Βοηθάει η βιταμίνη D στο αδυνάτισμα;

Συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη D είναι μόλις 600 IU.[1] Βέβαια, αυτή η δόση ίσως είναι συντηρητική. Ίσως, θα πρέπει να λαμβάνουμε μεγαλύτερη δοσολογία, για ορατά οφέλη, όπως το αδυνάτισμα. Ειδικά αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.

Για παράδειγμα, η Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία συστήνει 1500-2200 IU βιταμίνης D ημερησίως, για ανθρώπους που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.[2]

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο! Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο είναι η βασικότερη πηγή βιταμίνης D.

Κινδυνεύω από ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αρκετά κοινή. Υπολογίζεται ότι το 50% του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.[3] Ακόμα και ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, παρά την αυξημένη ηλιοφάνεια.

Φαίνεται, ότι ο τρόπος ζωής μας έχει μειώσει την έκθεση μας στον ήλιο. Ακόμα και αν περπατάμε συχνά σε εξωτερικό χώρο, τα μακρυά ρούχα και η αντηλιακή προστασία, μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D, από το σώμα μας.

Άρα, το πρωινό περπάτημα, υπό τον ήλιο βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα! Διπλά… και από τις θερμίδες που θα κάψουμε περπατώντας και από την παραγωγή βιταμίνης D. Μόλις 30′ αρκούν!

Ιδανικά, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές με βιταμίνη C, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Η βιταμίνη C παράγει κολλαγόνο και προστατεύει το δέρμα και το πρόσωπο σας.

Για παράδειγμα, η φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα είναι ιδανική για νεανικό πρόσωπο! Έχει μεγάλη δόση βιταμίνης C, καθώς και καροτενοειδή.

Η βιταμίνη C, μαζί με τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Ε είναι απαραίτητες για λαμπερό και ελαστικό δέρμα. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μπορεί η έλλειψη βιταμίνης D να με παχύνει;

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D έχουν υψηλότερο δείκτη σώματος και μεγαλύτερο ποσοστό λίπους![4]

Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη δοσολογία βιταμίνης D, από τη συνιστώμενη δόση των 600 IU. Φαίνεται ότι το λίπος εμποδίζει τον μετασχηματισμό της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D & αδυνάτισμα

Σίγουρα, η μείωση των θερμίδων είναι ο βασικότερος τρόπος να πετύχουμε γρήγορο αδυνάτισμα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν παχαίνουν. Αντίθετα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά στη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος! Μόλις 2000 IU βιταμίνης D, μαζί με μείωση θερμίδων μείωσαν την περίμετρο της μέσης και το δείκτη μάζας σώματος, σε παχύσαρκους ανθρώπους.

Σύμφωνα με ακόμα μια έρευνα, η εβδομαδιαία λήψη 50000 IU βιταμίνης D, βοήθησε υπέρβαρες γυναίκες, να μειώσουν την περίμετρο της μέσης τους, μόλις σε 6 εβδομάδες.[5]

Βοηθάει η βιταμίνη D να κάψω το λίπος;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα, αφού αποτρέπει την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Επιπλέον, η βιταμίνη D συμβάλει στη διατήρηση της πολύτιμης μυικής μάζας, κατά το αδυνάτισμα.[6]

Η μυική μάζα είναι απαραίτητη για αυξημένο μεταβολισμό! Πρακτικά, όσοι έχουν ανεπτυγμένο μυικό σύστημα χάνουν κιλά πιο εύκολα, αφού έχουν περισσότερες καύσεις.

Πόση βιταμίνη D να παίρνω για γρήγορο αδυνάτισμα;

Για να αδυνατίσετε, μπορείτε να πάρετε ημερησίως, μέχρι και 10000 IU βιταμίνης D, μέχρι τα επίπεδα βιταμίνης D να φτάσουν στα ανώτερα φυσιολογικά όρια.

Σε περιπτώσεις μεγάλης έλλειψης βιταμίνης D μπορούν να ληφθούν ακόμα και καθημερινές δόσεις των 10000 IU, αφού είναι ασφαλείς.

Βέβαια, ο γιατρός σας θα πρέπει να κρίνει ποια είναι η ιδανική δοσολογία βιταμίνης D για εσάς.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης D στο αίμα μας. Γι’αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D συχνά και ο γιατρός μας, ίσως χρειαστεί, να προσαρμόσει τη δοσολογία.

Αν φτάσουμε στα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, που είναι περίπου 125 nmol/L ή 50 ng/mL, τότε μεγαλύτερη δοσολογία βιταμίνης D δε θα βοηθήσει στο γρηγορότερο αδυνάτισμα!

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D

Αν θέλετε να αδυνατίσετε εύκολα, πρέπει να έχετε βιταμίνη D στα φυσιολογικά επίπεδα.

Δυστυχώς, ελάχιστες τροφές περιέχουν βιταμίνη D. Έτσι, η έκθεση στον ήλιο, η κατανάλωση τροφίμων ενισχυμένων με βιταμίνη D, αλλά και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι οι μόνοι τρόποι που μπορούμε να λάβουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Αναλυτικά οι πηγές βιταμίνης D εδώ.

Τι ώρα να παίρνω βιταμίνη D;

Ιδανικά θα πρέπει να λαμβάνουμε βιταμίνη D μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, οπότε και απορροφάται καλύτερα μαζί με το φαγητό.

Προηγούμενο

Τροφές με βιταμίνη C και αθλητισμός.

Ο κολοκυθόσπορος είναι superfood τροφή!

Επόμενο