Βιταμίνη C για το πρόσωπο και το δέρμα!

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για ένα λαμπερό δέρμα και πρόσωπο. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C μειώνει τις ρυτίδες και τις μαύρες κηλίδες, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος, καθώς και αυξάνει την ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος! Η εμφάνιση του δέρματος αντικατοπτρίζει την υγεία μας!

Το δέρμα έχει υψηλές απαιτήσεις σε βιταμίνη C

Ένα υγιές δέρμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ειδικά το εξωτερικό μέρος του δέρματος έχει υψηλές απαιτήσεις σε βιταμίνη C, αφού είναι διαρκώς εκτεθειμένο στο περιβάλλον.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ηλιακή ακτινοβολία προκαλούν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση του δέρματος. Είναι μια από τις βασικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στο σώμα μας.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου

Επιπλέον, η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό και λαμπερό, διότι είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου από το σώμα μας.

Το κολλαγόνο είναι η βασική πρωτεΐνη του σώματος μας. Αποτελεί το βασικό συστατικό του δέρματος. Το 75% του εσωτερικού μέρους του δέρματος αποτελείται από κολλαγόνο![1] Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για νεανικό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις.

Για να έχουμε ένα λαμπερό και ελαστικό δέρμα πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Είναι οι πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη C!

Βέβαια, το σώμα μας χρειάζεται και άλλες ουσίες για να παράξει μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου. Η διατροφή που παράγει κολλαγόνο πρέπει να είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, καθώς και βιταμίνες Α & Ε. Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερο κολλαγόνο. Οπότε θα πρέπει να τρώμε υγιεινά, αν θέλουμε να καθυστερήσουμε να σημάδια της γήρανσης.

Η βιταμίνη C μειώνει τις μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο & το δέρμα

Οι μαύρες κηλίδες στο δέρμα μας εμφανίζονται λόγω αυξημένης μελανίνης. Η μελανίνη είναι μια οικογένεια χρωστικών ουσιών, που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος.

Η ποσότητα μελανίνης, που έχουμε, ορίζεται κυρίως από τα γονίδια μας. Όμως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τη μελανίνη στο δέρμα μας. Η μελανίνη απορροφά την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία και άρα προστατεύσει τα κύτταρα του δέρματος.[2] Όμως η μελανίνη δημιουργεί τις μαύρες κηλίδες στο δέρμα μας.

Η βιταμίνη C εμποδίζει τη σύνθεση μελανίνης και άρα τη δημιουργία μαύρων κηλίδων.

Έτσι, θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να έχετε ένα υπέροχο χρώμα στο δέρμα και το πρόσωπο σας. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών θα μας δώσουν περίπου 100 mg βιταμίνης C. Όσο περίπου η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα!

Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές ακόμα αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Άριστο παράδειγμα είναι η πορτοκαλάδα. Η πορτοκαλάδα προστατεύει το δέρμα, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C (115 mg σ’ένα ποτήρι), αλλά και καροτενοειδή!

Η βιταμίνη C βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. Κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε κολλαγόνο.

Η λήψη μεγάλης δόσης βιταμίνης C από συμπληρώματα διατροφής, αλλά και η τοπική εφαρμογή κρεμών με βιταμίνη C φαίνεται ότι είναι ωφέλιμη και ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Ακόμα μπορεί να μειώσει τα σημάδια χειρουργικών επεμβάσεων.[3]

Ο ήλιος είναι η κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος

Η κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η χρόνια έκθεση του στην επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα και γερνάει το πρόσωπο μας. Παράγει επικίνδυνες ουσίες που απειλούν τη δομή και την καλή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος.

Το δέρμα μας πρέπει να έχει μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ώστε να προστατευτεί από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, που παράγει η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο είναι οι πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες για το δέρμα μας.

Τέλος, η έκθεση στον ήλιο παράγει βιταμίνη D, που επίσης είναι ωφέλιμη για το δέρμα μας. Όμως, καλύτερα να την πάρουμε από συμπληρώματα διατροφής!

