Ακτινίδιο: Το φρούτο των αθλητών!

Το ακτινίδιο είναι ιδανικό φρούτο για τους αθλητές. Βοηθάει στην απορρόφηση της πρωτεΐνης και του σιδήρου των τροφών. Χτίζει μυς και αντοχή, καθώς και βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άσκηση. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καροτενοειδών!

Το ακτινίδιο είναι άριστη πηγή βιταμίνης C & αντιοξειδωτικών!

Καταρχάς, οι αθλητές πρέπει να τρώνε ακτινίδιο διότι είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C. 100γρ ακτινίδιο έχουν 75 mg βιταμίνης C. Περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Για σύγκριση, 100γρ πορτοκαλιού έχουν μόνο 53 mg βιταμίνης C.

Πρακτικά, αν τρώμε μόλις 2 ακτινίδια την ημέρα, λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση! Ειδικά οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C. Καλό είναι να λαμβάνουν 200-250 mg βιταμίνης C την ημέρα.

Επίσης, το ακτινίδιο έχει πολλά ακόμα αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, 100γρ ακτινιδίου έχουν 122 μg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά είναι δυο καροτενοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ακόμα, έχει και 1,3 mg βιταμίνης Ε!

Το ακτινίδιο ενισχύει το ανοσοποιητικό!

Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση ακτινιδίου ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες και οι εδώδιμες ίνες στο ακτινίδιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας. Επίσης, βοηθούν το σώμα μας να αντιμετωπίσει το επικίνδυνο για την υγεία μας οξειδωτικό στρες.[2]

Ακόμα, το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη C και τα λοιπά αντιοξειδωτικά των τροφών είναι πιο αποτελεσματικά, από τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς δρουν συνεργατικά.

Λιγότερες λοιμώξεις, σημαίνει περισσότερες προπονήσεις τον χρόνο για τους αθλητές. Άρα και καλύτερες επιδόσεις!

Απορροφάμε περισσότερη πρωτεΐνη τρώγοντας ακτινίδιο

Ακόμα μια σημαντική ιδιότητα του ακτινιδίου για τους αθλητές, που προπονούνται για μυική ενδυνάμωση και υπερτροφία, είναι ότι ενισχύει την απορρόφηση της πρωτεΐνης των τροφών! Αυτό οφείλεται στο ένζυμο ακτινιδίνη που περιέχουν.

Σύμφωνα με έρευνες, το ακτινίδιο βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης από τροφές όπως είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, το αβγό, τα όσπρια και τα σιτηρά.[3]

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα πρωτεϊνικό smoothie, ως μεταπροπονητικό γεύμα, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και ακτινίδιο!

Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου!

Επίσης, το ακτινίδιο βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου! Υψηλά επίπεδα σιδήρου είναι απαραίτητα για ενέργεια και αντοχή, καθώς ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στους μύες.

Έτσι, έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αεροβική ικανότητα.

Ακόμα, η έλλειψη σιδήρου μειώνει τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες, προκαλώντας τη γρηγορότερη καύση του γλυκογόνου των μυών. Άρα μειωμένες αθλητικές επιδόσεις, αυξημένη κούραση και περισσότερο χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση![4]

Οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες έλλειψης σιδήρου! Ειδικά οι γυναίκες αθλήτριες και όλοι οι αθλητές σε αθλήματα αντοχής. Έτσι, θα πρέπει να φροντίσουν να καταναλώνουν πολλές τροφές με σίδηρο.

Τα ακτινίδια αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών. Λόγω της βιταμίνης C και των καροτενοειδών που περιέχουν.[5]

Βοηθάει τους αθλητές να κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ!

Επίσης, το ακτινίδιο βοηθάει στο να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ, διότι είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και σεροτονίνης. Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για τη μυική υπερτροφία και αποκατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ακτινίδια βοηθούν να κοιμηθούμε νωρίτερα, καλύτερα και περισσότερο.[6]

Επιπλέον, η σεροτονίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα και βελτιώνει τη διάθεση μας.

Το ακτινίδιο βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Ακόμα, το ακτινίδιο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ένα ακτινίδιο έχει λιγότερες από 45 θερμίδες!

Αντίθετα, είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες με 2,25γρ ανά φρούτο. Καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 28γρ εδώδιμων ινών την ημέρα. Μια δίαιτα με λίγες θερμίδες αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας.[7]

Για ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, μπορείτε να καταναλώνετε το ακτινίδιο μαζί με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Το ακτινίδιο ενυδατώνει τους αθλητές

Τέλος, το ακτινίδιο ενυδατώνει τους αθλητές. Καταρχάς, αποτελείται κατά 84% από νερό! Το νερό των φρούτων είναι ανώτερης ποιότητας. Τα φρούτα αποτελούν φυσικά φίλτρα νερού.

Επίσης, το ακτινίδιο ενυδατώνει αποτελεσματικότερα σε σχέση με το νερό, διότι περιέχει και πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Όταν ιδρώνουμε, εκτός από νερό, χάνουμε και ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει να αναπληρώσουμε.

Όλες οι τροφές με πολύ νερό είναι ιδανικές για τους αθλητές. Όπως και το ακτινίδιο, έτσι και το καρπούζι, η ντομάτα, το αγγούρι, ο ανανάς κοκ είναι εξαιρετικές τροφές για ενυδάτωση. Εκτός από νερό, αναπληρώνουν και τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Προηγούμενο

Καρνιτίνη: φυσικός λιποδιαλύτης για αδυνάτισμα!

Χρειάζονται οι αθλητές συμπληρώματα καρνιτίνης;

Επόμενο