:  Κλασικό και γευστικό, χρησιμοποιήστε το με φειδώ για τον έλεγχο του νατρίου.
 • Καρύκευμα τάκο:  Προσθέστε μια μεξικάνικη γεύση με προπαρασκευασμένα καρυκεύματα τάκο ή ένα μείγμα από σκόνη τσίλι, κύμινο, πάπρικα, κόλιανδρο και σκόνη σκόρδου.

Γλυκά:

 • Κανέλα και ζάχαρη:  Κανέλα και ζάχαρη.
 • Σκόνη κακάο και μια πρέζα ζάχαρη:  Νόστιμα σοκολατένια, αλλά ελέγχουμε τις μερίδες λόγω της προσθήκης ζάχαρης.
 • Τριμμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη και λίγο κανέλα:  Τροπικό και γευστικό με μια νότα γλυκύτητας.
 • Αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά:  Συνδυάστε αποξηραμένα κράνμπερι, κεράσια ή βερίκοκα με κανέλα, τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο.
 • Σιρόπι σφενδάμου και θαλασσινό αλάτι:  Ένας λεπτός συνδυασμός γλυκού και αλμυρού. Χρησιμοποιήστε το σιρόπι σφενδάμου με φειδώ.

Tip

Τα μπαχαρικά από μόνα τους δεν θα κολλήσουν στο ποπ κορν. Ψεκάστε ελαφρά τα ποπ κορν με ελαιόλαδο πριν προσθέσετε καρυκεύματα. Αυτό δημιουργεί μια επιφάνεια στην οποία προσκολλώνται τα μπαχαρικά.

Πώς να φάτε ποπ κορν για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά;

Με νερό

Η κατανάλωση ποπ κορν με νερό μπορεί να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους, επειδή όταν οι ίνες του ποπ κορν συνδυάζονται με νερό, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στον κορεσμό, ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στην πρόληψη της υπερφαγίας. 

Το νερό σας επιτρέπει να καταναλώνετε έναν ικανοποιητικό όγκο τροφής με λιγότερες θερμίδες.

Είναι μια καλή πρακτική να πίνετε 1 ποτήρι νερό πριν από το αγαπημένο σας βραδινό σνακ. 

Εάν εξακολουθείτε να πεινάτε αφού φάτε το μπολ με ποπ κορν, μπορείτε να πιείτε άλλο ένα ποτήρι νερό και να περιμένετε 20 λεπτά. Οι φυτικές ίνες διαστέλλονται στο στομάχι ενώ το νερό καταλαμβάνει χώρο χωρίς θερμίδες.

Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των φυτικών ινών από το ποπ κορν, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγοντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Με πηγή πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στον καλύτερο ύπνο, ο οποίος μπορεί έμμεσα να υποστηρίξει τη μείωση του βάρους. 

Επίσης, σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Έχει επίσης το υψηλότερο θερμικό έλλειμμα. Περίπου το 20-30% της πρωτεΐνης καίγεται κατά την πέψη!

Μερικές εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να συνδυάσετε με ποπ κορν για ένα υγιεινό βραδινό σνακ είναι το γιαούρτι, το τυρί κότατζ, τα αυγά και οι φέτες γαλοπούλας.

Γνωρίζατε ότι το ποπ κορν έχει πρωτεΐνη; Έχει 12 γραμμάρια ανά 100 γρ ή 3,4 γραμμάρια ανά μερίδα!

Πόσο καιρό πριν τον ύπνο μπορώ να φάω ποπ κορν;

Προσπαθήστε να έχετε το τελευταίο σνακ της ημέρας τουλάχιστον μερικές ώρες πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση δείπνου ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάρεις βάρος έως και 5 φορές.

Μπορώ να τρώω ποπ κορν κάθε βράδυ;

Ναι, μπορείτε να τρώτε λογικές ποσότητες ποπ κορν κάθε βράδυ ακόμα και σε δίαιτα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε μια ποικιλία από υγιεινές, χορταστικές τροφές για καλή υγεία και απώλεια βάρους.

Το να τρώτε το ίδιο σνακ κάθε βράδυ μπορεί να είναι μονότονο και ενδεχομένως να αποκλείει άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι η συνολική διατροφή σας είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε αφού τρώτε ποπκόρν το βράδυ. Εάν διαταράσσει τον ύπνο ή την πέψη σας, επιλέξτε άλλες επιλογές.

