Παχαίνει η μαρμελάδα;

Η μαρμελάδα μπορεί να μας παχύνει διότι έχει πολλή ζάχαρη και θερμίδες. Προτιμήστε να καταναλώνετε 1-2 κουταλιές μαρμελάδα, χωρίς επιπλέον ζάχαρη την ημέρα, ώστε να χάσετε κιλά.

Η μαρμελάδα έχει πολλή ζάχαρη

Οι περισσότερες μαρμελάδες του εμπορίου είναι εξαιρετικά πλούσιες σε ζάχαρη. Έχουν περίπου 50 γρ ζάχαρης στα 100γρ. Μόλις μια κουταλιά μαρμελάδα περιέχει περίπου 10 γρ ζάχαρης και 40 θερμίδες.[1]

Υπάρχουν μαρμελάδες με ακόμα περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τις αποφεύγετε.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες μαρμελάδες που δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Βασίζονται στα φυσικά σάκχαρα των φρούτων ή έχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι η στέβια. Η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει μηδαμινές θερμίδες.

Οι θερμίδες παχαίνουν

Παχαίνουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’όσες καίμε. Αν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ’όσες καίμε, χάνουμε βάρος.

1 γραμμάριο ζάχαρης έχει 4 θερμίδες! Οπότε η υπερβολική κατανάλωση τροφών με πολλή έξτρα ζάχαρη μπορεί να μας παχύνει.

Επιπλέον, δεν τρώμε τη μαρμελάδα σκέτη. Συνήθως τη συνδυάζουμε με ψωμί, βούτυρο ή φυστικοβούτυρο. Αυτές οι τροφές έχουν πολλές επιπλέον θερμίδες. Μόλις μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα μπορεί να περιέχει περισσότερες από 200 θερμίδες!

Ένα πρωινό με ένα ποτήρι γάλα και 2 φέτες με μαρμελάδα περιέχει περισσότερες από 500 θερμίδες.

Δε θα πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικά πολλές θερμίδες στο πρωινό μας.

Επιπλέον, είναι βασικό το πρωινό να μας χορταίνει για ώρα. Διαφορετικά μπορεί να καταφύγουμε στα θερμιδογόνα σνακ, τα οποία είναι η καταστροφή μιας δίαιτας αδυνατίσματος.

Σε κάθε περίπτωση να προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης. Οι ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα. Μας χορταίνουν για ώρες και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ποια μαρμελάδα να προτιμήσω αν θέλω να αδυνατίσω;

Πάντα να προτιμάτε να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα. Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα, ώστε να τα καταναλώνετε με τη φλούδα. Η φλούδα είναι συχνά το πλουσιότερο μέρος σε ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Αν θέλετε να τρώτε μαρμελάδα, προτιμήστε μαρμελάδες με την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης. Πάντα να κοιτάτε τη διατροφική ετικέτα των τροφών. Συγκρίνετε την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει στα 100γρ, ανάμεσα σε διαφορετικές μαρμελάδες.

Επίσης, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις θερμίδες ανά μερίδα που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων. Μπορεί να είναι παραπλανητικές. Οι μερίδες που τρώμε μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τις αναγραφόμενες. Συνήθως καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες μερίδες!

Πόση μαρμελάδα μπορώ να φάω, χωρίς να παχύνω;

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες. Οι θερμίδες που καίμε εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, ο μεταβολισμός και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Αν ακολουθείτε μια καθιστική ζωή και έχετε χαμηλό μεταβολισμό, καλό είναι να μην τρώτε καθόλου μαρμελάδα ή να περιοριστείτε στη μια κουταλιά την ημέρα. Η κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων είναι προτιμότερη. Τα φρούτα δεν παχαίνουν.

Αντίθετα, κάποιος με πολλές καύσεις μπορεί να καταναλώνει ακόμα και 2-3 κουταλιές μαρμελάδα την ημέρα, χωρίς να παχύνει. Αρκεί, βέβαια, οι θερμίδες που καταναλώνει συνολικά την ημέρα, να μην υπερβαίνουν τις θερμίδες διατήρησης του βάρους του.

Πότε να φάω μαρμελάδα;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρες, ώστε να καταναλώσουμε μαρμελάδα είναι το πρωί. Ειδικά αν κάνουμε χειρονακτική εργασία. Το σώμα μας καίει τη ζάχαρη για ενέργεια.

Αντίθετα, η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να φάμε μαρμελάδα ή οποιαδήποτε άλλη τροφή με πολλή ζάχαρη, είναι το βράδυ. Το σώμα μας δε μεταβολίζει το ίδιο αποτελεσματικά τη ζάχαρη κατά τις βραδινές ώρες. Ένα μεγάλο μέρος της μπορεί να το αποθηκεύει ως σωματικό λίπος!

Επιπλέον, μια ακόμα καλή στιγμή για να φάμε μαρμελάδα, χωρίς να παχύνουμε, είναι μετά από την έντονη άσκηση. Η ζάχαρη θα αναπληρώσει το χαμένο γλυκογόνο των μυών. Θα βοηθήσει δηλαδή, στη μυική αποκατάσταση!

Ακόμα και γλυκά να φάμε μετά από εξαντλητική προπόνηση δε θα παχύνουμε! Αντίθετα, η ζάχαρη έχει οφέλη για τους αθλητές.

Προηγούμενο

Σόγια: Διατροφική αξία, Ιδιότητες & οφέλη για την υγεία.

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 ή μουρουνόλαδο;

Επόμενο