Μαγειρική σόδα για αντοχή, δύναμη & μυική υπερτροφία!

Είναι η μαγειρική σόδα ένα αθλητικό συμπλήρωμα διατροφής, για μυική υπερτροφία, αντοχή και δύναμη;

Η μαγειρική σόδα είναι βρώσιμη

Η μαγειρική σόδα (ή διττανθρακικό νάτριο) είναι βρώσιμη. Χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο διόγκωσης στις ζύμες, διότι απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα κατά το ψήσιμο.

Όμως, χάρις στο αλκαλικό της PH, μπορεί να έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις.

Πώς η μαγειρική σόδα βοηθάει τους αθλητές;

Ο κύριος λόγος που η μαγειρική σόδα μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό συμπλήρωμα για τους αθλητές είναι ότι έχει αλκαλικό PH. Είναι περίπου 8,4.

PH κάτω από 7 είναι όξινο, ενώ PH πάνω από 7 είναι αλκαλικό. PH 7 είναι ουδέτερο.

Διάφορα μέρη στο σώμα μας έχουν διαφορετικό PH. Το στομάχι είναι εξαιρετικά όξινο, το αίμα έχει PH κοντά στο 7,4, ενώ οι μυς έχουν ουδέτερο PH, δηλαδή 7.

Το σώμα μας έχει μηχανισμούς που διατηρούν τα επίπεδα του PH σε αυστηρά όρια.

Όμως, η έντονη αναερόβια άσκηση μπορεί να μεταβάλει το φυσιολογικό PH των μυών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση του αθλητή και να επέλθει κόπωση!

Κατά την αναερόβια άσκηση, οι μυς έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο, που το σώμα μας αδυνατεί να καλύψει. Οπότε και οι μυς βασίζονται στον αναερόβιο μεταβολισμό, που αποδίδει άμεσα ενέργεια, από την καύση της γλυκόζης ή του γλυκογόνου. Εν συνεχεία, παράγεται γαλακτικό οξύ, ως παραπροϊόν![1]

Όμως, μεγάλες συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέως μειώνουν το φυσιολογικό PH των μυών, από 7 σε 6.8![2]

Χαμηλότερο PH στους μυς σημαίνει μειωμένη απόδοση, λειτουργικότητα, αλλά και κούραση![3]

Έτσι, η κατανάλωση μαγειρικής σόδας, πριν από απαιτητικές προπονήσεις, μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα του PH των μυών, κοντά στα φυσιολογικά όρια, για περισσότερη ώρα.

Έτσι, η μαγειρική σόδα μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και να καθυστερήσει τα πρώτα σημάδια κούρασης.

Είναι η μαγειρική σόδα ένα συμπλήρωμα για μυική υπερτροφία & δύναμη;

Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τη σημασία της μαγειρικής σόδας, ως συμπλήρωμα διατροφής, σε αθλήματα, όπως είναι η κολύμβηση, το μποξ, το τένις, το τρέξιμο, η άρση βαρών, ακόμα και το CrossFit.

Παρατηρήθηκε μια αύξηση στις αθλητικές επιδόσεις και ειδικά μια μεγαλύτερη αντοχή κατά τα τελευταία στάδια της άσκησης.[4,5]

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα μπορεί να αποτελέσει ένα συμπλήρωμα διατροφής για αύξηση της μυικής μάζας, καθώς μας βοηθάει να σηκώσουμε περισσότερα συνολικά κιλά, κατά τις προπονήσεις με βάρη. Ειδικά, κατά τις απαιτητικές προπονήσεις των ποδιών, στις οποίες συμμετέχουν οι περισσότεροι μυς του σώματος.[6]

Η μαγειρική σόδα βελτιώνει την αντοχή!

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα ίσως βοηθάει και σε αθλήματα αντοχής, όπως είναι το τρέξιμο.

Καταρχάς, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να τρέξουν γρηγορότερα, προς το τέλος ενός αγώνα, όταν η κούραση είναι εντονότερη. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα ανοχής στη συσσώρευση του γαλακτικού οξέως στους μυς.[7]

Πόσο μαγειρική σόδα να πάρω πριν τη γυμναστική;

Σε πολλές μελέτες, η δόση μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιήθηκε ήταν 0,3γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, ένας αθλητής βάρους 70 κιλών λάμβανε 21γρ μαγειρικής σόδας 60-90′ πριν την προπόνηση ή τον αγώνα.

Βέβαια, αυτή η δόση είναι αρκετά μεγάλη. Καλό είναι να ξεκινήσετε πολύ πιο συντηρητικά. Για παράδειγμα, ξεκινήστε να λαμβάνετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (2,3γρ), πριν τις προπονήσεις σας.

Επιπλέον, προτιμήστε να παίρνετε μαγειρική σόδα τουλάχιστον 90′ πριν την προπόνηση ή έναν αγώνα, ώστε να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές.

Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνετε τη μαγειρική σόδα μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, 2-21/2 ώρες πριν την προπόνηση.[8]

Επίσης, θα πρέπει να διαλύετε τη σόδα σε νερό. Έτσι, θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος!

Παρενέργειες μαγειρικής σόδας

Μεγάλες δόσεις μαγειρικής σόδας μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως είναι στοματικές διαταραχές, διάρροια, αέρια, πονοκέφαλος, ναυτία, πρήξιμο, εμετός, ακόμα και αρρυθμίες!

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος, αφού κάνει κατακράτηση υγρών. Μισό κουταλάκι του γλυκού περιέχει 630 mg νατρίου! Όσοι αποφεύγουν το πολύ αλάτι θα πρέπει να αποφεύγουν και τη μαγειρική σόδα.

Έτσι, καλύτερα να ξεκινάτε με μια μικρή δόση μαγειρικής σόδας, όπως είναι το μισό κουταλάκι του γλυκού!

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν λάβετε μαγειρική σόδα, ως συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικά, οι έγκυες, τα παιδιά, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και όσοι ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή δε θα πρέπει να καταναλώνουν μαγειρική σόδα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Προηγούμενο

Μαγειρική σόδα: Οφέλη & κίνδυνοι για την υγεία.

Οι πιπεριές βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Επόμενο