Συμπεριλάβετε και άλλες υγιεινές επιλογές μαζί με το ποπκόρν για να εξισορροπήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Μετά από πόσο καιρό θα δω διαφορά;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε διαφορά στο σωματικό βάρος και την περίμετρο της μέσης όταν κάνετε διατροφικές αλλαγές, όπως η αντικατάσταση τροφών με πολλές θερμίδες με ποπ κορν, μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων.

Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, εάν η κατανάλωση ποπ κορν σας βοηθά να καταναλώνετε 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από αυτές που καίτε, θα χάσετε βάρος.

Ένα θερμιδικό έλλειμμα περίπου 3.500 θερμίδων σχετίζεται με απώλεια περίπου 1/2 κιλού σωματικού βάρους. Επομένως, εάν διατηρείτε ένα ημερήσιο θερμιδικό έλλειμμα 100 θερμίδων, θα χρειαστούν περίπου 35 ημέρες για να χάσετε 1/2 κιλό. Γενικά θεωρείται υγιές να στοχεύετε σε απώλεια βάρους 0,5-1 κιλών την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε ημερήσιο θερμιδικό έλλειμμα 500 έως 1.000 θερμίδων.

Συχνά συνιστάται να στοχεύσετε σε ένα μέτριο και βιώσιμο ρυθμό απώλειας βάρους. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να συσχετιστεί με απώλεια μυών και μπορεί να μην είναι τόσο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεμονωμένοι παράγοντες όπως ο μεταβολισμός, η σύσταση του σώματος και άλλες μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους.

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή στη ρουτίνα άσκησής σας, ειδικά εάν έχετε συγκεκριμένες παθήσεις ή ανησυχίες για την υγεία σας.

Μπορώ να φάω ποπκόρν για βραδινό;

Ενώ το ποπ κορν μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αντικατάσταση του δείπνου με αυτό κάθε βράδυ δεν συνιστάται γενικά. Ωστόσο, μπορείτε να τρώτε ποπ κορν κάθε μέρα, ως μέρος μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής. Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε ποπ κορν ως σνακ ή συνοδευτικό μαζί με το δείπνο σας.

Συμβουλές για Αδυνάτισμα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε ποπ κορν χωρίς να παχύνετε:

 • Μείνετε σε ένα μέγεθος μερίδας: Μετρήστε το ποπ κορν σας αντί να το βάζετε με το μάτι.
 • Χρησιμοποιήστε μικρότερα μπολ και πιάτα: Αυτό μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας ώστε να αισθάνεται χορτάτος με λιγότερο φαγητό.
 • Μην ξαναγεμίζετε: Το να βάζετε το δείπνο σας εκ των προτέρων σε ένα πιάτο ή μπολ είναι πολύ σημαντικό όταν κάνετε δίαιτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα την πρόσληψη θερμίδων.
 • Συνδυάστε με πρωτεΐνη: Η προσθήκη μιας μικρής πηγής πρωτεΐνης όπως ξηροί καρποί, σπόροι ή γιαούρτι μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.
 • Παραλείψτε το βούτυρο και το λάδι: Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά ή διατροφική μαγιά για γεύση.
 • Περιορίστε τα πρόσθετα με ζάχαρη: Αποφύγετε το ποπ κορν με επικάλυψη καραμέλας ή το υπερβολικό αλάτι.
 • Μασήστε αργά:  Αυτό βοηθά στην πέψη και να νιώθετε κορεσμό.
 • Σταματήστε όταν είστε ικανοποιημένοι: Μην πιέζετε τον εαυτό σας να τελειώσει τα πάντα στο πιάτο σας.
 • Τρώτε φρούτα: Μπορείτε να φάτε ένα μήλο ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο πριν ή μετά την κατανάλωση ποπ κορν, εάν μια μερίδα δεν είναι αρκετή για εσάς.

Η χρήση μικρότερων μπολ είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε 158 άτομα σε μια κινηματογραφική αίθουσα, οι άνθρωποι που τους έδωσαν μια μεγάλη μερίδα ποκόρν έφαγαν 45% περισσότερο από εκείνους που τους έδωσαν μια μικρή μερίδα. Το πιο εκπληκτικό γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι με τη μεγάλη μερίδα έφαγαν 33% περισσότερο ποπ κορν, ακόμα κι αν ήταν μπαγιάτικο![3]

Πώς να μην κολλήσουν τα ποκόρν στα δόντια;

Τρώτε αργά και μασάτε καλά. Αυτό σας επιτρέπει να καταλάβετε τυχόν μη σκασμένα ποκόρν. Το σχολαστικό μάσημα βοηθά επίσης στη διάσπαση του ποπ κορν, καθιστώντας το λιγότερο πιθανό να κολλήσει.

