Στοματικό διάλυμα: οφέλη & παρενέργειες!

Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος, δυο φορές την ημέρα, ίσως έχει παρενέργειες, όπως η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη, ακόμα και μερικών ειδών καρκίνου!

Οφέλη στοματικού διαλύματος

Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα βοηθούν στη μείωση της πλάκας, της ουλίτιδας, της κακής αναπνοής και της τερηδόνας.[1]

Καθώς δρουν σε περιοχές, όπου δε φτάνει η οδοντόβουρτσα ή το νήμα, βελτιώνουν στη στοματική υγιεινή!

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως, αφού, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας. Το στοματικό διάλυμα θα αποβάλει το φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει εναπομείνει στα δόντια σας.[2]

Για τον ίδιο λόγο, δε θα πρέπει να ξεπλένετε τα δόντια σας με νερό, μετά το βούρτσισμα. Καλό είναι να αφήνετε όσο περισσότερο φθόριο στα δόντια σας γίνεται. Το φθόριο βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και ενισχύει το σμάλτο των δοντιών, προωθώντας τη διαδικασία της επιμετάλλωσης.

Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα διαφορετική ώρα, από όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη στοματικού διαλύματος.

Υπάρχουν τα απλά στοματικά διαλύματα, που απλά προσφέρουν δροσερή αναπνοή και φρεσκάδα στο στόμα. Τα οποία όμως, έχουν σύντομη δράση, καθώς δεν περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν βακτήρια.

Υπάρχουν και τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα, που σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα, τα οποία προκαλούν κακή αναπνοή, ουλίτιδα, πλάκα και τερηδόνα.

Στοματικό διάλυμα & παρενέργειες από συχνή χρήση

Όμως, τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα σκοτώνουν και τα “καλά” βακτήρια, προκαλώντας παρενέργειες.

Στοματικό διάλυμα με αλκοόλ ίσως αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!

Καταρχάς, υπάρχουν στοματικά διαλύματα με αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου στο κεφάλι και στο λαιμό.

Αν και ακόμα χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ίσως τα αλκοολούχα στοματικά διαλύματα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι, στο λαιμό, αλλά και καρκίνο στόματος.

Οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται κατά πολύ, όταν συνδυάζονται διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως είναι το αλκοόλ και το κάπνισμα.[3,4]

Οπότε, καλό είναι, οι καπνιστές να αποφεύγουν στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ.

Το στοματικό διάλυμα ίσως αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη & υπέρτασης!

Ακόμα, μια βασική παρενέργεια του στοματικού διαλύματος είναι ότι σκοτώνει και τα “καλά” βακτήρια. Όμως, μια από τις λειτουργίες των ωφέλιμων βακτηρίων είναι τα μετατρέπουν το νιτρικό άλας, που λαμβάνουμε από τις τροφές, σε νιτρικό οξείδιο.

Ειδικά, η χρήση στοματικού διαλύματος 2 φορές την ημέρα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα ωφέλιμα βακτήρια στο στόμα μας. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ποσότητα νιτρικού οξειδίου που λαμβάνουμε.[5,6]

Το νιτρικό οξείδιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Βοηθάει στο αδυνάτισμα, προστατεύει από υπέρταση, ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα 2 φορές την ημέρα, αυξάνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μέχρι και 55%. Αντίθετα, αν χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα μόνο μια φορά την ημέρα, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο κίνδυνο.

Επίσης, χρήση στοματικού διαλύματος δυο φορές την ημέρα αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης.

Εξαιρετικά ωφέλιμες τροφές, πλούσιες σε νιτρικό άλας, είναι τα παντζάρια, το λάχανο, ο μαϊντανός και η ρόκα.

Πρέπει να τις καταναλώνουμε συχνά. Το νιτρικό οξύ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Πάνω απ’όλα προστατεύει το ενδοθήλιο των αγγείων και την καρδιά. Επίσης, προστατεύει από παχυσαρκία και λοιπές μεταβολικές διαταραχές.

Οπότε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα περιοδικά και μόνο, όταν πραγματικά χρειάζεται. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για τη σωστή χρήση του.

Είναι το στοματικό διάλυμα απαραίτητο για υγιή δόντια;

Σίγουρα, το βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα, αλλά και η χρήση νήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια μας και να έχουμε μια σωστή στοματική υγιεινή.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με εδώδιμες ίνες, αλλά και η χρήση τσίχλας απομακρύνουν κάποια από τα υπολείμματα των τροφών. Δείτε ποιες τροφές είναι ωφέλιμες για τα δόντια μας σε αυτό το άρθρο μας.

Όμως, το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, έπειτα από εξαγωγές δοντιών, όπως είναι οι φρονιμίτες.

Επίσης, υπάρχουν στοματικά διαλύματα με ήπια αναισθητική δράση. Μπορούν να σας ανακουφίσουν, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Ακόμα, το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι ωφέλιμο σε όσους έχουν ξηροστομία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν παράγεται αρκετό σάλιο. Το σάλιο μεταφέρει ουσίες στα δόντια που βοηθούν στην επιμετάλλωση τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο σας, για την αναγκαιότητα της χρήσης στοματικού διαλύματος, για τη συχνότητα εφαρμογής, αλλά και για το ποιο είναι το καταλληλότερο διάλυμα για εσάς.

Προηγούμενο

Ψευδάργυρος & παρενέργειες από μεγάλες δόσεις!

Τροφές φυσικά πλούσιες σε φθόριο για γερά δόντια & κόκαλα!

Επόμενο