Βοηθούν τα συμπληρώματα με GABA στο αδυνάτισμα;

Το GABA βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς καίει λίπος, μειώνει την όρεξη και χτίζει μυική μάζα, που είναι απαραίτητη για αυξημένο μεταβολισμό.

Τι είναι το GABA;

Το GABA (Gamma aminobutyric acid) είναι μια ουσία που συνθέτει το σώμα μας. Όμως, μπορούμε να λάβουμε επιπλέον δόσεις από τη διατροφή μας, αλλά και από τα συμπληρώματα διατροφής.

Δρα ως νευροδιαβιβαστής στο εγκέφαλο. Το GABA είναι κυρίως γνωστό για την ιδιότητα του να μειώνει το άγχος, την αϋπνία, αλλά και τους πονοκεφάλους!

Όμως, το GABA μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα!

GABA για μεγαλύτερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης

Καταρχάς, το GABA βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αυξάνει φυσικά τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης στο σώμα μας![1,2]

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη παίζει βασικό ρόλο στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τη σύσταση του σώματος. Όμως, οι παχύσαρκοι άνθρωποι αδυνατούν να συνθέσουν επαρκείς ποσότητες. Έτσι, θα πρέπει να φροντίζουν, ώστε να παρέχουν στο σώμα τους, όλα τα εφόδια, ώστε να παράξει φυσικά τη μέγιστη δυνατή ποσότητα αυξητικής ορμόνης.

Το GABA καίει το λίπος στο σώμα μας!

Επιπλέον, υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης συντελούν στη μείωση του λίπους στο σώμα μας και ειδικά στο επικίνδυνο για την υγεία μας, σπλαχνικό λίπος.[3]

Το GABA αδυνατίζει, αφού κοιμόμαστε καλύτερα

Τα συμπληρώματα GABA έγιναν γνωστά διότι μειώνουν το άγχος, μας ηρεμούν και βοηθούν στον καλύτερο βραδινό ύπνο.

Ακόμα και μικρές δόσεις GABA των 100 mg μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το GABA μας βοηθάει να κοιμηθούμε γρηγορότερα, αλλά και αυξάνει τη διάρκεια του REM ύπνου.[4,5]

Αντίθετα, αν κοιμόμαστε λιγότερες ώρες, απ’όσες πραγματικά χρειαζόμαστε ή έχουμε κακή ποιότητα ύπνου, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας.

Οπότε, αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, τότε ίσως ένα συμπλήρωμα GABA σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά και να χάσετε τα παραπανίσια κιλά.

GABA για αδυνάτισμα & μειωμένη όρεξη!

Ακόμα, το GABA βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι ελέγχει την πείνα! Κυρίως μειώνει την ακατάσχετη όρεξη για θερμιδογόνες τροφές. Οπότε και μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα γίνεται ευκολότερη υπόθεση.[6]

Άλλωστε, ο βασικότερος κανόνας στο αδυνάτισμα είναι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα.

Το GABA μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Επιπρόσθετα, υψηλά επίπεδα GABA στο σώμα μας μειώνουν την ινσουλονοαντίσταση.

Όταν τρώμε γεύματα που περιέχουν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, τότε αυξάνονται απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που φροντίζει να μεταφέρει τη γλυκόζη, από το αίμα μας στους μύες.

Όταν αυτή η διαδικασία δε γίνεται σωστά, αυξάνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας, αλλά και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το GABA αυξάνει τη μυική μας μάζα!

Επίσης, το GABA μας προστατεύει από την απώλεια της μυικής μας μάζας, όταν ακολουθούμε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα.

Ακόμα, βοηθάει να αυξήσουμε τη μυική μας μάζα, όταν ακολουθούμε κάποια προπόνηση με αντιστάσεις ή βάρη.

Περισσότεροι μυς, σημαίνει αυξημένος μεταβολισμός και άρα ευκολότερη απώλεια βάρους!

Ποία δόση GABA χρειάζομαι για αδυνάτισμα;

Δεν υπάρχει μια συνιστώμενη ημερήσια δόση για το GABA. Όμως, σε πολλές έρευνες χρησιμοποιήθηκαν GABA δόσεις των 100-300 mg, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Υγιείς άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια δόσεις μέχρι 800 mg. Για μεγαλύτερη απορροφησιμότητα, καλό είναι να χωρίζετε τη συνολική ημερήσια δόση GABA σε 3-4 μικρότερες.[7]

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τροφές με GABA

Βέβαια, GABA μπορείτε να λάβετε και από τη διατροφή σας. Μερικές κοινές τροφές πλούσιες σε GABA είναι το σπανάκι, τα προϊόντα σόγιας, ο αρακάς, η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι, η ντομάτα, το μπρόκολο, και το σέλινο!

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε τα πολλά λιπαρά για να αδυνατίσετε! Καταρχάς τα λίπη παχαίνουν. 1γρ λίπους έχει 9 θερμίδες. Αντίθετα, 1γρ πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα έχει μόλις 4 θερμίδες.

Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά εμποδίζει τη σύνθεση GABA από το σώμα μας![8]

Έτσι, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, θα πρέπει να περιορίσουμε τις συνολικές θερμίδες από λίπη στο 20-35%. Επίσης, θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών (ζωικές τροφές) στο ελάχιστο, για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.[8]

Αντίθετα, οι καλύτερες διατροφικές πηγές λίπους είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο.

Προηγούμενο

Γιατί πρέπει να τρώμε τους σπόρους από το καρπούζι;

Το GABA βοηθάει στην αύξηση της μυικής μάζας!

Επόμενο