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη C

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία γερνάει το δέρμα, αφού παράγει επικίνδυνες ουσίες. Η βιταμίνη C τις καταπολεμά. Όμως χρειάζεται να λαμβάνουμε βιταμίνη C καθημερινά, ώστε να έχει το δέρμα πάντα μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης C.

Έτσι, το καλοκαίρι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C! Το δέρμα μας εκτίθεται για ώρες στον ήλιο. Καλό είναι να λαμβάνουμε μια επιπλέον δόση βιταμίνης C των 250-500 mg πριν και μετά την ηλιοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, η φράουλα, τα κεράσια, το μπρόκολο, η ντομάτα, η πιπεριά, το λάχανο και το σπανάκι είναι άριστες πηγές βιταμίνης C.

Επιπλέον, η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, θα προστατεύσει το χρώμα των μαλλιών σας, αλλά και θα προστατεύσει τα μάτια σας από τον ήλιο!

Το κάπνισμα γερνάει το δέρμα!

Ακόμα ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για το δέρμα μας είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα γερνάει το δέρμα. Έτσι οι καπνιστές συνίσταται να λαμβάνουν μεγαλύτερη δόση βιταμίνης C την ημέρα. Χρειάζονται τουλάχιστον 35 mg περισσότερη βιταμίνη C την ημέρα![4]

Η βιταμίνη C μειώνει τις ρυτίδες

Επίσης, υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση ρυτίδων. Ακόμα και να τις μειώσουν. Κυρίως διότι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο μειώνει τις ρυτίδες!

Επιπλέον, αν θέλετε να προλάβετε τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο και το δέρμα σας, όπως είναι οι ρυτίδες, θα πρέπει να λαμβάνετε και επαρκείς δόσεις βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα και νεανικό πρόσωπο.

Επίσης, οι βιταμίνες C και Ε έχουν και συνδυαστική δράση. Καταπολεμούν το επικίνδυνο οξειδωτικό στρες πιο αποτελεσματικά. Τέλος, η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να ανακυκλώνει τη βιταμίνη Ε!

Ποία είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση;

Η ελάχιστη συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.[5] Βέβαια, αν θέλουμε να έχουμε σφριγηλό δέρμα και λαμπερό πρόσωπο θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά υψηλότερες δόσεις.

Ο καλύτερος τρόπος να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C είναι μέσω της διατροφής. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ειδικά το καλοκαίρι, που η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι συχνή, θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα με βιταμίνη C, όπως φράουλες, κεράσια, ντομάτες και πιπεριές.

Προστατεύουν τα συμπληρώματα διατροφής το δέρμα και πρόσωπο μας;

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από την πρόωρη γήρανση. Ειδικά αν έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα μας. Τότε το δέρμα μας δε θα έχει μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C και άρα κινδυνεύει περισσότερο από τον ήλιο και την περιβαλλοντική μόλυνση.

Ειδικά το καλοκαίρι μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας με επιπλέον βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής. Ακόμα και μεγάλες δόσεις των 2000 mg την ημέρα είναι απόλυτα ασφαλείς για τους υγιείς ενήλικους.

Οι κρέμες ή τα συμπληρώματα βιταμίνης C προστατεύουν περισσότερο το δέρμα;

Σίγουρα οι κρέμες και οι οροί (serum) βιταμίνης C είναι ωφέλιμα για το δέρμα μας, αλλά δεν αποτελούν την καλύτερη λύση. Το δέρμα μας μπορεί να λάβει τις βιταμίνες που χρειάζεται πολύ πιο εύκολα από το αίμα. Η ομορφιά έρχεται από μέσα μας![5]

Βέβαια, αν δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C στο σώμα μας, οι κρέμες και οι οροί βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας να μείνει ελαστικό και νεανικό.

Προηγούμενο

Βιταμίνη D για το δέρμα & το πρόσωπο!

Σελήνιο για λαμπερό δέρμα!

Επόμενο