Η γυμναστική παχαίνει!

Η διατροφή είναι σημαντικότερη στο αδυνάτισμα, σε σχέση με τη γυμναστική. Σίγουρα, η ήπια άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά η απαιτητική άσκηση μπορεί ακόμα και να μας παχύνει!

Να κάνω γυμναστική για να χάσω κιλά;

Γυμναζόμαστε για πολλούς λόγους. Για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, για καλύτερη υγεία, για ωραία εμφάνιση, για να έχουμε ενέργεια και βέβαια, για να χάσουμε κιλά.

Όμως, δεν είναι απαραίτητο να γυμναζόμαστε, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Στην πραγματικότητα, χάνουμε βάρος, όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Η γυμναστική μας βοηθάει να επιτύχουμε το επιθυμητό θερμιδικό έλλειμμα, διότι αυξάνει τις θερμίδες που καίμε την ημέρα.[1,2]

Άσκηση με βάρη ή αεροβική για αδυνάτισμα;

Βέβαια, το είδος της άσκησης παίζει τεράστιο ρόλο στο αδυνάτισμα.

Για παράδειγμα, η προπόνηση με βάρη, με σκοπό τη μυική υπερτροφία, έχει ελάχιστη επίδραση στο αδυνάτισμα. Τότε καίμε ελάχιστες θερμίδες. Βέβαια, έχει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Αντίθετα, θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες, αν την ίδια ώρα περπατήσουμε ή κάνουμε χαλαρό τρέξιμο. Υπολογίζεται ότι χάνουμε μέχρι και 2 φορές περισσότερες θερμίδες, κατά την αεροβική άσκηση, σε σχέση με μια προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις.[3]

Η γυμναστική ή η διατροφή είναι σημαντικότερη στο αδυνάτισμα;

Όμως, η διατροφή παίζει μακράν, το σημαντικότερο ρόλο στο αδυνάτισμα! Είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσουμε να καταναλώνουμε θερμιδογόνες τροφές, πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη, παρά να τρέχουμε καθημερινά.

Τα λίπη είναι οι πιο θερμιδογόνες τροφές. 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες. Σε αντίθεση με 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα, που έχει μόνο 4 θερμίδες.

Για παράδειγμα, μόλις μια κουταλιά από οποιοδήποτε λάδι έχει 120 θερμίδες. Ακόμα, και το πολύτιμο ελαιόλαδο μας παχαίνει! Απλά και μόνο αποφεύγοντας το λάδι γλυτώνετε πολλές θερμίδες.

Επίσης, μια φέτα ψωμί έχει 75 θερμίδες. 1-2 φέτες ψωμί την ημέρα δεν παχαίνουν. Αν όμως το παρακάνουμε, θα πάρουμε πολλές έξτρα θερμίδες. Ειδικά, αν αλείψουμε μια λιπαρή ουσία, όπως είναι το βούτυρο ή το φυστικοβούτυρο.

Στην πραγματικότητα, για να κάψουμε τις θερμίδες που έχει μια κλασική φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι θα πρέπει να περπατάμε περίπου μια ώρα!

Το ίδιο ισχύει για τα τηγανητά. Για παράδειγμα, η ίδια μερίδα τηγανητά κολοκυθάκια έχει πολλές παραπανίσιες θερμίδες, σε σχέση με τα βραστά ή τα ψητά. Ακόμα και αν περπατήσουμε μια ώρα, δε θα κάψουμε αυτές τις έξτρα θερμίδες!

Τι είναι πιο εύκολο; Να περπατήσουμε μια ώρα ή απλά να αποφύγουμε τις τροφές που μας παχαίνουν;

Πότε η γυμναστική παχαίνει;

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για καλή υγεία. Πρέπει να γυμναζόμαστε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αν το επιτρέπει η υγεία μας.

Όμως, η άσκηση μπορεί να μας παχύνει!

Πρώτον, μπορούμε να αθλούμαστε καθημερινά και να παραμένουν υπέρβαροι. Αυτό συμβαίνει διότι, πέρα από το συγκεκριμένο χρόνο άθλησης, κάνουμε καθιστική ζωή.

Για παράδειγμα, αν καθημερινά κάνετε γυμναστική με βάρη για μια ώρα, καίτε κατά μέσο όρο 150 θερμίδες. Όμως οι θερμίδες αυτές είναι ελάχιστες, σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε καθ’όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Κάποιος που περπατάει για ώρες (πχ λόγω εργασίας), καίει πολλαπλάσιες θερμίδες, σε σχέση με κάποιον που απλά πάει στο γυμναστήριο και την υπόλοιπη μέρα παραμένει καθιστός!

Επιπρόσθετα, όταν κάνουμε κάποια εξαντλητική προπόνηση, νομίζουμε ότι καίμε πολλές θερμίδες. Έτσι, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με θερμιδογόνες τροφές, όπως γλυκά και φαστ φουντ. Στην πραγματικότητα όμως, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε. Άρα, παχαίνουμε!

Ακόμα, μια εξαντλητική προπόνηση μπορεί να σοκάρει το σώμα μας και να εκτινάξει την παραγωγή κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες. Πρέπει να τη διατηρούμε στα φυσιολογικά επίπεδα, για να μην παχύνουμε.

Τέλος, το περπάτημα είναι ιδανική άσκηση για αδυνάτισμα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να περπατάνε καθημερινά, χωρίς να καταπονούν το σώμα τους. Χάνουμε βάρος γρήγορα. Αρκεί να είμαστε συνεπείς και να περπατάμε, σε συνδυασμό με μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων.

Προηγούμενο

Τροφές για άγχος & κορτιζόλη σε φυσιολογικές τιμές!

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Επόμενο