Παχαίνουν οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες δεν παχαίνουν, αφού δεν έχουν θερμίδες. Όμως, η ανεπάρκεια, αλλά και η μεγάλη δοσολογία κάποιων βιταμινών μπορεί να είναι αιτία παχυσαρκίας!

Βιταμίνες και παχυσαρκία

Σίγουρα, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι η βασική πηγή βιταμινών. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους!

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει τις ποσότητες των βιταμινών, που χρειάζονται οι υγιείς άνθρωποι. Σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει τα συμπληρώματα διατροφής να αντικαθιστούν τις τροφές.

Ενώ οι βιταμίνες δεν παχαίνουν, μπορούμε να παχύνουμε από την αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Οπότε, θα πρέπει να παίρνουμε βιταμίνες από συμπληρώματα διατροφής μόνο όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά.

Έτσι, πριν πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, ώστε να δούμε αν είμαστε στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παχαίνουν

Η υπερκατανάλωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Έτσι, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Β1, Β2, Β5 και Β6.

Μεγάλες δόσεις από αυτές τις βιταμίνες, χωρίς να τις χρειαζόμαστε, οδηγούν σε αυξημένο σωματικό λίπος![1] Ειδικά, όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Έτσι, καλό είναι να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μόνο αν έχετε πραγματικά έλλειψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε αυτές τις βιταμίνες.

Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη Β12, βέβαια. Η έλλειψη της συναντάται συχνά, αφού ελάχιστες τροφές την περιέχουν. Οπότε, καλό είναι να λαμβάνουμε ακόμα και μια δόση των 1000 μg βιταμίνης Β12, μια φορά την εβδομάδα. Δε θα μας παχύνει. Αντιθέτως, είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Οι βιταμίνες C και E παχαίνουν

Σίγουρα, η επάρκεια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για καλή υγεία, καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Όμως καλό είναι να λαμβάνουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση από το φαγητό. Επίσης, συμπληρώματα βιταμινών C και Ε θα πρέπει να λαμβάνουμε μόνο σε περιπτώσεις ανεπάρκειας και έπειτα από τη συμβουλή του γιατρού μας.

Η αδικαιολόγητη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C και Ε, με μεγάλες ημερήσιες δοσολογίες, μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, που αποτελεί κοινή αιτία παχυσαρκίας![2]

Γενικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής μόνο όταν τα χρειαζόμαστε. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουμε αρνητικές συνέπειες, όπως παχυσαρκία.

Για παράδειγμα, ακόμα και η υπερβολική δοσολογία βιταμίνης C, που κατά τ’άλλα είναι ασφαλής, μπορεί να μειώσει τις αθλητικές επιδόσεις.

Η ανεπάρκεια βιταμινών οδηγεί σε παχυσαρκία

Βέβαια, η ανεπάρκεια βιταμινών μας παχαίνει. Στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή αιτία παχυσαρκίας.

Θα πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών από το φαγητό. Επίσης, το σώμα μας μπορεί να συνθέσει πολλές από αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης D, μελατονίνης, σεροτονίνης, ή ταυρίνης μας παχαίνει. Θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να διατηρούμε τις βιταμίνες στις φυσιολογικές τιμές, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά και να μην παχύνουμε.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα;

Γενικά, όσοι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και είναι υγιείς μπορούν να λάβουν επαρκείς δόσεις βιταμινών από τις τροφές.

Βέβαια, ο καθένας μας έχει ξεχωριστές ανάγκες, που μόνο με εξετάσεις αίματος μπορούμε να τις κατανοήσουμε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον γιατρό σας, αν χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμίνης D και βιταμίνης Β12. Πολλοί από εμάς έχουμε έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες. Όσοι θέλουν να αδυνατίσουν θα πρέπει να έχουν φυσιολογικές τιμές, ώστε να χάσουν βάρος πιο εύκολα.[3]

Τέλος, η λήψη ακόμα και υψηλής δοσολογίας βιταμίνης D και βιταμίνης Β12 θεωρείται ασφαλής, για όσους έχουν ανεπάρκεια.

Προηγούμενο

Παχαίνουν οι ηλιόσποροι;

Παχαίνουν τα αμύγδαλα;

Επόμενο