Το τζίντζερ βοηθά τους αθλητές στη γρήγορη αποκατάσταση!

Η κατανάλωση τζίντζερ, μετά την προπόνηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους αθλητές, αφού οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών και απαλύνουν από τον μυικό πόνο μετά την άσκηση!

Ιδιότητες τζίντζερ για την υγεία μας

Το τζίντζερ περιέχει περισσότερες από 100 θεραπευτικές ουσίες! Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, ακόμα και αντικαρκινική δράση.[1]

Σίγουρα, η κατανάλωση τζίντζερ έχει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μας. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος του στήθους και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στην παχυσαρκία, στην υψηλή πίεση και στην υψηλή χοληστερίνη.

Τέλος, καλό είναι να εντάξετε το τζίντζερ στην καθημερινή σας διατροφή, αφού φαίνεται ότι μειώνει το δείκτη μάζας σώματος, το ποσοστό λίπους στο σώμα και την περιφέρεια. Άρα, το τζίντζερ είναι ιδανικό τρόφιμο για αδυνάτισμα.[2]

Τι πρέπει να τρώμε μετά τη γυμναστική;

Το πρώτο γεύμα αμέσως μετά τη γυμναστική και ειδικά, ύστερα από αερόβια προπόνηση πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Οι μύες σου έχουν χάσει το γλυκογόνο τους και χρειάζονται άμεση αναπλήρωση. Μόνο έτσι θα πετύχεις γρηγορότερη αποκατάσταση.

Βέβαια, χρειάζεσαι και πρωτεΐνη μετά την προπόνηση. Αλλά η απόλυτη προτεραιότητα στο πρώτο μετα-προπονητικό σου γεύμα θα πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες. Σε δεύτερο γεύμα, φρόντισε να καταναλώσεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι.

Περισσότερα για τη διατροφή μετά την προπόνηση, για γρήγορη αποκατάσταση σε αυτό το άρθρο μας.

Τζίντζερ για γρήγορη αποκατάσταση

Κάθε αθλητής μπορεί να ωφεληθεί από την κατανάλωση τζίντζερ. Ειδικά μετά τη γυμναστική, ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, αφού καταπολεμά φλεγμονές και πόνο στους μυς.

Βέβαια, το τζίντζερ είναι καλό για τους αθλητές, καθώς είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών. Η διατροφή των αθλητών πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Η απαιτητική προπόνηση παράγει ελεύθερες ρίζες. Όσο πιο γρήγορα εξουδετερωθούν από το σώμα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η μυική αποκατάσταση ενός αθλητή!

Ακόμα μια μοναδική ιδιότητα του τζίντζερ, για τους αθλητές, είναι ότι απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, που προκαλούνται από έντονη καταπόνηση, από την προπόνηση.[3]

Βέβαια, το τζίντζερ θα σε βοηθήσει στους μυϊκούς πόνους, μόνο αν το καταναλώνεις καθημερινά. Έρευνες έδειξαν ότι οι αναλγητικές του ιδιότητες φαίνονται μετά από τις 24 ώρες, από την κατανάλωση του, όχι άμεσα.

Πόσο τζίντζερ την ημέρα για μέγιστη αποκατάσταση;

Μπορείς να καταναλώνεις τζίντζερ ωμό, μαγειρεμένο ή και από συμπληρώματα διατροφής. Αλλά πόσο τζίντζερ πρέπει να καταναλώνουν οι αθλητές καθημερινά; Τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν, όταν οι αθλητές έπαιρναν καθημερινή δόση των 4 γραμμαρίων τζίντζερ μετά την προπόνηση.

Πολλοί άνθρωποι, που πάνε γυμναστήριο, ταλαιπωρούνται από πόνους σε αρθρώσεις, ώμους ή γόνατα. Το τζίντζερ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε περιπτώσεις φλεγμονής, αλλά και να απαλύνει από τον πόνο.

Δοκίμασε επίσης την καθημερινή κατανάλωση ανανά. Η βρωμελαΐνη, που υπάρχει μόνο στον ανανά, είναι ένα ένζυμο με μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περισσότερα για τις ιδιότητες της βρωμελαΐνης και του ανανά για τους πόνους αρθρώσεων εδώ.

Επίσης, ο ανανάς είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, η οποία αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και μειώνει το χρόνο αποκατάστασης των μυών, έπειτα από απαιτητικές προπονήσεις.

Τέλος, οι αθλητές πρέπει να έχουν πάντα φυσιολογικές τιμές βιταμίνης Β12, αφού είναι απαραίτητη για ενέργεια και γρήγορη αποκατάσταση μετά την προπόνηση!

Προηγούμενο

Παχαίνουν τα φρούτα;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (1 τρως!)

Επόμενο