Βιταμίνη Β6: Τροφές, οφέλη για την υγεία & παρενέργειες!

Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις βιταμίνης Β6, διότι είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει άνετα τις ημερήσιες ανάγκες μας.

Τι είναι η βιταμίνη Β6;

Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά Είναι γνωστή και ως πυριδοξίνη.

Οφέλη για την υγεία

Είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Καταρχάς, εμπλέκεται στην καλή λειτουργία περισσότερων από 100 ενζύμων.[1]

Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, διότι παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης, μπορεί να περιορίσει τις λιγούρες μας και σε συνδυασμό με το μαγνήσιο να μειώσει την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας. Ακόμα, εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και στην έκκριση της ινσουλίνης.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του GABA από το σώμα μας. Μια ουσία που μειώνει την ινσουλονοαντίσταση και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β6, μαζί με τη ριβοφλαβίνη (Β2), το φολικό οξύ (Β9) και τη βιταμίνη Β12, διατηρεί την ομοκυστεΐνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυξημένες τιμές ομοκυστεΐνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και είναι επικίνδυνες για την καλή γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου![2]

Ακόμα, η βιταμίνη Β6 ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος.

Παρενέργειες από έλλειψη βιταμίνης Β6

Χρόνια έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.

Επιπλέον, έλλειψη σε βιταμίνη Β6 μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.

Τέλος, άλλες παρενέργειες, από χαμηλές τιμές βιταμίνης Β6, μπορεί να είναι αναιμία, δερματίτιδες, ξεφλούδισμα χειλιών, πρησμένη γλώσσα, κατάθλιψη και χαμηλό ανοσοποιητικό.

Όμως, κάποιος μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα. Ακόμα και για αρκετούς μήνες.

Βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να έχουμε αποκλειστικά έλλειψη βιταμίνης Β6. Αν δε συντρέχουν άλλοι παθολογικοί λόγοι, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β6, αλλά και πολλών ακόμα βιταμινών και μετάλλων!

Ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Β6 είναι 1,3 mg για τους ενήλικες και τους εφήβους.

Όσοι είναι μεγαλύτεροι από 50 χρονών χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 1,5 mg βιταμίνης Β6, ενώ οι άνδρες 1,7 mg.

Οι εγκυμονούσες και οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται 1,9 mg και 2 mg, αντίστοιχα.

Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.

Παρενέργειες από μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β6

Η ανώτατη επιτρεπτή δόση για τη βιταμίνη Β6 είναι τα 100 mg για τους ενήλικες. Δε θα πρέπει να λαμβάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες, διότι μακροπρόθεσμα μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες.[3]

Μερικές παρενέργειες από μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να είναι ναυτία, καούρα, καθώς και φωτοευαισθησία.

Μόνο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και πάντα κάτω από την καθοδήγηση του γιατρού τους, επιτρέπεται να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Τροφές με βιταμίνη Β6

Κοινές τροφές ζωικής προέλευσης, πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο σολομός, ο τόνος και το μοσχάρι.

Όμως, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες δόσεις και από τροφές φυτικής προέλευσης.

Μάλιστα, τα ρεβίθια είναι η πλουσιότερη τροφή σε βιταμίνη Β6. Περιέχουν 1,1 mg ή το 65% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, ανά μερίδα. Ακολουθούν οι πατάτες, η μπανάνα, η κολοκύθα, το ρύζι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα καρύδια, το σκόρδο κλπ.

Δείτε την αναλυτική λίστα σε αυτό το άρθρο μας.

Έτσι, όσοι νηστεύουν ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή μπορούν να λάβουν εύκολα την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Β6. Αρκεί να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία από τροφές με πολλή βιταμίνη Β6.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β6;

Οι υγιείς άνθρωποι, που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, λαμβάνουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Β6 από την ημερήσια συνιστώμενη.

Προφανώς, δε χρειάζονται κάποιο αποκλειστικό συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Β6. Εκτός, αν σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνεται επαρκείς ποσότητες και έχετε φυσιολογικές τιμές, μπορείτε να πάρετε κάποια πολυβιταμίνη. Συνήθως περιέχουν και μικρή δόση βιταμίνης Β6 των 2 mg, που είναι λίγο μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη.

Προηγούμενο

Συνδυασμοί τροφών για απορρόφηση του σιδήρου!

Μειώνει το σκόρδο την πίεση; Πόσο να φάω αν έχω υπέρταση;

Επόμενο