Πίνετε νερό ενώ τρώτε. Το νερό βοηθά να ξεπλύνετε τυχόν χαλαρούς σπόρους που μπορεί να παραμείνουν.

Αποφύγετε κολλώδεις επικαλύψεις όπως καραμέλα που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσουν τα ποπκόρν. Επιλέξτε πιο υγιεινά καρυκεύματα όπως βότανα, μπαχαρικά ή διατροφική μαγιά.

Περάστε απαλά το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας για να αφαιρέσετε τυχόν ποπκόρν. Αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ούλα σας.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα με τα ποκόρν να κολλάνε στα δόντια σας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση ποπ κορν;

Τα άτομα με αλλεργίες στο καλαμπόκι θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν εντελώς ποπ κορν.

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα πεπτικά προβλήματα, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το ποπ κορν μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια.

Τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικά και με την κατανάλωση ποπ κορν. Οι φλούδες του ποπ κορν μπορεί μερικές φορές να παγιδευτούν σε εκκολπώματα στο παχύ έντερο, προκαλώντας πιθανώς φλεγμονή. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν το ποπ κορν είναι ασφαλές για εσάς.

Εάν έχετε χαλαρά δόντια ή άλλες οδοντιατρικές ανησυχίες, οι σκληροί σπόροι ποπκόρν θα μπορούσαν να ερεθίσουν ή να καταστρέψουν τα δόντια σας.

Αν και είναι γενικά ασφαλές για άτομα με διαβήτη, να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων και τις επικαλύψεις καθώς μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Λόγω των κινδύνων πνιγμού, το ποπ κορν δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 4 ετών.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο σας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας και τους διατροφικούς περιορισμούς σας.

7 μύθοι για το ποπ κορν & την απώλεια βάρους

Το ποπ κορν μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ, αλλά πολλοί μύθοι και παρανοήσεις περιβάλλουν τον ρόλο του στην απώλεια βάρους. Ας απομυθοποιήσουμε μερικά δημοφιλή:

Μύθος 1: Το ποπ κορν ενισχύει τον μεταβολισμό λόγω της προσπάθειας που απαιτείται για το μάσημα. Αλήθεια: Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνετε κατά το μάσημα είναι αμελητέες σε σύγκριση με τις συνολικές ενεργειακές σας ανάγκες.

Μύθος 2: Το ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων είναι υγιεινό για απώλεια βάρους. Αλήθεια: Πολλές ποικιλίες ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων περιέχουν πρόσθετα λίπη, νάτριο και τεχνητά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο υγιεινά.

Μύθος 3: Το ποπ κορν σας βοηθά να τρώτε λιγότερο. Αλήθεια: Ενώ οι φυτικές ίνες στο ποπ κορν μπορούν να προάγουν τον κορεσμό, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το μέγεθος της μερίδας.

Τα οφέλη του Ποπκόρν στη διατροφή αδυνατίσματος!

Μύθος 4: Το αλμυρό ποπ κορν είναι κακό για την απώλεια βάρους. Αλήθεια: Ενώ η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση νερού, μέτριες ποσότητες στο ποπ κορν μπορεί να μην επηρεάσουν σημαντικά την απώλεια βάρους.

Μύθος 5: Η προσθήκη βουτύρου και λαδιού στο ποπ κορν αυξάνει τη θρεπτική του αξία. Αλήθεια: Αυτές οι προσθήκες αυξάνουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος, υπονομεύοντας τα οφέλη για την υγεία του ποπ κορν για την απώλεια βάρους.

Μύθος 6: Το ποπ κορν είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Αλήθεια: Το ποπ κορν στερείται απαραίτητων αμινοξέων, γεγονός που το καθιστά μια ατελή πηγή πρωτεΐνης.

Μύθος 7: Η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ποπ κορν μπορεί ακόμα να είναι υγιής για την απώλεια βάρους. Αλήθεια: Ο έλεγχος των θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και υγιεινές τροφές όπως το ποπ κορν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλωθούν υπερβολικά.

Προηγούμενο

Παχαίνουν όντως οι βραστές ή οι τηγανιτές πατάτες;

Παχαίνει το λάχανο ή είναι ιδανικό για αδυνάτισμα;

Επόμενο