Χρειάζονται οι αθλητές συμπληρώματα καρνιτίνης;

Η καρνιτίνη είναι φυσικός λιποδιαλύτης! Η καρνιτίνη είναι απαραίτητη για αθλητικές επιδόσεις, διότι καίει σωματικό λίπος για ενέργεια κατά την άσκηση, προστατεύει τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες και μειώνει την έκκριση γαλακτικού οξέως!

Γιατί οι αθλητές παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης;

Η καρνιτίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές, διότι αποτελεί φυσικό λιποδιαλύτη. Η καρνιτίνη βρίσκεται κυρίως στους μύες και μια βασική της ιδιότητα είναι να καίει σωματικό λίπος για ενέργεια.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Φυσιολογίας, τα συμπληρώματα καρνιτίνης μπορούν να προστατεύσουν τα αποθέματα γλυκογόνου των μυών κατά την άσκηση. Ειδικά κατά την άσκηση χαμηλής έντασης, που αντιστοιχεί στο 50% VO2max. Φαίνεται ότι η καρνιτίνη καίει περισσότερο σωματικό λίπος για ενέργεια, αντί για μυικό γλυκογόνο. Επιπλέον, η καρνιτίνη μειώνει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέως, σε ασκήσεις υψηλής έντασης.[1]

Οπότε, η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει όσους προπονούνται για μυική υπερτροφία και δύναμη, αλλά και για αντοχή. Τα συμπληρώματα καρνιτίνης βοήθησαν αθλητές να παράξουν 11% περισσότερο έργο.

Επιπλέον, περισσότερη καρνιτίνη μπορεί να μειώσει το μεταβολικό στρες λόγω της άσκησης, να μειώσει την κούραση και να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάρρωση μετά την προπόνηση.[2,3]

Ακόμα, η καρνιτίνη παίζει βασικό ρόλο στην ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνικής σύνθεσης και πρωτεϊνικής διάσπασης. Ανισορροπία οδηγεί σε απώλεια μυικής μάζας.[4]

Χρειάζονται οι αθλητές συμπληρώματα καρνιτίνης;

Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες καρνιτίνης. Επιπλέον, τα νεφρά ανακυκλώνουν αποτελεσματικά την καρνιτίνη, σε ποσοστό 95%.

Έτσι, οι υγιείς άνθρωποι δε χρειάζονται συμπληρώματα καρνιτίνης, αλλά ούτε να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε καρνιτίνη, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Επιπλέον, η καρνιτίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα. Δείτε πως μπορείτε να αυξήσετε φυσικά τη σύνθεση της σε αυτό το άρθρο μας.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για το κατά πόσο μπορούν τα συμπληρώματα καρνιτίνης να αυξήσουν την ενέργεια στους αθλούμενους, να χτίσουν μύες, να βελτιώσουν αθλητικές επιδόσεις, αλλά και να μειώσουν το ποσοστό λίπος του σώματος.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα για τη χρησιμότητα των συμπληρωμάτων καρνιτίνης στους υγιείς αθλητές. Υπάρχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα ανάμεσα στις επιστημονικές μελέτες.[5]

Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες έδειξαν ότι ημερήσιες δόσεις καρνιτίνης των 2-4γρ αυξάνουν την ενέργεια και την αντοχή. Υπάρχουν όμως και έρευνες που έδειξαν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης δε βοηθούν στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στους μύες και δε βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Το πιθανότερο είναι σπάνια κάποιος να χρειάζεται να λάβει επιπλέον καρνιτίνη από συμπληρώματα διατροφής. Λαμβάνουμε αρκετή επιπλέον καρνιτίνη από τη διατροφή μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής.

Προηγούμενο

Ακτινίδιο: Το φρούτο των αθλητών!

Πώς να αναπληρώσω το γλυκογόνο μετά την προπόνηση;

Επόμενο