Παχαίνουν τα ποπκόρν;

Τα σπιτικά ποπκόρν στον αέρα δεν παχαίνουν. Αντίθετα, μας βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες και μας κρατάνε χορτάτους για ώρα. Αποφύγετε τα ποπκόρν που έχουν βούτυρο, λάδι ή είναι του εμπορίου, αφού είναι άκρως παχυντικά!

Πόσες θερμίδες έχουν τα ποπκόρν;

Τα σπιτικά ποπκόρν, που φτιάχνονται με μηχανή με αέρα, έχουν ελάχιστες θερμίδες. 1 κούπα ποπκόρν έχει μόλις 31 θερμίδες, ενώ 1 μπολ ποπκόρν περίπου 155 θερμίδες.

Τα ποπκόρν καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο στο στομάχι, οπότε και νιώθουμε χορτάτοι, χωρίς να έχουμε καταναλώσει πολλές θερμίδες. Άρα, τα ποπκόρν είναι το ιδανικό φαγητό για να χάσεις κιλά, πραγματικά γρήγορα!

Αντίθετα, τα ποπκόρν βουτύρου μας παχαίνουν, αφού περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Η μεγάλη συσκευασία ποπκόρν του σινεμά μπορεί να περιέχει μέχρι και 1560 θερμίδες![1]

Τα ποπκόρν βουτύρου ή και τα ποπκόρν που φτιάχνονται σε κατσαρόλα με λάδι περιέχουν πολλές θερμίδες, καθιστώντας τα ακατάλληλα, αν θες να χάσεις κιλά.

Αντίθετα, τα σπιτικά ποπκόρν του αέρα είναι άριστα σνακ για αδυνάτισμα.

Διαιτητικά ποπκόρν στον αέρα.

Αν θες να αδυνατίσεις, αλλά θες να τρως κάτι το βράδυ, ενώ χαζεύεις στην τηλεόραση ή βλέπεις ταινία, καλό είναι να επενδύσεις σε μια μηχανή ποπκόρν που λειτουργεί με αέρα.

Πραγματικά, μπορείς να φας πολλά ποπκόρν και να μην έχεις καταναλώσει ούτε 150 θερμίδες. Επιπλέον, δε θα πεινάς.

Προσοχή όμως. Για να τρως όσα σπιτικά διαιτητικά ποπκόρν θέλεις, μην προσθέσεις βούτυρο, ελαιόλαδο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή λίπους. Τα λίπη είναι οι πιο θερμιδογόνες τροφές. Μας παχαίνουν εύκολα, χωρίς να χορταίνουμε.

Για παράδειγμα, μόλις 1 κουταλιά οποιουδήποτε φυτικού ελαίου έχει περίπου 120 θερμίδες. Ακόμα και το υγιεινό, κατά τ’άλλα ελαιόλαδο. Για σύγκριση, 120 θερμίδες είναι περίπου 4 κούπες ποπκόρν…

Είναι τα ποπκόρν υγιεινά;

Τα σπιτικά ποπκόρν σε αέρα όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά είναι και μια άκρως υγιεινή τροφή. Αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (6γρ ανά κούπα), αλλά επίσης περιέχουν και πρωτεΐνη (1γρ ανά κούπα). Επιπλέον, περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (~1γρ ανά κούπα).

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η διατροφική αξία των ποπκόρν, για 1 κούπα και για 1 ολόκληρο μπολ (αντιστοιχεί σε 5 κούπες).

1 κούπα1 μπολ100γρ
Θερμίδες31155385
Πρωτεΐνη (γρ)1,035,1512,9
Λίπη (γρ)0,361,84,52
Υδατάνθρακες (γρ)6,23177,5
Ίνες (γρ)1,155,7514,4
Σίδηρος (mg)0,251,253,18
Μαγνήσιο (mg)11,457143
Φώσφορος (mg)28,6143357
Κάλιο (mg)26,2131328
Ψευδάργυρο (mg)0,251,253,1
Λουτεΐνη  & Ζεαξανθίνη (mcg)1165801440
Διατροφική αξία ποπκόρν σε αέρα.

Καταρχάς, βλέπουμε ότι τα ποπκόρν είναι άριστη πηγή φυτικών ινών. 1 μπολ έχει 5,75γρ φυτικές ίνες, δηλαδή το 20% των ημερήσιων αναγκών μας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τα ποπκόρν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης! Έχουν περισσότερη από 5γρ πρωτεΐνης ανά μπολ!

Επίσης, παρόλο που τα ποπκόρν είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό τους φορτίο είναι μόλις 6![2] Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο του αίματος και άρα δε μας παχαίνουν. Είναι ιδανικά σνακ για διαβητικούς και όσους θέλουν να χάσουν κιλά.

Επιπλέον, τα ποπκόρν περιέχουν πολλά μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται στη σύνθεση του κολλαγόνου, που κρατά την επιδερμίδα μας νέα.

Τέλος, τα ποπκόρν είναι καλή πηγή σε καροτενοειδών, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα καροτενοειδή αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την υγεία των ματιών μας και την καλή όραση, μεταξύ άλλων.

Η ντομάτα είναι ακόμα μια τροφή που αδυνατίζει! Όπως και τα ποπκόρν, η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά έχει ελάχιστες θερμίδες. Επιπλέον, η ντομάτα είναι η καλύτερη πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρού καροτενοειδούς, που αποτρέπει τη δημιουργία νέου λιπώδους ιστού!

Μπορώ να τρώω ποπκόρν το βράδυ και να χάνω κιλά;

Ο βασικός κανόνας στο αδυνάτισμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, από αυτές που καίμε.

Τα ποπκόρν στον αέρα σε βοηθούν να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες, συνολικά την ημέρα. Αντί να φας ένα βραδινό των 500 θερμίδων, μπορείς να φας 1 ολόκληρο μπολ ποπκόρν και να καταναλώσεις μόλις 150 θερμίδες. 350 θερμίδων λιγότερες! Τα ποπκόρν είναι ιδανικό σνακ για βραδινό.

Για να χάσουμε 0,5 κιλό πρέπει να κάψουμε περίπου 3500 θερμίδες. Έτσι, απλά αλλάζοντας το βραδινό σας, με 1 μεγάλο μπολ ποπκόρν, μπορείτε να χάσετε έως 0,5 κιλό σε 10 ημέρες. Χωρίς δίαιτα και στερήσεις. Απλά, μόνο με μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες σας.

Άλλες ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα είναι τα φρούτα και τα όσπρια.

Πότε παχαίνουν τα ποπκόρν;

Τα ποπκόρν είναι ιδανικά, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, αρκεί να μην προσθέτουμε λιπαρά, όπως είναι τα φυτικά έλαια, βούτυρα ή άλλες θερμιδογόνες τροφές. Τότε τα ποπκόρν παχαίνουν.

Προηγούμενο

Παχαίνουν όντως οι βραστές ή οι τηγανιτές πατάτες;

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε τριχόπτωση;

Επόμενο